Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
21:22
6. 4. 2020

V brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny zůstává nadále osm pacientů s koronavirem ve vážném stavu. Jeden je napojený na přístroj ECMO pro mimotělní oběh, šest je na umělé plicní ventilaci. „Jeden pacient se podle lékařů mírně zlepšil, a tak mohl být v neděli večer odpojen od umělé plicní ventilace. Zatím však stále zůstává v péči lékařů anesteziologicko-resuscitační kliniky,“ uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Dana Lipovská.

 
18:42
6. 4. 2020

V Jihomoravském kraji přibylo od pondělního rána 11 pacientů s nemocí covid-19, celkem jde k 18. hodině o 290 případů. Nejvíce nakažených připadá na věkovou skupinu mezi 25-34 roky - 64. V kraji se podle posledních informací krajské hygienické stanice vyléčilo 26 lidí a dva muži zemřeli, byli ve věku nad 60 let a kromě covid-19 měli další závažná onemocnění. Na jižní Moravě se podrobilo testům kolem 3309 lidí. V karanténě zůstává 727 lidí.

 

V Česku má koronavirus 4735 lidí, 121 pacientů se již vyléčilo, počet úmrtí v souvislostí s nemocí covid-19 stoupl na 78.  

 
17:01
6. 4. 2020

Nejasnosti okolo zrušeného příletu pacientů z Francie do Brna příliš nerozptýlila ani francouzská média. Podle regionálního webu Lorrain/Metz přepravily čtyři pacienty z kliniky v Metz-Thionville na lucemburské letiště. Pátého pacienta z nemocnice Saint-Dizier měl přepravit vrtulník.

Airbus A330 Phoenix, který měl pacienty přepravit na kliniku do Česka, skutečně přistál půl hodiny před polednem na letišti Findel v Lucemburku. Zdravotníci začali nemocné připravovat na transport.

Celá operace byla ale v poslední chvíli zrušena. Pacienti, kteří čekali na transport v sanitkách, nebyli do letadla vůbec přeneseni, zdravotníci je naopak odvezli zpět do nemocnic. Rozhodnutí na sebe bez vysvětlení vzalo francouzské národní centrum odpovědné za koordinaci transferů pacientů.

 
16:57
6. 4. 2020

Starosta vesnice Březina na Brněnsku Martin Habáň se rozhodl zajistit respirátory třídy FFP2, aby jich měli dostatek zdravotníci, ale i zaměstnanci obce, hasiči či pracovníci domova seniorů v sousedních Křtinách. Díky bývalému spolužákovi z vysoké školy jich sehnal v Číně 7 tisíc.

 

Poskytne je i starostům dalších 15 obcí převážně na Brněnsku, kteří o to projevili zájem. Březina za ně zaplatila přes milion korun, od ostatních obcí dostane peníze posléze zpět.

 
16:17
6. 4. 2020

Ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích leží 13 pacientů s koronavirem napojených na umělé dýchání. Nemocnice je podle ředitele Jaroslava Štěrby schopna v případě potřeby zvládnout i mnohem více pacientů vě vážném stavu.

 
15:25
6. 4. 2020

Brněnský nakladatel Martin Reiner vyzval otevřeným dopisem poslance, aby při hlasování o úpravách nouzového stavu mysleli na provozovatele knihkupectví. „Otevřeme, prosím, všechna knihkupectví, která jsou koncem velice dlouhého řetězu a na jejichž fungování existenčně závisí desítky tisíc lidí. Celý ten sektor funguje kompletně na privátní bázi, a to ještě z velké části té zcela základní, tedy živnostenské.“

 

„Relevantní státní intervence jsou zde těžko představitelné, ale stát může pomoci tomuto sektoru přežít, když umožní provoz obchodů s knihami za stejných bezpečnostních opatření, jaká se týkají otevřených pošt, květinářství, optik, prádelen, prodejen textilního zboží a galanterií, zverimexů, trafik, elektroservisů, drogerií a dalších,“ uvedl Reiner.

 
15:09
6. 4. 2020

Medici, kteří v Brně pomáhají s odběry vzorků od lidí s podezřením na koronavirus, se dočkali lepších pracovních podmínek. U stanů v areálu Fakultní nemocnice Brno, kam lidé mohou vjet vlastním autem, pro ně přibyl dřevěný přístřešek. Dosud medici zůstávali vedle stanů pod širým nebem, uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

 

Pergolu za 10.000 korun bylo možné zakoupit díky veřejné sbírce MUNI pomáhá. Více než tisícovka dárců už poskytla přes dva miliony korun na materiální zajištění dobrovolnické pomoci univerzitních studentů.

 

 
14:01
6. 4. 2020

Avizované letadlo s pacienty z Francie na brněnské letiště nepřiletí. Bez bližších informací to sdělil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Nemocnice proto také ruší odpolední brífink na letišti Brno.

 

Francie lépe zvládá situaci, pacienty s koronavirem do ČR nepošle, uvedl premiér Andrej Babiš. Premiér Philippe mu poděkoval, že Česko vyslyšelo žádost.

