Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:56
29. 4. 2020

V Brně protestovaly desítky lidí proti vládním opatřením. Iniciativa Společně Brno, která je spojená s Milionem chvilek pro demokracii, zorganizovala dnes večer v brněnských Denisových sadech protest proti vládě a jejím podle nich chaotickým krokům v souvislosti s šířením nemoci covid-19. Protest trval asi 20 minut a zúčastnilo se ho několik desítek lidí.

 
18:28
29. 4. 2020

V Jihomoravském kraji zůstává ke středečnímu večeru nakaženo koronavirem 188 lidí, 257 se jich dosud vyléčilo, 16 jich zemřelo (všechno byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let). Za posledních 24 hodin přibyli čtyři nově nakažení, deset se jich vyléčilo, jeden zemřel. Nákaza téměř vymizela z Hodonínska (4 aktuálně nakažení) a z Blanenska (6 aktuálně nakažených). Nejvíce zasaženo je i nadále Břeclavsko (67 aktuálně nakažených). V karanténě zůstává 379 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu. V kraji bylo 6 134 vyšetření na koronavirus.

 
15:28
29. 4. 2020

Jižní Moravě došly peníze. Jihomoravský kraj pozastavil nejméně do září přidělování peněz z krajských dotačních titulů. Propad daňových příjmů odhaduje kraj na jednu miliardu korun. „Oslovili jsme starosty a další žadatele o peníze z krajského rozpočtu, aby přehodnotili své požadavky a omezili je na nezbytně nutné,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Zároveň kraj vyzval své vlastní příspěvkové organizace, aby „přehodnotily své rozpočty a hledaly finanční rezervy“

 
29. 4. 2020
 
14:58
29. 4. 2020

U testování kolektivní imunity v Brně se naplnil počet poslední skupiny dětí. Stan na Moravském náměstí provádí jen testy lidí určených od ČSÚ a IKEM.

 
13:53
29. 4. 2020

Otestovat na covid-19 se může nechat kdokoliv. Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) umožňuje od dnešního dne, aby se kdokoliv nechal otestovat na koronavir covid-19. Musí ale test zaplatit. „Testování stojí 2 900 korun a lze platit pouze přes karetní platební terminál,“ uvedl mluvčí FN Brno Pavel Žára. Testy probíhají každý den ve speciálním stanu, do něhož se vjíždí autem, od 7 do 19 hodin. Výsledek dostanou testovaní do 48 hodin.

 
12:40
29. 4. 2020

Zoo Hodonín opět otevře své brány. Od čtvrtka zpřístupní návštěvníkům své venkovní prostory zoologická zahrada v Hodoníně. Vstupenky si zájemci mohou koupit přes internet už dnes. „Pro nás platí, že počet návštěvníků nesmí překročit 900 lidí za den. Zatím nebude přístupné dětské hřiště, dětský skákací hrad, trampolíny či dětský kolotoč. Zvláštní režim bude v provozovnách občerstvení. Otevřena bude ale prodejna suvenýrů,“ uvedl ředitel zoo Martin Krug.

 
11:43
29. 4. 2020

Přes dvacet trhovců nabízí od středečního rána své zboží na Masarykově náměstí ve Vyškově. Do začátku června se trhy budou zatím konat každou středu. Zajištěné jsou odstupy mezi stánky, příchozí mají k dispozici prostředky s dezinfekcí. 

 
10:26
29. 4. 2020

Předběžné výsledky studie kolektivní imunity by mohly být kolem 5. května, řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik ČR (ÚZIS) Ladislav Dušek. Testují se skupiny v Praze, Brně i Olomouckém kraji. Předpoklad byl 27 tisíc testů ve čtyřech věkových skupinách od dětí přes mladší dospělé, starší dospělé až po seniory.

 
8:35
29. 4. 2020

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně zemřel pacient s nemocí covid-19. Zůstávají tam čtyři pacienti s touto nemocí ve vážném stavu. „Všichni jsou napojeni na umělou plicní ventilaci. Jeden mohl být kvůli zlepšení stavu odpojen od mimotělní podpory života,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

V kraji se testům na koronavirus podrobilo skoro 6000 lidí. V karanténě je kolem 150 lidí, dalších asi 340 lidí v karanténě jsou například pendleři, kteří jezdí do zahraničí kvůli zaměstnání.

V kraji se vyléčilo z nemoci zhruba 250 lidí, kolem 15 zemřelo, byli to lidé v seniorském věku a s více vážnými nemocemi.

 
18:34
28. 4. 2020

Na testování kolektivní imunity mohou v Brně přijít už jen děti a mládež do 18 let, chybí jich zhruba třicet. Ostatní skupiny mladších i starších dospělých a seniorů naplnily vyčleněnou kapacitu, uvedla Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

 

Ve středu a poslední den testování ve čtvrtek bude stan od 8:00 do 18:00 jen na Moravském náměstí. 

