Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:04
29. 3. 2020

Na jihu Moravy je už 156 pacientů s COVID-19, onemocněl i lékař Nemocnice Milosrdných bratří. Na jihu Moravy přibylo během neděle šest pacientů s potvrzenou diagnózou nemoci COVID-19, celkový počet stoupl k 18. hodině na 156. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, které sčítá evidence od hygieniků i dalších laboratoří.

 

Nejvíce jich je v Brně, 79, což znamená nový přírůstek o 7 případů. Mezi nimi i lékař brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Nadále pouze jediný případ registrují hygienici na Vyškovsku. Největší podíl pacientů, celkem 45, spadá do věkové kategorie 25-44 let. Seniorů nad 65 let s potvrzenou diagnózou je aktuálně 16.  

 

Čtyři pacienti v těžkém stavu leží ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Podle večerní informace hygieniků se na jižní Moravě vyléčilo již 7 pacientů, z toho 6 doma a jeden v péči lékařů. Celkem bylo na jižní Moravě testováno 2302 osob. V karanténě zůstává nyní 666 osob.

 

 
17.16
29. 3. 2020

V Brně slouží první automat na dezinfekční gel na ruce. Lidé, kteří nemohou sehnat v drogeriích dezinfekční gel na ruce, mají v Brně možnost koupit si jej v automatu u sídla výrobce For Life & Madaga. Takzvaný dezimat stojí na adrese Moravanská 85 a lidé si mohou koupit libovolné množství. Vybírat mohou mezi 50 a 200mililitrovým balením.

 

Cena balení o objemu 50 mililitrů je 150 korun, balení o objemu 200 mililitrů stojí 480 korun. Výrobce zákazníky upozorňuje, aby dodržovali bezpečné rozestupy a používali při nákupu ochranné rukavice.

 
16:08
29. 3. 2020

Mezi nově nakaženými na jihu Moravy s potvrzenou diagnózou nemoci COVID-19 je i lékař brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Informaci potvrdil ČTK ředitel zařízení Pavel Piler.

 

Nákaza v Nemocnici Milosrdných bratří má za následek karanténu pro několik dalších zaměstnanců, chod oddělení omezený ale není. „Nevíme, kde se nemocný lékař nakazil, ale byl velmi pečlivý a dělal vše pro to, aby nákazu dále nešířil,“ řekl ředitel.

 

Ze soboty na neděli přibylo na jižní Moravě sedm pacientů s potvrzenou diagnózou nemoci COVID-19, celkem jich je 150. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, které sčítá evidence od hygieniků i dalších laboratoří. Polovina připadá na Brno, naopak jediný případ registruje Vyškovsko.

 
15:34
29. 3. 2020

Magistrát upozorňuje brněnské lékaře, že výdejní místo osobních ochranných pomůcek se mění. Nově bude v areálu brněnských veletrhů, a to v pavilonu E (vjezd branou č. 4).

 

Každý z lékařů bude vyzván k odběru pomocí e-mailu. V něm bude zmíněn přesný termín, ve kterém si daný lékař bude moci pomůcky vyzvednout. „Prosíme lékaře, aby své e-mailové schránky kontrolovali. Zároveň doporučujeme, aby u sebe měli mobilní telefon z důvodu případného ověřování kontaktních údajů,“ uvedl magistrát v tiskové zprávě.

 

Výdejní hodiny v pavilonu E jsou od pondělí do neděle v čase od 9.00 do 17.00. Příchozí by měli určené termíny dodržovat.

 
15:14
29. 3. 2020

Apel na nošení roušek se ujal nad rámec v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Ochrany před nákazou koronavirem se tak dostalo i sochám apoštolů před místním kostelem a školákovi Boříkovi, jehož nosu se dotýkají na začátku září dítka začínající školní docházku.     

 
14:38
29. 3. 2020

Obývákové krmení medvědice Kamčatky. Zoo Brno za situace, kdy kvůli šíření koronaviru zůstává nepřístupná, zprostředkovala pro své příznivce na dálku komentované krmení zasloužilé medvědice Kamčatky. Přímý přenos na instagramu sledovaly ze svých domovů téměř tři tisícovky diváků. „Skvělá zábava u odpoledního kafíčka,“ reagovala jedna z divaček.

 
13:52
29. 3. 2020

Ve Znojmě začala o víkendu distribuce roušek. Radnice ve Znojmě si pochvaluje spolupráci s místní firmou PPO Group, díky které bude k dispozici dostatečné množství ochranných roušek pro všechny obyvatele města. „Díky skvělé spolupráci s firmou a obětavosti a ochotě zaměstnanců jsme schopni zahájit distribuci roušek do domácností už o víkendu,“ uvedl starosta Jan Grois.

 

Roušky balené jednotlivě v hygienických obalech roznášejí zaměstnanci úřadu. O víkendu se dostalo na občany v městských částech Znojma, od pondělí jsou na řadě Přímětice, ve zbytku týdne centrum a další ulice. Do konce příštího týdne by tak roušku, která není jednorázová, ale k opakovanému použití, mělo obdržet všech 34 tisíc obyvatel Znojma. 

