Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:56
26. 3. 2020

Stát vyzkouší nový způsob vyhledávání nemocných na jižní Moravě. Nový způsob vyhledávání nových případů nemoci COVID-19 s pomocí dat z mobilů a platebních karet, takzvanou inteligentní karanténu, stát vyzkouší od pondělí na jižní Moravě. V celé zemi ji chce používat po Velikonocích. Novinářům to řekl po jednání Ústředního krizového štábu jeho předseda Roman Prymula.

 

„Každý pozitivní případ tam bude trasován, cílem je izolovat všechny jeho rizikové kontakty do tří dnů," řekl Prymula. V regionu budou podle něj vybudovány i laboratorní kapacity na testování vzorků.

 

Nový systém má u každého nakaženého vytvořit stopu, kde se pohyboval posledních pět dní a kdy se případně potkal s někým na delší dobu než 15 minut. Pokud bude nakažený souhlasit, mobilní operátor sdělí hygienické stanici potřebná data o pohybu. Bez souhlasu si bude muset vzpomínat přímo při rozhovoru s hygienikem.

 

Po pohovoru s hygienikem se pak udělá kvalifikovaný odhad rizikových osob, které půjdou do karantény a budou otestovány. Buď si dojedou samy autem na odběrové místo nebo k nim přijede odběrový tým domů. Prymula v úterý odhadoval, že zachytit by se mělo podařit asi 80 procent případů.

 
18:51
26. 3. 2020

V Jihomoravském kraji je k dnešnímu večeru 113 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je oproti ránu nárůst o deset případů. Vyplývá to ze stránek ministerstva zdravotnictví. Jeden pacient už se vyléčil, přes 800 lidí je v karanténě. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně nadále zůstávají ve vážném stavu tři pacienti s onemocněním COVID-19.

 

V Brně registrují lékaři 60 případů, v Brně-venkově a na Břeclavsku po 16, na Znojemsku 11, Blanensku 6, Hodonínsku 3 a Vyškovsku 1 případ. Nejvíce nakažených, 31, je ve věkové skupině 25-34 let, mezi seniory nad 65 je 10 nemocných. Jedno nemocné dítě je ve věku od pěti do devíti let. V domácí karanténě je 848 lidí, což je o 40 více než včera. Celkem lékaři v kraji otestovali 1 798 lidí.

 

Jihomoravský kraj má pátý nejvyšší počet potvrzených případů nákazy, nejvíce nemocných je v Praze, následuje Středočeský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj, nejméně je naopak v kraji Libereckém.

 
18:34
26. 3. 2020

Na jižní Moravě přestanou jezdit některé víkendové večerní vlaky. České dráhy po dohodě s Jihomoravským krajem ještě více omezí provoz vlaků. Ty od pondělí jezdí podle prázdninových jízdních řádů, nyní přestanou jezdit některé víkendové večerní vlaky. Nevyjedou ani turistické vlaky Pernštejn a Expres Pálava – Podyjí. Opatření souvisí s epidemií koronaviru, kvůli níž vláda výrazně omezila volný pohyb lidí ve snaze zabránit šíření nákazy.

 

Nově nepojedou vlaky večer z Brna do Boskovic a v opačném směru, dále několik spojů mezi Brnem a Tišnovem, Brnem a Hodonínem, nepojede vlak z Brna do Nesovic a z Veselí nad Moravou do Kyjova. Omezení se týká i vlaků mezi Střelicemi a Ivančicemi, Tišnovem a Vlkovem u Tišnova, Tišnovem a Nedvědicí a také Břeclaví a Mikulovem.

 
17:56
26. 3. 2020

Dlouhodobě uzavřené prodejny, vylidněné ulice. Tak vypadá aktuálně podvečerní centrum Brna.  