 

 
12:52
6. 4. 2020

Jihomoravský kraj dostal 2000 odběrových sad na testování na nový typ koronaviru. Sady dostaly odběrové nemocnice, odběrové týmy, které jezdí přímo domů k pacientům s podezřením na onemocnění covid-19, a také armádní týmy, které se v kraji připravují na zahájení projektu takzvané chytré karantény. V kraji bylo dnes ráno 279 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

 
12:47
6. 4. 2020

Dezinfikují ulice. Městská část Brno-střed začala v pondělí dezinfikovat nejvytíženější místa v centru města. Radnice na to má vyčleněno zatím 100 tisíc korun. Dezinfekce se týká prostoru před nádražím, Masarykovy ulice nebo náměstí Svobody, ulic Česká, Mlýnská v okolí Armády spásy, Mendlova náměstí a prostoru před hlavním vlakovým nádražím. Firma využívá kropicího vozu i ručních postřikovačů. Dezinfikuje schody, koše, chodníky nebo lavičky.

 
12:33
6. 4. 2020

Nová aplikace. Nemocnice Milosrdných bratří v Brně ve spolupráci s českou firmou Emglare Technologies vyvinula aplikaci s názvem COVID-19!, ve které zájemci najdou podstatné informace o nákaze. Po celém světě si ji stáhlo už přes čtvrt milionu uživatelů.

Cílem aplikace je poskytnout uživateli informace o nákaze, návod, jak předcházet jejímu šíření, nebo aktuality z Česka i ze světa. Odbornost informací garantuje právě Nemocnice Milosrdných bratří.

 
12:15
6. 4. 2020

Fakultní nemocnice Brno se intenzivně připravuje na přijetí šesti pacientů z Francie s vážným průběhem nemoci covid-19 napojených na umělou plicní ventilaci. Budou transportováni do nemocnice během pondělního odpoledne a hospitalizováni na Oddělení resuscitace a intenzivní medicíny (ORIM) 2, 3 Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

 

„Je to solidární krok. Nechceme směrem k Evropské unii jenom natahovat ruku, ale zejména i aktivně pomáhat,“ řekl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

 
9:53
6. 4. 2020

Na 40 deliktů, které míří do správního řízení, zaznamenala jen za sobotu jihomoravská policie při kontrole dodržování nařízení vlády o shromažďování osob a povinném nošení ochranných roušek.

 

I přes příznivé počasí hlídky nikde nezaznamenaly větší hromadění osob, drtivá většina občanů preventivní opatření respektovala. „Řada turisticky známých lokalit byla téměř prázdná,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

 
9:44
6. 4. 2020

Společnost Respilon nově spouští výrobu nanovlákenných ústenek a respirátorů chránících proti koronaviru i v České republice. Produkce se v polovině května 2020 rozběhne v Technologickém parku Brno. Dvě plně automatizované linky denně vyrobí přes 100 000 kusů nových typů masek řady Virus Killer. Tyto nanovlákenné ústenky a respirátory, obohacené o akcelerovaný oxid mědi, jsou určeny primárně pro český trh.

 
9:35
6. 4. 2020

V noci na pondělí zemřel ve svatoanenské nemocnici pacient s těžkým průběhem koronaviru. Jednalo se o muže, původně přivezeného z prostějovské nemocnice. Na specializované Anesteziologické klinice v Brně pro nejtěžší případy leží osm lidí, jeden člověk je napojený na mimotělní oběh, šest na umělé plicní ventilaci. Všichni ve vážném zdravotním stavu. Jeden pacient se podle lékařů mírně zlepšil, a tak mohl být večer od umělého dýchání odpojen.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:24
6. 4. 2020

Do dobrovolné karantény se samy od sebe zamkly ošetřovatelky pacientů s Alzheimerem v Jevišovce na Břeclavsku. Nechtějí, aby se stařenky a stařečkové s chronickými psychiatrickými diagnózami, nejčastěji Alzheimerovou chorobou, nakazili. Pro tyto seniory je totiž současná koronavirová situace dvojnásob obtížně zvládnutelná. Ošetřovatelky se budou střídat ve 14denních turnusech.

 
9:09
6. 4. 2020

V Brně před úřadovnou magistrátu v Kounicově ulici stojí dlouhá neorganizovaná fronta asi sto padesáti lidí na řidičáky či přepis automobilů. Nikdo je neorganizuje, rezervační systém neexistuje. Kapacita úřadu je přitom maximálně 50 lidí denně. Na místě panuje chaos. Někteří idé se ve frontě hádají a předbíhají. Úředníci i policisté chaos omlouvají „nouzovým stavem“. 

 
8:43
6. 4. 2020

V Jihomoravském kraji přibyli od nedělního večera dva pacienti s nemocí covid-19. Celkem je v pondělí ráno 279 nemocných. V ČR má koronavirus 4591 lidí. V kraji se podle posledních informací krajské hygienické stanice vyléčilo 18 lidí a dva muži zemřeli, byli ve věku nad 60 let a kromě covid-19 měli další závažná onemocnění. Na jižní Moravě se podrobilo testům kolem 3200 lidí. V karanténě je kolem 1200 lidí.