 
12.13
29. 3. 2020

Proti nudě a koronaviru. Jako zpestření domácího vzdělávání mohou po dobu uzavření škol posloužit jednoduché fyzikální a chemické pokusy. Zábavní vědecké centrum Vida!, jehož budova u brněnského výstaviště je nyní nepřístupná, zveřejnilo na svém webu desítky návodů. Některé experimenty živě vysílá přes internet.

 

Pokusy prý zaručeně zaženou nudu. „Dobrou zprávou je, že většinou budete potřebovat jen to, co máte běžně doma," uvedla Ema Zezulová, redaktorka webu a sociálních sítí Vida! centra. Na webu jsou například pokusy s vodou, kuchyňskou chemií, experimenty se světlem nebo návody na výrobu domácí kosmetiky.

 

První živé vysílání bylo ve středu. Přímý přenos sledovalo asi 400 lidí na webu Vida! centra, na facebooku pak další tisíce v Česku i na Slovensku. „Společně jsme si vyzkoušeli experimenty přibližující hravou formou, co je to povrchové napětí, tlak vody nebo hustota kapalin," popsala "vidátorka" Daniela Marková.

 
11:08
29. 3. 2020

Společnost Lidl Česká republika informovala město Břeclav, že jedna z brigádnic v tamní prodejně měla pozitivní test na koronavirus.

 

„Brigádnice byla v prodejně naposledy v sobotu 21. března a nejevila žádné příznaky nemoci. Již od začátku minulého týdne nosila roušku a rukavice, a také nebyla v úzkém kontaktu přesahujícím 15 minut se žádným z našich zaměstnanců ani zákazníků prodejny,“ uvedla v dopise starostovi města Zuzana Holá, vedoucí firemní komunikace Lidl ČR.

 

Hygienická opatření, která zaměstnanci v prodejně dodržují, vyhodnotila Krajská hygienická stanice jako vyhovující.  „Z těchto důvodu nenařídila žádnému z našich zaměstnanců karanténu a po důkladném vydezinfikování všech prostor povolila standardní provoz prodejny," upozornila mluvčí společnosti.

 
10:49
29. 3. 2020

Brňáci vyměnili obchody a kavárny za lesy. Zatímco ulice v centru Brna zejí o víkendu prázdnotou, Brňané vzali útokem lesy mezi Útěchovem, Vranovem a Adamovem. Auta parkují, kde se dá i nedá, zejména na polních cestách a mýtinách. V lesích tráví víkend odhadem tisícovky lidí. Podobná situace je i v okolí Brněnské přehrady.

 
10:34
29. 3. 2020

Vyhlášky pro některé neplatí? Radostice na Brněnsku zakázaly volný pohyb lidem a cyklistům, kteří nejsou občany vesnice, na cestě z Mlýnské ulice k Radostickému mlýnu. Cesta je součástí turistické cyklostezky vedoucí okolo Brna. Turisté, zejména z Brna, ovšem k nelibosti místních závazné obecní nařízení nerespektují.

 
10:24
29. 3. 2020

Na jihu Moravy přes noc přibylo sedm nových pacientů s potvrzenou diagnózou nemoci COVID-19, celkem jich je 150. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, které sčítá evidence od hygieniků i dalších laboratoří.

 

Nejvíce jich je v Brně, zhruba polovina, vyplývá z údajů Krajské hygienické stanice. Po nákaze v břeclavské nemocnici se dnes znovu otevřela oddělení ARO a ORL. Naopak v sobotu ohlásila první nemocné zaměstnance nemocnice ve Znojmě, provoz zatím neomezila.

 

Čtyři pacienti v těžkém stavu leží ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Podle sobotní večerní informace hygieniků se pět pacientů na jižní Moravě již vyléčilo. V Česku bylo dnes ráno prokázáno 2669 případů nemoci, testů bylo 40.700.

 
8:48
29. 3. 2020

Nařízení pro domovy seniorů je mimo realitu, tvrdí náměstek. Náměstek jihomoravského hejtmana pro sociální oblast Marek Šlapal (ČSSD) zkritizoval ministerstvo zdravotnictví za tristní komunikaci s kraji. Informace se podle něho dozvídají pouze z tiskových konferencí.

 

Nařízení, kdy mají domovy seniorů vyhradit deset procent kapacity pro klienty nakažené nemocí COVID-19, je podle něj zcela mimo realitu. „Podle ředitelky jednoho z domovů je přístup ministerstva hazardem se zdravím a životy jak klientů, tak zaměstnanců, protože o ně nemohou pečovat, když nemají žádné ochranné pomůcky," uvedl Šlapal.

 

Ministerstvo informovalo o svém nařízení vůči domovům seniorů v pátek. Klienti, kteří nebudou vyžadovat převoz do nemocnice a budou mít lehčí příznaky, mají zůstávat podle ministra Adama Vojtěcha (ANO) v zařízení.

 

„Z domovů pro seniory nelze udělat nemocnici. Je možné zařídit dočasnou karanténu do výsledku testu, ale ne déle. Pak musí následovat převoz do nemocnice. Jakmile se nákaza rozšíří v zařízení, smrtnost bude obrovská a nikoho v domově neochrání ona nesmyslná desetiprocentní covidzóna," tvrdí Šlapal.