Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
13:22
4. 5. 2020

Koronavirová krize definitivně položila vyhlášenou hospodu v centru Brna. Roletu stáhl šenk Pod radničním kolem, sídlící v historické části staré radnice, jen pár kroků od slavného brněnského draka. Majetkový odbor magistrátu nyní nabízí unikátní sklepní prostory k pronájmu.

 
12:53
4. 5. 2020

Zelný trh v Brně v pondělí poprvé otevřel naplno. Kvůli koronaviru o dva měsíce později než obvykle. Lidé kupovali nejvíce bylinky, papriky a rajčata k výsadbě, zájem byl ale i o brambory. Bártovi z Hrabětic prodávali na Zelňáku svůj vyhlášený domácí chřest. Jejich rodina je totiž jeho největším pěstitelem široko daleko.

 
11:04
4. 5. 2020

V Blansku pokračuje sbírka potravin. Za první den se jich vybralo 217 kilogramů. Na webu města to dnes uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková. Město sbírku vyhlásilo ve spolupráci s charitou, potraviny chybí nízkopříjmovým rodinám, samoživitelkám i lidem bez domova. Kvůli koronaviru se totiž neuskutečnila jarní část celonárodní potravinové sbírky. Podle radnice tak chybí na 800 kilogramů potravin.

 
8:38
4. 5. 2020

V Jihomoravském kraji se vyléčilo z nemoci covid-19 dalších sedm lidí. Celkem je 280 vyléčených. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí, byli v průměrném věku 75 let s více vážnými nemocemi. K pondělnímu ránu je v kraji 451 potvrzených případů, což je stejně jako v neděli večer. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zůstávají podle posledních informací čtyři pacienti s koronavirem ve vážném stavu, všichni čtyři jsou na umělé plicní ventilaci. Nemocnice je určená k péči o pacienty s covidem-19 v těžkém stavu, má na to připravených 12 lůžek s možností plicní ventilace.

 
18:51
3. 5. 2020

V Jihomoravském kraji podstoupilo k nedělnímu večeru vyšetření na koronavirus přes 6400 lidí. V karanténě je méně než 100 lidí, dalších asi 70 lidí je v takzvané karanténě pendlerů, kteří cestují do zahraničí za prací, a repatriantů, kteří se vrátili do vlasti z ciziny.

 
14:27
3. 5. 2020

V neřešitelné situaci se ocitla malá zavedená firma z Brna, zabývající se výstavnictvím. Koronavirovou karanténou přišla z hodiny na hodinu o živobytí. Poté, co řádně a včas požádala vládu o pomoc prostřednictvím programu COVID 1, obdržela hodinu po půlnoci robotem rozesílaný mail, ve kterém jim banka avízovanou pomoc bez jediného slova zdůvodnění zamítá.

„Naše obživa se zhroutila kvůli pandemii koronaviru fakticky ze dne na den. Tím, že náš obor výstavnictví to při rušení veletrhů v celé Evropě schytal již v únoru, kdy byly ještě plné hospody, jsme se asi stali pro vládu mediálně a tím i fakticky nezajímaví,“ myslí si majitel společnosti Dajan Servis David Kučera.

 
10:10
3. 5. 2020

V Jihomoravském kraji se z koronaviru zatím vyléčilo 273 lidí, 16 s nemocí zemřelo. Podle hygieniků to byli lidé s průměrným věkem 75 let a měli více závažných chorob. Testům se v kraji podrobilo kolem 6200 lidí. Podle posledních informací hygieniků bylo 100 lidí v karanténě a dalších 70 lidí v karanténě byli pendleři cestující do zahraničí za prací a repatrianti, tedy lidé po návratu domů z ciziny.

 
18:23
2. 5. 2020

Na jižní Moravě se vyléčilo z nemoci covid-19 dalších pět lidí. Celkem je jich 273. S nemocí zemřelo 16 lidí. V kraji je 447 potvrzených případů.

 
16:25
2. 5. 2020

Salon Střihoruký Edward v Brně kadeřníka Jana Špilara má již nyní objednávky na dva týdny dopředu. Špilar to řekl v reakci na skutečnost, že kadeřníci budou moci otevřít až od 11. května, ovšem budou muset mít nejen roušky, ale i ochranné štíty. Podle Špilara bude práce za takových podmínek komplikovanější a kadeřníci budou kvůli tomu zpocení a vyřízení.

Špilar se například líčením podílel na oscarovém filmu Amadeus, v roce 2001 založil českou sekci Haute Coiffure Française (HCF), což znamená vyšší úroveň česání, a získal zlatou medaili se safírem za přenos francouzské módy do České republiky. Salon má letos 27 let.

 
15:52
2. 5. 2020

Místo obvyklých 15 až 20 transplantací provedli lékaři v Brně během koronavirového umrtvení života v ČR pouze jednu jedinou. Vládní opatření proti koronaviru totiž na šest týdnů zcela zastavila transplantační program Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně.

