Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:22
1. 4. 2020

Za peníze ze sbírky uvaří obědy sociálně slabým. Až 300 jídel denně chce vařit Brno ve své magistrátní jídelně lidem v sociální nouzi. „Jedna porce, polévka a hlavní jídlo, vyjde na 60 korun, tedy pouze na cenu potravin. Tyto náklady město uhradí z veřejné sbírky,“ vysvětlil náměstek primátorky Robert Kerndl (48, ODS). Podle zatím posledního zveřejněného údaje bylo na sbírce 31. března ve 14 hodin 96 272 korun.

 
18:25
1. 4. 2020

Brno má kromě rouškoautomatu i automaty na dezinfekci, respirátory a rukavice. Ochranné potřeby mohou lidé koupit na Malinovského náměstí u jízdenkového automatu, v Joštově ulici u infostánku, ve vestibulu provozní budovy DPMB na Novobranské 18, na Mendlově náměstí u jízdenkového automatu, na přestupním terminálu MHD Bystrc Zoo, vedle objektu konečné stanice na Merhautově ulici ve Štefánikově čtvrti, u objektu předprodeje jízdenek na Staré osadě, na Ústředním autobusovém nádraží Zvonařka a u autobusového nádraží u Grandu na ulici Benešova.  

 
16:58
1. 4. 2020

Kazatel rozdává bezdomovcům jídlo zdarma. Na lidi bez domova myslí v době koronaviru Covid-19 brněnský křesťanský kazatel Matěj Nový. Dnes jim poblíž Dolního nádraží v Brně vydal 200 porcí guláše se zelím. „Jídlo připravujeme v naší restauraci na Vinohradech, lidé bez domova je pak dostávají v plastových přepravkách zabalených v igelitu,“ řekl Nový.

 
15:43
1. 4. 2020

E.ON spolu s projektem Nesnězeno dodá zdravotníkům v Brně jídla zdarma. Prvních 80 jídel ve středu dostala brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny. Pomoc na jižní Moravě zamíří také k brněnským hasičům a zaměstnancům záchranné zdravotnické služby v Brně.

„Chceme pomoci těm, kteří jsou v první linii. Lidé z Nesnězeno přišli se skvělým nápadem, který jsme s nadšením podpořili. Dovážkou jídla zdarma až na pracoviště usnadňujeme život zdravotníkům a hasičům. Zároveň je to vítaná pomoc i pro restaurace, které jsou teď na rozvozu jídla v podstatě závislé,“ vysvětlil Martin Záklasník, generální ředitel společnosti E.ON.

 
15:22
1. 4. 2020

Brno má v centru rouškomat. Na Malinovského náměstí v Brně, u zastávek MHD před Mahenovým divadlem vyrostl automat na roušky. Zájemci si zde mohou koupit čínské jednorázové roušky v cenách od 30 do 240 korun za sadu.

 
15:13
1. 4. 2020

České kuchařské eso a prezident Kuchařského klubu Petr Erin Kováč se rozhodl v době koronavirové nákazy pro neobvyklý čin. Společně s Tomášem Ščukou z Centra společného zájmu pomohou matkám samoživitelkám. „Na tyto matky se v současné době úplně zapomnělo. Jsou často v tíživé životní a finanční situaci. Řada z nich navíc nyní  přišla o práci,“ řekl Kováč.

 

Společně se Ščukou proto vymysleli balíčky pro maminky samoživitelky, projekt spojený s potravinovou bankou. „Vydávat je budeme tady v Kafé Lávka. Věřím, že je to záležitost několika dní, než začneme,“ upozornil Kováč.

 
14:40
1. 4. 2020

Brněnský biskup vyzývá  ke společné modlitbě. Na Květnou neděli 5. dubna 2020 v 11.00 hodin se v brněnské diecézi rozeznějí na pět minut kostelní zvony, budou výzvou ke společné modlitbě. „Koronavirová doba ukazuje svět křehčí a zranitelnější víc, než jsme si doposud mys­leli, a nikdo z nás neví, jak dlouho ještě pandemie potrvá a jak se bude vyvíjet. Prosím, abychom se bez ohledu na vyznání a názorové postoje spojili v modlitbě jako děti jednoho Otce,“ vyzval Cikrle.

 
13:52
1. 4. 2020

Břeclav uleví obyvatelům i podnikatelům. Břeclavská radnice rozhodla, že lidé v městských bytech mohou zaplatit nájem za březen, duben a květen s 90 denním zpožděním. Nájemci nebytových prostor nebudou za tyto měsíce nájemné platit vůbec. „Dále je dočasně zrušeno parkovné, splatnost poplatků za odpad a psy je prodloužena do 31. října,“ uvedl starosta města Svatopluk Pěček (63, ANO).

 
12:59
1. 4. 2020

Do správního řízení míří případ populárního kiosku Bernardýn poblíž brněnského hlavního nádraží. Strážníci tady po stížnostech Brňanů opakovaně dopadli několik štamgastů s pivem sedících na okolních lavicích.   

 

„Na místě jsme zasahovali dvakrát, vždy kvůli shlukování osob bez roušek,“ potvrdil mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Ve správním řízení může majitel hospody vyfasovat až třímilionovou sankci, nepoučitelní štamgasti až 20 tisíc.  

 
10:02
1. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je ke středečnímu ránu 184 potvrzených případů nákazy koronavirem. Oproti úternímu večeru je to nárůst o šest případů. V karanténě je přes 900 lidí.

Nejvíce případů je v Brně, a to skoro 100. Desítky případů jsou na Břeclavsku, Znojemsku a Brněnsku. Několik případů je na Hodonínsku, na Blanensku a Vyškovsku. Zasažené jsou všechny věkové kategorie od dětí přes mládež a dospělé až po seniory. Nejzasaženějšími kategoriemi s desítkami případů jsou lidé ve věku od 25 do 54 let. 

 
9:33
1. 4. 2020

Anesteziologicko-resuscitační klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny přijala sedmého pacienta s těžkým průběhem koronaviru. Muže (56) přivezla sanitka z Nemocnice Prostějov. Celkem leží na klinice sedm pacientů. Dva jsou napojeni na mimotělní oběh, pět na umělé dýchání. „Všichni pacienti jsou ve velmi vážném stavu,“ řekla mluvčí kliniky Dana Lipovská.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:07
1. 4. 2020

Nemocnici v Hodoníně začíná kriticky chybět krev. Lékaři nemají především krevní skupiny 0- a A-.  Akutně potřebujeme i všechny další krevní skupiny. Prosíme, přijďte, nutně potřebujeme krev pro naše operační sály i v této mimořádné situaci,“ požádala veřejnost o pomoc mluvčí nemocnice Hana Raiskubová. Další odběrové dny jsou 6. a 7. dubna.