 
17:15
26. 3. 2020

Pizza pro seniory. Příjemné překvapení zažili senioři v blanenském Domě s pečovatelskou službou Pod Javory, dostali totiž čerstvou pizzu zdarma. „Chtěli jsme někomu udělat radost a nabídli jsme městu 50 kusů šunkové pizzy. Po dohodě s panem starostou je postupně dodáme i do DPS 9. května a seniorům, kterým pečovatelky vozí obědy,“ uvedl Jan Musil z firmy Pizzazz. Mnozí senioři ochutnali pizzu vůbec poprvé v životě, všechny ale nečekaný dárek potěšil.

 
17.04
26. 3. 2020

Kolona na D2 u přechodu na Slovensko je oproti ránu poloviční. Kolona na dálnici D2 na hraničním přechodu Lanžhot-Brodské směrem na Slovensko se k 15. hodině zkrátila zhruba na devět kilometrů, předtím byla přibližně dvacetikilometrová. Vyplývá to z informací na webu Ředitelství silnic a dálnic Dopravniinfo.cz.

 

Problém je už na hranicích Slovenska s Maďarskem. Maďaři zavedli na přechodech přísná opatření kvůli šíření koronaviru. Kolona nyní začíná mezi Břeclaví a Lanžhotem.

 

„Posílili jsme dopravní značení, rozvážíme pitnou vodu a umístili jsme deset mobilních toalet pro řidiče. Dopravní situaci neustále monitorujeme," uvedl dopoledne na twitteru mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Rýdl.

 
16:05
26. 3. 2020

Na jižní Moravě má COVID-19 jeden hasič a sedm zdravotníků, vyplývá to z aktuálních údajů krajského úřadu. Jde o pět lékařů a dvě zdravotní sestry. Nakažený personál naopak nemá zdravotnická záchranná služba.

 

Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška uvedl, že nakažený je jeden hasič a v karanténě se nachází asi desítka hasičů. Mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb doplnil, že u žádného policisty není pozitivní výsledek na koronavirus. V karanténě ale setrvávají čtyři desítky strážců zákona.

 
15:19
26. 3. 2020

Brno spustilo sbírku kvůli koronaviru. Finance na zmírnění následků pandemie koronaviru se snaží získat brněnský magistrát. Založil proto speciální účet. „Účel sbírky je formulován dostatečně široce, protože v tuto chvíli nikdo neumí přesně říci, jaké škody ještě může virus napáchat a jaké problémy bude nutné řešit. V tuto chvíli vnímáme, že prvotní pomoc bude nutné směřovat do sociálních služeb,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (42, ODS).

 
15:18
26. 3. 2020

Stále populárnější reakce, kterou jsou proti šířícímu se koronaviru taneční kreace Coronavirus Dance Challenge, zasáhla i strážníky v Brně. Jako první zvedla hozenou rukavici čtveřice městských policistek ze služebny na severu Brna. Spontánní taneček spojený i s prevencí nákazy vznikl během přestávky a vyvolal nejen mezi jejich kolegy a kolegyněmi nadšený ohlas.

 

„Třeba tato výzva zasáhne i další služebny,“ reagoval s úsměvem mluvčí Jakub Ghanem. Dámy se do tance pustily v plné výstroji a výzbroji, všechna čest.  

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:52
26. 3. 2020

Brno výrazně omezuje noční linky. Kvůli výraznému úbytku cestujících v nočních hodinách omezuje Dopravní podnik města Brna (DPMB) počet spojů. „Od noci z pátku 27. března na sobotu 28. března budou před nepracovními dny zrušeny rozjezdy v 0:30, v 1:30 a ve 4:30. Víkendové spoje s rozjezdy v 5:20 a 5:40 budou sloučeny do nového času 5:30. Celotýdenně bude zrušena většina posilových spojů nočních linek,“ uvedl Miloš Havránek, generálního ředitel DPMB.

 
14:23
26. 3. 2020

V Brně od čtvrtka opět jezdí senior bus, slouží však jen pro bezodkladné cesty k lékaři. Služba byla přerušená kvůli pokynu magistrátu, město pak senior bus využívalo k rozvozu obědů a nákupů. Nyní bude opět k dispozici pro seniory ve všední dny od 7:00 do 15:00, službu lze objednat na telefonním čísle 800 140 800.

