Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:36
25. 3. 2020

Diváci herce podrží. Abonenti Městského divadla v Brně ve velkém obnovují své předplatné pro následující divadelní sezonu. Divadlo je s publikem v kontaktu aspoň přes internet a sociální sítě. V krejčovnách místo výpravných muzikálových kostýmů vznikají roušky. Brňané i přespolní navíc nežádají peníze zpět za neodehraná představení.

 
18:49
25. 3. 2020

V Brně vyrábějí kryty obličeje. Tři brněnské firmy a chráněná dílna se spojily při výrobě ochranných obličejových štítů. Pro veřejnost je nabízejí v e-shopu, deset procent výroby posílají do nemocnic zdarma. Čirý plastový štít s nastavitelným obvodem hlavy lze koupit přes e-shop, cena čtyř kusů je 276 korun. Na vývoji se podílely firmy Authenticy, GRD servos a chráněná dílna Craftwork. Waterdrop pak nabídl svůj e-shop.

 
25. 3. 2020

Jižní Morava překročila stovku nakažených. V Jihomoravském kraji bylo ve středu k 18.00 celkem 103 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem. V Brně registrují lékaři 56 případů, v Brně-venkově a Břeclavsku po 15, na Znojemsku 9, Blanensku 5, Hodonínsku 2 a na Vyškovsku 1 případ. Nejvíce nakažených, 29, je ve věkové skupině 25-34 let, mezi seniory nad 65 je 10 nemocných. Jedno nemocné dítě je ve věku od pěti do devíti let. Jeden pacient se vyléčil doma. V domácí karanténě je 808 lidí, celkem lékaři v kraji otestovali 1 722 lidí.

 
17:17
25. 3. 2020

Šijí i za Italy, budoucnost je ovšem nejistá. Brněnská textilka Nová Mosilana zatím ještě vyrábí vlněné příze a tkaniny pro pánské obleky a dámské kostýmy i díky tomu, že sesterské továrny v Itálii přerušily výrobu. Výrobci oblečení však postupně přerušují výrobu, protože jsou zavřené obchody s oděvy a poptávka dramaticky klesla. Nová Mosilana zřejmě v květnu kvůli poklesu poptávky omezí výrobu.

 
17:02
25. 3. 2020

Nakupte babičce! Dobrovolníci v Brně vytvořili neziskový projekt nazvaný Nákup babičce. Internetový e-shop nabízí základní potraviny a drogerii za velkoobchodní ceny a rozvážku do všech obcí v Jihomoravském kraji. Na internetových stránkách Nákup babičce mohou samotní senioři, jejich příbuzní nebo obce nakoupit potřebné potraviny a drogerii. Dobrovolníci je pak za symbolických 20 až 50 korun přivezou.

 
16:51
25. 3. 2020

Řečkovice mají rouškomat. Desítky lidí čekaly ve frontě na roušky z automatu na Palackého náměstí u radnice v Brně-Řečkovicích. Cena jedné roušky je 50 korun. Jeden zájemce si může pořídit maximálně čtyři roušky. Kvůli velkému zájmu uvažuje radnice o umístění druhého automatu.

 
15:46
25. 3. 2020

Odmítl roušku, skončil ve vazbě. Na problematického muže (47) bez roušky, narazili ve středu strážníci ve Znojmě. „Muž si odmítl nasadit roušku, přestože mu strážníci nabídli jednu ze svých,“ uvedl jejich mluvčí Petr Hladký. Obdobně dopadli i přivolaní policisté, kteří proto muže spoutali a umístili do policejní cely. „Jsou s ním dlouhodobé potíže. Venčil například psa bez vodítka a náhubku a na náměstí popíjel alkohol,“ upřesnil Hladký. Nyní hříšníkovi hrozí pokuta 20 tisíc korun.

 
15:41
25. 3. 2020

Znojmo odpouští lidem nájmy za duben. Nebude vyžadovat ani okamžité proplácení faktur. Zavede splátkové kalendáře a zvýší dotace sociálním službám. Nájem za duben Znojmo odpustí nájemcům bytů, živnostníkům a malým a středním podnikatelům v nebytových prostorech. Neodpustí je bankám, mezinárodním, státním a krajským firmám.

 
15:40
25. 3. 2020

Noční vlaky budou omezené. Jihomoravský kraj má kvůli úbytku cestujících ve vlacích a autobusech denní ztrátu v dopravě 2,5 milionu korun. Kraj ale nakonec nepřistoupí na omezení jízdního řádu na nedělní režim, což žádaly ČD. V platnosti zůstane provoz jako o letních prázdninách. České dráhy zruší od soboty některé noční spoje.

 
15:36
25. 3. 2020

Šoféři MHD dostanou účinné roušky. Jihomoravský kraj rozdělí řidičům autobusů a městské hromadné dopravy asi 20 000 roušek a respirátorů. Ochranné pomůcky si rozdělí takřka 20 dopravců. Kraj kvůli šíření nákazy koronavirem přerozděluje od státu roušky a respirátory například i zdravotníkům a sociálním službám.