„Během těch šesti týdnů jsme transplantovali jediného pacienta, který byl ve stavu bezprostředního ohrožení života,“ řekl exkluzivně Blesku šéf kliniky Petr Němec. Pro pacienta se naštěstí ještě podařilo najít dárce.

Brněnská transplantační klinika, v jejímž programu jsou pacienti z celé Moravy a části Čech, by měla od 1. května fungovat v „normálním“ provozu. Je však jisté, že náběh do obvyklého stavu potrvá.

 
14:57
2. 5. 2020

Iniciativa nazvaná Šijeme roušky v Brně spustila e-shop, na kterém nabízí roušky se slovem „pusu!“. Námět vytvořil brněnský street artista Timo. Jedna stojí 200 korun, výtěžek z prodeje půjde na služby Diecézní charity Brno.

 
12:14
2. 5. 2020

V Brně se otevřelo Lanové centrum Proud na Lesné i lanové centrum Jungle Park v Pisárkách. Kvůli koronaviru dodržují několik hygienických opatření jako roušky, dezinfekce nebo rozestupy. Opatření platí i v posilovnách, které otevřely v pondělí.

 
9:30
2. 5. 2020

Po několika týdnech nejistoty se podařilo do Evropy dopravit devět členů vědecké expedice Masarykovy univerzity do Antarktidy. Kvůli technickým komplikacím a také celosvětové pandemii koronaviru se vrátili zhruba o měsíc později, než plánovali. Po návratu do České republiky musí ovšem všichni nastoupit do dvoutýdenní karantény. Vědci jsou na cestách od ledna.

 
9:18
2. 5. 2020

V Jihomoravském kraji nepřibyl od pátečního večera do soboty žádný nový případ nemoci covid-19. Celkem je v kraji 447 potvrzených případů. Podle posledních informací hygieniků se v kraji uzdravilo 268 lidí a 15 lidí s nemocí zemřelo, byli to ale lidé v průměrném věku nad 70 let a s více vážnými nemocemi.

 
19:00
1. 5. 2020

Proti uzavřeným hranicím protestovalo v pátek odpoledne na hraničním přechodu Sudoměřice – Skalica čtvrt tisícovky lidí z obou států. Lidé s sebou nesli desítky transparentů, kterými vybízeli vlády obou zemí k uvolnění příhraničního režimu. I po rozdělení Československa totiž pojí obce na obou stranách hranice těsné svazky, z velké části příbuzenské. Vládám demonstrující vyčítají, že rozdělují rodiny.

 
18:46
1. 5. 2020

V Jihomoravském kraji se z covidu-19 vyléčilo během pátku dalších pět lidí, celkem 268. V kraji je 447 potvrzených případů koronaviru, 15 lidí s nemocí zemřelo.

 
13:41
1. 5. 2020

Nový římskokatolický chrám blahoslavené Marie Restituty v Brně na Lesné se v pátek 1. května kvůli koronavirové karanténě neotevře. Slavnostní otevření, které farníci původně naplánovali na 1. května, odložili na dobu, až zase začnou fungovat úřady. Hotový kostel, na který se složili sami věřící, už totiž čeká jen na formální kolaudaci.

 
13:31
1. 5. 2020

Další testování 5000 pracovníků terénních i pobytových sociálních služeb v Jihomoravském kraji neprokázalo u nikoho nemoc covid-19. U jednoho člověka sice rychlotesty ukázaly protilátky, následný PCR test ale nákazu vyloučil. V pátek to uvedl hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD). Nakažený není ani žádný senior v pobytových službách. Na jižní Moravě je přes 440 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

 
13:29
1. 5. 2020

Zoopark s přidruženým dinoparkem ve Vyškově v pátek znovu po 46 dnech zahájily provoz. Lidé si mohou objednávat lístky na webové stránce, v pokladně je zatím nekoupí. Kvůli opatřením souvisejícím s koronavirem jsou v areálu dezinfekce nebo lavičky dál od sebe. Otevírací doba je od 09:00 do 18:00, vstupné je pro dospělé do zoo i dinoparku za 220 korun, do zoo za 90 korun, pro děti od tří do 15 let je za 150 korun do obou areálů a za 60 Kč do zoo.

 
13:24
1. 5. 2020

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková žádá ministry zdravotnictví a práce a sociálních věcí, aby rychleji uvolnili opatření, která se dotýkají ohrožených rodin, lidí s postižením i jejich pečujících. Žádá především o rychlejší rozvolňování terénních a ambulantních služeb.

„Pozastavení sociálně aktivizačních služeb se například přímo dotýká životů dětí vyrůstajících v ohrožených rodinách. Děti ohrožené domácím násilím či zneužíváním jsou v tuto chvíli bez potřebné pomoci a podpory,“ uvedla Šimůnková.

 
13:18
1. 5. 2020

Nejvyšší soud se od května po sedmi týdnech znovu otevírá veřejnosti a navrací k běžnému režimu. Počínaje pondělkem bude podatelna otevřená každý všední den. „Soudci také mohou začít svolávat veřejná jednání, první lze očekávat v polovině května,“ uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:42
1. 5. 2020

Nejvíce případů koronaviru je v pátek podle krajské hygienické stanice v Brně, skoro 160, kolem 115 je na Břeclavsku. Desítky případů jsou na Znojemsku, Brněnsku, Vyškovsku a Blanensku a desítka nakažených je na Hodonínsku. Nejméně případů je u dětí, nejvíce v počtu osmi desítek je shodně ve věkových kategoriích od 45 do 54 let a od 25 do 34 let.