Kvůli nouzovému stavu, který v první půli března vyhlásila vláda kvůli zamezení šíření nákazy koronavirem, mohou senioři využívat senior bus pouze pro bezodkladné a nevyhnutelné cesty k lékařům. Cena za cestu zůstane 50 korun. Linka 800 140 800 je v provozu v pracovní dny od 7:00 do 17:00, o víkendu od 9:00 do 13:00. 

 
13:40
26. 3. 2020

Skvělý příklad obětavosti. Do šití ochranných roušek se pustili i mentálně postižení lidé ze Zeleného domu pohody v Hodonině. Roušky, které s nadšením a neúnavně šijí se svými vedoucími klienti chráněného bydlení, si sami označili jako Made in Pohoda.

 
13.35
26. 3. 2020

Nepoučitelní štamgasti. Alkoholovou vášeň v době šíření koronaviru nedokázala zkrotit čtveřice mužů z Blanska. V předzahrádce bufetu u vlakového nádraží si dopřávala moku, který jim prodala obsluha z okénka. To se však nelíbilo kolemjdoucím, kteří přivolali policii.

 

„Obsluha alkoholické nápoje sice podávala skrze výdejní okénko, avšak drinky nalévala do skleněných nádob, které nebyly určené k odnosu s sebou,“ popsala incident policistka Lenka Koryťáková. Chlapíkům hrozí mastná pokuta až do výše 20 tisíc korun, provozovatel bufetu se bude muset hodně modlit. Za správní delikt může totiž vyfasovat sankci až tři miliony korun.

 
13:28
26. 3. 2020

Masarykova univerzita nabídla bezplatně a přednostně své přístroje a odborníky pro výzkum koronaviru, vývoj vakcíny či léku. Kapacity společně nabízí CEITEC Masarykovy univerzity a BIOCEV Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy. Čeští i zahraniční vědci, kteří se výzkumem koronaviru zabývají, nyní mohou zdarma a přednostně využít zázemí center zaměřených na strukturní biologii.

 
13:23
26. 3. 2020

Odpad jen do popelnic! Veselí nad Moravou bude vyvážet směsný komunální odpad pouze z popelnic a kontejnerů. Případné pytle u popelnic nebudou Technické služby odvážet. Opatření se netýká bioodpadu, k nádobě je ale možno umístit nejvýše 3 až 4 pytle. Na větší množství slouží velkoobjemné kontejnery, sběrné dvory a kompostárna v Těmicích.

 
13:15
26. 3. 2020

Břeclav nebude zametat sídliště. Břeclavská radnice odložila s okamžitou platností plánovaná bloková čištění na velkých sídlištích na neurčito. Rozhodnutí se týká sídlišť Na Valtické, Slovácká a Dukelských hrdinů. Blokové čištění v ostatních ulicích města bude probíhat podle plánu Technických služeb.

 
13:07
26. 3. 2020

Závislost je přemohla. Někteří bezdomovci a lidé závislí na alkoholu v Brně přestali dodržovat nařízenou karanténu. V ulicích se místy potácejí bez roušek, část z nich konzumuje před nálevnami alkohol navzdory vydanému zákazu. Ve městě se objevily i první případy tajně otevřených hospod.

 
12:40
26. 3. 2020

Vyškov vyšel vstříc zdravotníkům a záchranářům. Lékaři a zdravotní sestry z vyškovské nemocnice mohou ráno nakupovat celou hodinu bez přítomnosti jiných zákazníků. Vedení města se tak dohodlo s obchodem sítě ENAPO v těsném sousedství se zdravotnickým zařízením. „Vymezili jsme pro ně možnost nákupu denně mimo neděli vždy od 6.30 do 7.30 hodin. Věřím, že to veřejnost pochopí,“ řekl starosta Karel Jurka (ODS).

„Vítáme jakékoliv opatření, které našim aktuálně vytíženým zaměstnancům ušetří čas a pomůže zajistit základní životní potřeby,“ reagoval na novinku ředitel nemocnice Zdeněk Horák. Nakoupit tady ve vyhrazené době mohou také hasiči, policisté a záchranáři.