 
15:15
25. 3. 2020

Hotel rozdává potřebným obědy zdarma. Hotel v Moravském Krumlově začal vařit obědy a potřebným seniorům, kteří nemají jinou možnost stravování, je rozdává zdarma. Jde především o osamělé staré lidi a invalidy. „Obědy zdarma financujeme čistě z našich zdrojů. Chápeme to jako službu městu,“ řekl hoteliér Vlastimil Kocanda.

 
14:33
25. 3. 2020

Městské divadlo Brno avizuje svým příznivcům online přenosy svých inscenací. Záznamy umisťuje na svůj YouTube kanál MdB TV dvakrát týdně, v sobotu a ve středu. Půjde vždy o starší autorské inscenace, které již mají po derniéře. Informace o vysílání lze najít v příslušný den na webu a sociálních sítích divadla.

V pondělí 13. dubna navíc televizní program ČT Art odvysílá záznam inscenace brněnských divadelníků Lakomec s Bolkem Polívkou v titulní roli.

 
14:31
25. 3. 2020

Policisté pomohli nemocnici, šli darovat krev. Na volání nemocnic, že jim schází dárci krve, reagovala trojice policistů z Boskovic. „Dvě ženy a jeden muž okamžitě zamířili na transfuzní stanici v Boskovicích,“ uvedla mluvčí policie Lenka Koryťáková. Nemocnice mají problém s dárci krve kvůli opatřením spojeným s koronavirem.

 
14:27
25. 3. 2020

Šmejdi zaútočili rouškami. V Břeclavi obcházeli vilovou čtvrť u obchodní akademie neznámí lidé, kteří místním tvrdili, že roznášejí roušky. Zazvonili, předali zájemcům roušku a požádali je, aby podepsali převzetí. Ve skutečnosti ale důvěřiví Břeclavané podepsali přechod k jinému dodavateli energií.

 
13:15
25. 3. 2020

Nemocnice v Kyjově vyřešila nedostatek dezinfekce a některých léků vlastními silami. Začala si je vyrábět sama. „Vzhledem k tomu, že se panadol, paralen a další léky staly v lékárnách nedostatkovým zbožím, zahájila kyjovská nemocnice výrobou adekvátní náhrady,“ uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil. Rozdíl je pouze v tom, že zájemci dostanou místo obvyklých lisovaných tablet želatinové tobolky.

„Dávkování je naprosto shodné, stejně tak i účinná látka, tedy 500 miligramů paracetamolu,“ ujistil Zdražil. Nemocnice Kyjov je soběstačná i při výrobě dezinfekce. Míchá ji podle receptury Světové zdravotnické organizace, pro vlastní potřebu i na prodej. Jeden zákazník si může koupit maximálně čtvrt litru – přípravek totiž obsahuje lihobenzin, který podléhá evidenci.

 
12:19
25. 3. 2020

Rozdají 20 tisíc ústenek. Neziskovým organizacím pečujícím o těžce nemocné pacienty rozdělí společnost Respilon 20 tisíc nanovlákenných ústenek. Jde o zlomek z celkem 750 tisíc ústenek a respirátorů, které čínské úřady od vypuknutí pandemie brněnské firmě blokovaly v tamních skladech. Jednorázové ochranné pomůcky získá mj. Nadační fond onkologie Krtek nebo Klub nemocných cystickou fibrózou. Více čtěte ZDE

 
12:18
25. 3. 2020

Podvodníci nabízeli roušky a dezinfekci. Cynismus nejhrubšího zrna předvedli zatím neznámí darebáci, kteří prostřednictvím internetu využili obav stovek lidí z nákazy koronavirem. Na podvodném e-shopu nabízeli roušky, respirátory a dezinfekci. Když zkasírovali peníze, odmlčeli se. Podvodné stránky se podařilo zablokovat, jenže dvě stovky oklamaných klientů přišly celkem o 750 tisíc korun. „V současnosti se tímto sofistikovaným podfukem zabývají jihomoravští specialisté na kybernetickou kriminalitu,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala. Lidé, kteří naletěli šejdířům z domény s názvem Domácípotřeby-vareka.cz, se mají přihlásit na kterékoliv policejní služebně.

 
12:17
25. 3. 2020

Kraj zahájil distribuci roušek po jižní Moravě. Jihomoravský kraj má aktuálně k dispozici 125 tisíc respirátorů FFP2 a 320 tisíc ochranných roušek z centrální distribuce. Zavážely se do střediskových obcí, ambulancí a nemocnic v regionu, lékáren, sociálních služeb, hasičům, vytipovaným školám a řidičům MHD. Během tohoto týdne by se měly rozesílat další roušky, respirátory, obleky a brýle.