 
18:06
30. 4. 2020

V Jihomoravském kraji zůstává ke čtvrtečnímu večeru nakaženo koronavirem 179 lidí, 263 se jich dosud vyléčilo, 16 jich zemřelo (všechno byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let). Za posledních 24 hodin přibyl jeden nově nakažený, šest se jich vyléčilo, nikdo nezemřel. Nákaza téměř vymizela z Blanenska (pouze 1 aktuálně nakažený) a z Hodonínska (4 aktuálně nakažení). Nejvíce zasaženo je i nadále Břeclavsko (66 aktuálně nakažených). V karanténě zůstává 377 lidí, a to včetně pendlerů, kteří tvoří většinu. V kraji bylo 6 171 vyšetření na koronavirus.

 
13:50
30. 4. 2020

Brněnská firma vyvinula vlastní termokamery, zahájí jejich sériovou výrobu. Firma Satomar vyvinula speciální kamery, které okamžitě a automaticky identifikují lidi se zvýšenou teplotou. „Jsou výrazně levnější než ty, které jsou dostupné na trhu, díky tomu, že data zpracovávají v cloudovém prostředí pomocí umělé inteligence,“ vysvětlil jednatel firmy Radek Bábíček. Sériová výroba má začít ve druhé polovině května.

 
12:57
30. 4. 2020

Pravidelné páteční podvečery s Bolkem Polívkou a jeho hosty, vysílané na Facebooku a YouTube Divadla Bolka Polívky, uzavře 1. května poslední setkání. V 18:15 se na jevišti divadla na brněnském Jakubském náměstí před prázdným hledištěm a kamerami s Bolkem Polívkou setkají investigativní novinář Josef Klíma a sourozenci Hana a Petr Ulrychovi, kteří tvoří hudební skupinu Javory.

 
11:05
30. 4. 2020

Originální roušky. Fantazii se ani v době koronavirové meze nekladou. Známá módní návrhářka Marie Zelená představila roušky s potiskem míst, které si zamilovala. Jedním z nich je i poutní místo svatého Antonínka na Hodonínsku. V tomto případě využila rodačka ze Slovácka fotografii Ludvíka Lečbycha.

 

Motiv brněnské katedrály na roušce od Marie Zelené osobně představila i její dcera Martina Hrnčířová, spoluautorka nápadu.

 
10:24
30. 4. 2020

Městská část Brno-střed nebude letos vybírat místní poplatky za umístění restauračních zahrádek. Radnice tak chce pomoci hostinským, kteří se kvůli koronaviru dostali do obtížné situace a finančních problémů. Odpuštění místního poplatku nezbavuje provozovatele povinnosti mít zahrádku řádně povolenou. O povolení si letos požádalo už zhruba 200 provozovatelů. K místnímu poplatku je potřeba se i nyní přihlásit, jeho faktická výše však bude nulová.

 
9:43
30. 4. 2020

Tradiční květnové Slavnosti chřestu v Ivančicích se kvůli koronavirové nákaze neuskuteční. Oznámilo to vedení města. Pozitivní zprávou je, že po dvouleté pauze se podaří na městských pozemcích sklidit přibližně 100 kilogramů této zeleniny. Dostanou ji lidé, kteří se podíleli na zvládnutí koronavirové krize. Chřest z Ivančic se svého času dovážel i na císařský dvůr do Vídně.

 
8:37
30. 4. 2020

Na jižní Moravě přibyly od středečního večera dva případy nemoci covid-19, celkem je 447 potvrzených případů. Ve svatoanenské nemocnici zůstávají čtyři lidé ve vážném stavu. „Není u nás žádná změna,“ uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Dana Lipovská.

 

V Jihomoravském kraji zůstává ke čtvrtečnímu ránu nakaženo koronavirem 188 lidí, 257 se jich dosud vyléčilo, 16 jich zemřelo (všechno byli pacienti s mnoha závažnými chorobami s věkovým průměrem 74 let).

 

Podle posledních informací hygieniků podstoupilo v kraji testy na koronavirus přes 6100 lidí. Kolem 150 lidí je v karanténě, dalších více než 200 lidí v karanténě jsou například pendleři dojíždějící za prací do zahraničí.

 

 
8:20
30. 4. 2020

Projekce na hrad Špilberk nebo koncerty filharmonie budou součástí kampaně, kterou město Brno přichystalo jako poděkování občanům za dodržování opatření kvůli koronaviru. První projekce na hrad se uskuteční ve čtvrtek ve 21 hodin a potrvá do půlnoci. 

 

Projekce se budou opakovat každý večer po dobu následujícího týdne. Filharmonie bude hrát ze Staré radnice nebo střechy kryté tržnice.