 
18:10
28. 4. 2020

Přelomové údaje: Více vyléčených než aktuálně nakažených covid-19 hlásí Krajská hygienická stanice Brno (KHS Brno). V kraji se dosud touto nemocí k úternímu večeru nakazilo 437 lidí, 247 se jich ovšem už vyléčilo, 14 zemřelo (všichni byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let).

 

Pozitivní je i to, že u většiny aktuálně pozitivních případů se nejedná podle KHS Brno o akutní stav onemocnění, ale o doznívání onemocnění, případně o stav před ukončením izolace, většinou domácí. Nejvíce případů zůstává na Břeclavsku (65) a v Brně (51), nejméně na Hodonínsku (5). V karanténě je celkem 491 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu.

 
17:03
28. 4. 2020

Centrum Brna v podvečer výrazně ožívá. Podepisuje se pod tím i stále větší množství otevřených obchodů. Zavřené zůstaly jen ty, které se pustily během přerušení prodeje vynuceném pandemií koronaviru do rekonstrukcí či malování.

 
15:01
28. 4. 2020

Vyškovský zoopark i přidružený dinopark znovu otevřou po vynucené uzavírce kvůli koronaviru v pátek 1. května. Nově si návštěvník předem koupí vstupenky na webové stránce zoo www.zoo-vyskov.cz. Zoo to v úterý uvedla v tiskové zprávě.

 

Zoologické zahrady uzavřelo rozhodnutí vlády v polovině března, znovu otevřít mohly od pondělí 27. dubna za předpokladu, že umožní předem online nákup vstupenek. V pondělí v Jihomoravském kraji otevřela jen Zoo Brno.

 
13:45
28. 4. 2020

V Brně se začne platit za parkování v modrých zónách již od středy 29. dubna. „Připravili jsme k provozu všechny platební kanály, návštěvníci budou tedy muset za parkování opět platit. Mohou tak učinit jak pomocí parkovacích automatů, tak mobilního telefonu. Rezidenti a abonenti budou potřebovat platná oprávnění,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS). Případné prodloužení nebo zřízení parkovacích oprávnění přitom mohou řidiči vyřídit v kontaktním centru na Zvonařce 5 v tomto týdnu pouze ve středu 29. dubna. Ve čtvrtek se neúřaduje a v pátek je státní svátek.

 
13:35
28. 4. 2020

Na Zelný trh v Brně se po zemědělcích vracejí i obchodníci a prodejci ovoce a zeleniny. Většina z nich potvrdila zahájení prodeje od pondělí 4. května. „Pokud budou mít připravené zboží, mohou však prodávat okamžitě,“ řekla mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová.

 
13:23
28. 4. 2020

Brňané, kteří si zamluvili kompostér a kvůli koronaviru si jej nemohli vyzvednout, mají tuto možnost ve čtvrtek 14. května. Výdej se uskuteční v areálu společnosti SAKO Brno v Jedovnické ulici 2. Vstup bude možný jen s rouškou a v čase, který radnice lidem přidělí prostřednictvím mailů.

 
13:17
28. 4. 2020

Hygienici zakázali zastupitelům radnice Brna-střed schůzi, kterou si naplánovali na středu v jednom z pavilonů brněnského výstaviště. „Podle vyjádření hygieniků tam není možné veřejnou schůzi uspořádat,“ přiznala mluvčí Kateřina Dobešová. Zastupitelstvo bude proto nově svoláno až na středu 6. května do sálu radnice v Dominikánské ulici. Zastupitelé budou schůzovat v sále, veřejnost může sledovat jednání z chodby.

 
12:56
28. 4. 2020

Testovací stan na koronavirus v Brně na Moravském náměstí zeje v úterý prázdnotou. Zdravotníci přijímají k odběrům pouze děti, ty však nechodí. Čtyřhodinové fronty na testování jsou již minulostí.

 
12:06
28. 4. 2020

Covid-19 natáhl hlasování o názvu historické lodě brněnského dopravního podniku z jednoho na tři měsíce. O tom, jak se bude loď z roku 1955 jmenovat, mohou Brňané hlasovat nově až do konce května na portále Brno ID nebo osobně v pobočkách Knihovny Jiřího Mahena, uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

 

K výběru jsou původní název Moskva a také Bratislava a Morava, které do výběru zařadili koaliční politici. Loď se vrátí na přehradu v létě.

 
11:32
28. 4. 2020

V reakci na uzavřená kina se Brňané dočkali prvního autokina ve městě. Vzniklo na výstavišti, první film uvede už dnes večer. Do areálu k pavilonu Z budou zájemci vjíždět bránou č. 9 brněnského výstaviště.

 

 „Kapacita kina je 110 aut. Podle zájmu je však možné ji rozšířit,“ řekl Jakub Klečka ze společnosti Kletch. Z nařízení hygieniků nelze návštěvníkům zajistit toalety, z vozů je zakázáno vystupovat.

 

Vstupenka na představení stojí 300 korun. Zakoupit lze online a platí pro jedno auto, nezávisle na počtu cestujících v něm. Diváci se budou z aut dívat na plátno, zvuk k filmu si naladí na určené frekvenci v autorádiu. 