 
12:26
26. 3. 2020

Policisté v Brně našli začouzenou hospodu. Až třímilionovou pokutu může dostat hospodský z Veveří, který si nic nedělá z vládního nařízení. Policisté ve středu večer zjistili, že nechal otevřeno. „V hospodě se bezostyšně pilo a kouřilo,“ uvedl mluvčí policie Petr Vala. Policisté na místě přistihli i štamgasty. „Těm hrozí za porušení vládního nařízení pokuta 20 tisíc korun,“ dodal Vala.

 
10:36
26. 3. 2020

Brno zřídí sklad rezerv. Brněnská radnice chce být do budoucna lépe připravena na krize. Vytvoří proto sklad hmotných rezerv. „Ročně na vybavení skladu vyčleníme dva miliony korun. Prostředky poslouží na nákup ochranných prostředků, dezinfekce, lůžek, lůžkovin a dalších komodit. Doplňovat ho budeme dle aktuální situace na trhu,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (42, ODS).

 
9:40
26. 3. 2020

Krotili výtržníka bez roušky. Nepříjemné chvíle prožil personál obchodu v Boskovicích, kam se vydal muž (38) pro láhev destilátu. Do prodejny však vkročil bez ochranné roušky přes ústa, a když byl s upozorněním na nařízení vykázán, začal se chovat agresivně. Prodavači sprostě nadával a vyhrožoval mu, řekla policejní mluvčí Lenka Koryťáková. Situaci v krámě tak zklidnila až přivolaná policejní hlídka.   

 
9:20
26. 3. 2020

Chybějí hlídači do nemocnice. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně hledá dobrovolníky, muže, kteří jsou ochotni stát u zaměstnaneckého vchodu v Hybešově ulici a kontrolovat, aby do areálu vstupovali pouze zaměstnanci nemocnice. Služby budou rozvrženy po 3–4 hodinách, od 5.30 do 15.30 hodin.

 
9:02
26. 3. 2020

V karanténě je 45 jihomoravských policistů. Naštěstí zatím žádného nakaženého, jen desítky pracovníků v karanténě má Policie ČR na jižní Moravě. Policisté bedlivě střeží hranice našeho státu. „Směrem do ČR jsme zamezili vstup 1 191 osobám, v opačném směru jsme zabránili výjezdu 1 565 lidem, 20 z nich jsme předali do správního řízení,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

 
9:00
26. 3. 2020

Dobrovolníci, pozor! Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně je jednou ze dvou nemocnic v ČR pro pacienty s těžkým průběhem nemoci COVID-19. Nyní spouští speciální cílený web  Lidé tam najdou to, co nemocnice potřebuje nejvíce, konkrétní informace v případě materiální či finanční podpory a také aktuality ohledně dobrovolnictví.

 
8:46
26. 3. 2020

Utajená hospoda na Znojemsku. Zákaz provozovat pohostinství v období řádění koronaviru porušil hospodský v malé obci poblíž Hrušovan na Znojemsku. „Ve středu večer zjistili policisté, že umožnil vstup místním chlapům do pohostinství,“ uvedl mluvčí policie Petr Zámečník. Policisté podnik okamžitě uzavřeli a případ předali k dalšímu šetření. Majiteli nyní hrozí tučná pokuta.

 
7:50
26. 3. 2020

Kolony na hranicích. Na dálnici D2 na přechodu Lanžhot-Brodské směrem na Slovensko je ve čtvrtek ráno opět asi čtyřkilometrová kolona kamionů. Kolona začíná zhruba u Lanžhota, podle dálniční informační tabule je mezi 56. až 60. kilometrem. Štrúdl náklaďáků se rozjel kolem půlnoci, nyní opět narůstá. Problém je už na hranicích Slovenska s Maďarskem, které také zavedlo na přechodech přísná opatření kvůli šíření koronaviru. Dlouhé kolony na hranici byly především minulý týden.