 
12:16
25. 3. 2020

Doprava v regionu. Od pondělí 23. března přecházejí vlaky a autobusy Integrovaného systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) do režimu „velkých prázdnin“. „S dopravci jednáme o dalších možných opatřeních,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Dopravní podnik města Brna ohlásil 18. března, že zavádí prázdninový jízdní řád pro trolejbusy a autobusy. Provoz tramvají zůstal nezměněn. Tramvajové linky v Brně jezdí podle prázdninových jízdních řádů od 24. března.

 
12:15
25. 3. 2020

U nemocnice v Břeclavi vyrostl v neděli 22. března stan na odběr vzorků od lidí s podezřením na onemocnění Covid-19. Fungovat začal v pondělí 23. března. Jedná se o druhé obdobné místo na jižní Moravě, to první vzniklo ve Fakultní nemocnici v Brně.

 
12:14
25. 3. 2020

Strážníci rozdávají roušky bezdomovcům. Brno jako jedno z prvních měst v České republice začalo bezplatně distribuovat roušky pro lidi bez domova. Ušili je dobrovolníci, rozdávají je strážníci. „Chceme tím snížit pravděpodobnost šíření nákazy uvnitř této komunity, která má jen omezené možnosti si roušky opatřit,“ vysvětlil Radek Hála, vedoucí služebny zajišťující bezpečí ve středu Brna.

„Roušky rozdáváme i seniorům, pokud je uvidíme s odkrytou tváří. Někteří si totiž dosud nedokázali roušku opatřit,“ vysvětlil Luboš Prchal, ředitel Městské policie Brno.

 
12:13
25. 3. 2020

Masarykova univerzita v Brně bude bez kontaktní výuky nejméně do 15. května. Rozhodl o tom rektor Martin Bareš. Počítá se také s prodloužením zkouškového období do konce září. Veškerá výuka se odehrává přes e-learning. Univerzita zpřístupnila na 15 000 publikací, ke kterým se tak studenti dostanou pomocí e-prezenčky dostupné ZDE.

 
12:12
25. 3. 2020

Lékaři bez roušek mají v Brně psát na radnici. Brněnští lékaři, kteří ještě nebyli státem ani profesní komorou vyzváni k vyzvednutí roušek a ochranných pomůcek, mohou kontaktovat brněnskou radnici. Je pro ně vyčleněn speciální e-mail: doktori@brno.cz. Objednávky mohou řešit i telefonicky na 773 768 070 či 702 088 811. Linka je v provozu ve všední dny od 9 do 12 hodin.

 
12:11
25. 3. 2020

Brno má linku pro pomoc seniorům. Brno zřídilo bezplatnou linku na čísle 800 140 800 určenou pro seniory, kteří potřebují pomoc se zajištěním nákupů základních potravin, hygienických potřeb a nemají ve svém okolí nikoho, kdo by jim pomohl. Linka je k dispozici v pracovních dnech od 7.30 do 15 hodin.

 
12:10
25. 3. 2020

Na brněnském výstavišti v pavilonu G vyroste v případě nedostatečné lůžkové kapacity v nemocnicích krizová nemocnice. Kapacita špitálu bude 500 míst. „Jednáme s řediteli brněnských nemocnic o definitivní podobě polní nemocnice. Potřebujeme znát jejich požadavky na rozmístění klíčových míst v prostoru samotného pavilonu G, aby byl efektivně zajištěn případný příjem pacientů a péče o ně,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Pavilon plánuje primátorka rozdělit pomocí mobiliáře, který mají Veletrhy Brno k dispozici. „Předpokládáme, že to zvládnou zaměstnanci této městské společnosti za 48 hodin,“ řekla.

 
12:09
25. 3. 2020

Brno-střed odložilo lidem platby nájemného. Lidé, kteří bydlí v obecních bytech, a podnikatelé v městské části Brno-střed mohou zaplatit březnové až červnové nájemné až 31. července. Rozhodli o tom radní s tím, že opatření by mělo pomoci zastavit případné akutní finanční problémy obecních nájemců. „Připravujeme také opatření, které by umožnilo prominutí nájemného v případě, že byl nájemce přímo dotčen stávajícími opatřeními v souvislosti s koronavirovou epidemií,“ řekla mluvčí úřadu Kateřina Dobešová. Podobná opatření podle zjištění Blesku zvažuje či zavede i většina ostatních městských částí Brna.

 
12:08
25. 3. 2020

Vyčleněná nemocnice. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně byla vládou určena jako zařízení, kde budou léčeni pacienti z jižní Moravy s těžkým průběhem onemocnění Covid-19. Ve středu 18. března tam byl umístěn první pacient (59). Byl ve vážném stavu. Nemocnice má pro tyto účely vyčleněno 30 lůžek.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:07
25. 3. 2020

První nakažené novým koronavirem evidovala Krajská hygienická stanice v Brně 11. března. Jednalo se o muže a ženu z Brna, kteří se vrátili z Itálie z provincie Trentino.

 
12:01
25. 3. 2020

Vážení čtenáři, připravili jsme pro vás online zprávy o situaci ohledně koronaviru speciálně na jižní Moravě. Dočtete se tu veškeré informace z Jihomoravského kraje, které budou aktualizované každý den.