 
9:56
28. 4. 2020

Březnové vyhlášení nouzového stavu a omezení volného pohybu v České republice nejprve vládou a poté ministerstvem zdravotnictví není protiústavní. Rozhodl tak v úterý dopoledne Ústavní soud v Brně.

Lidé si stěžují zejména na omezení pohybu v Česku i na zákaz cestování přes hranice, na povinné nošení roušek, uzavření škol, omezení maloobchodního prodeje a provozu úřadů, stejně jako na zákaz přítomnosti doprovodu u porodů.

Stížnost na omezení při zasedání zastupitelstev řeší ústavní soud, i když tento problém mezičasem již padl.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:41
28. 4. 2020

Pozor, motoristé bez povolení a zaplacení už opět nesmí do placených zón! Vláda České republiky vydala v pondělí ve 20:30 usnesení, ve kterém opět vrací tzv. parkovací zóny ve městech. Nařízení vstoupilo v platnost už 3,5 hodiny od vyhlášení! Řidiči si tak například musí dát pozor v Brně, kde tak opět plně platí tzv. modré zóny.

 
9:17
28. 4. 2020

Chtějí testovat už jen děti! V Brně skončilo testování kolektivní imunity u dospělých osob. Podle Michaely Jelínekové z Ústavu zdravotnických informací a statistiky totiž byla vyčerpána kapacita vzorků. Výjimkou zůstává testování dětí do 18 let. „Těch nám schází ještě asi 200,“ upřesnila Jelínková. Testování pokračuje na Moravském náměstí do čtvrtka, nebo do vyčerpání kapacity u dětí. Celkově má být na jižní Moravě testováno pět tisíc lidí.

 
8:45
28. 4. 2020

Přelomové údaje: Více vyléčených než aktuálně nakažených covid-19 hlásí Krajská hygienická stanice Brno (KHS Brno). V kraji se dosud touto nemocí nakazilo 438 lidí, 234 se jich ovšem už vyléčilo, 14 jich zemřelo (všechno byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let). Pozitivní je i to, že u většiny aktuálně pozitivních případů se nejedná podle KHS Brno o akutní stav onemocnění, ale o doznívání onemocnění, případně o stav před ukončením izolace, většinou domácí. Nejvíce případů zůstává na Břeclavsku (62) a v Brně (55), nejméně na Hodonínsku (5). V karanténě je celkem 494 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu.

 
18:35
27. 4. 2020

V Jihomoravském kraji přibylo od nedělního večera k pondělnímu podvečeru 7 potvrzených případů nemoci covid-19, celkem je v kraji od začátku pandemie 433 případů. V kraji podstoupilo podle posledních informací hygieniků testy na koronavirus 5969 lidí. Celkem 234 lidí se z nemoci vyléčilo, 14 pacientů s covid-19 zemřelo, ale byli to lidé s průměrným věkem 74 let a s dalšími vážnými nemocemi. 

 

Aktuálně zůstává v kraji 185 nakažených, nejvíce na Břeclavsku (62) a v Brně (55).

 

Svatoanenská nemocnice je státem určená pro péči o pacienty s koronavirem ve vážném stavu. „Na anesteziologicko-resuscitační klinice máme pět pacientů. Dva jsou napojení na mimotělní podporu života, tři na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí Dana Lipovská.

 
16:57
27. 4. 2020

Rada městské části Brno-střed schválila prominutí nájmů provozovatelům stravovacích služeb, maloobchodního prodeje a dalších služeb dotčených vyhlášením nouzového stavu a krizových opatření vlády souvisejících s prevencí šíření nákazy covid-19.

 

„Nájemné budeme promíjet na základě konkrétních žádostí nájemců a týkat se bude období od 13. března až do dne, kdy formálně skončí úplné nebo výrazné omezení činnosti konkrétní provozovny,“ uvedl starosta Vojtěch Mencl. Návrh musí ještě posvětit zastupitelstvo.   

 
14:59
27. 4. 2020

Nemocnice Znojmo jako první v kraji nabídne od úterý samoplátcům testování na koronavirus metodou PCR, cena bude 2900 korun, uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Zařízení chce vyjít vstříc například pendlerům, kteří mají takovou možnost nejblíže v Kroměříži. Pendleři cestující za prací do zahraničí potřebují pro překročení hranic potvrzení, že nejsou nakažení.

 
14:47
27. 4. 2020

Kávoví fajnšmekři z Brna se po 45 dnech konečně dočkali. Otevřela se jim jejich oblíbená prodejna káv ve Štefánikově čtvrti. „Od rána chodí věrní zákazníci. Je to báječné. Vítáme se jako znovunarození,“ pochvalovala si prodavačka. Podobně radostně se ale včera lidé vraceli i do sousední vinotéky a hamburgrárny.

 
13:21
27. 4. 2020

Radnice ve Vyškově poděkovala sdružení Tiskaři Vyškovsko proti covid-19. Ti totiž dodali ochranné štíty pro děti a učitelky do mateřské školky Šikulka, která je v provozu po celou dobu nouzového stavu.