Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
11:57
3. 11. 2020

Zelináři v Brně nahrazují vánoční trhovce. Brno prodloužilo provoz Zelného trhu až do 20. listopadu. Původně měli prodejci zeleniny a ovoce opustit tradiční tržiště v sobotu. „Radnice prodloužila prodej trhovcům proto, že letos nebude kvůli koronaviru stavět na rynku vánoční vesničku,“ řekla mluvčí Kateřina Dobešová.

Na Zelném trhu je možné nyní prodávat jen ovoce a zeleninu, a to v čerstvém či zpracovaném stavu, mléko, sýry, maso, uzeniny, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, med a výrobky z medu, případně květinovou výzdobu, to vše vypěstované a vyrobené výhradně na území České republiky.

 
18:19
14. 5. 2020

První nakažený vězeň! V brněnské vazební věznici se má nacházet první člověk, který trpí onemocněním covid-19. Jak uvedla ČTK, je prvním případem z řad vězněných. Na případ upozornil server iRozhlas.cz, podle kterého tento člověk skončil ve vazbě z obavy, že bude nemoc úmyslně šířit.

 
11:20
14. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibyl od středy jeden případ nemoci covid-19. Celkem je ve čtvrtek 14. května v kraji 497 potvrzených případů od začátku pandemie. Vzhledem k rozvolňování nouzového stavu se s vámi, milí čtenáři, loučíme s jihomoravským online přenosem věnovaným koronaviru. Všechny důležité zprávy o nemoci covid-19 se nadále dočtete v našem zpravodajství. Více čtěte ZDE.

 
18:19
12. 5. 2020

V Jihomoravském kraji se od začátku pandemie až do úterního večera nakazilo koronavirem 494 lidí. Z nich je již vyléčeno 364 osob. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví a krajské hygieny. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí v průměrném věku 75 let, kteří měli více vážných chorob. „Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně jsou dva lidé s koronavirem ve vážném stavu, oba jsou připojeni na umělou plicní ventilaci,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Testy v kraji podstoupilo 7 047 lidí. Nejvíce aktuálně nakažených je na Břeclavsku (47), nejméně na Hodonínsku (2).

 
14:52
12. 5. 2020

Záchranáři poděkovali zdravotním sestrám. Celkem 35 sanitek Jihomoravské zdravotnické záchranné služby vzdalo v pravé poledne hold zdravotním sestrám, které dnes slaví po celém světě svátek. Záchranáři jim poděkovali tímto způsobem vůbec poprvé v historii. „Jen na naší základně v Brně-Bohunicích přesně ve 12 hodin spustilo svoje majáky deset vozů. Zahoukali jsme na počest všem zdravotníkům a zdravotnicím, jejichž práce je náročná a zaslouží si uznání, a to zejména v této době,“ vysvětlila mluvčí záchranky Michaela Bothová.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:02
12. 5. 2020

Jihomoravský kraj chystá od pondělí 25. května obnovení provozu školních autobusů. Tedy spojů na pravidelných linkách, které ráno a odpoledne zajišťují převážně dopravu školáků. Už od středy 13. května přestanou autobusy automaticky stavět v zastávkách na znamení, lidé si budou muset opět stisknout tlačítko, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí kraje Monika Brindzáková. Od soboty 16. května také začne jezdit turistický vlak Expres Pálava–Podyjí a o týden později i cyklobusy. Od 23. května začnou jezdit také znovu vlaky mezi Čejčí a Hodonínem.

 
9:55
12. 5. 2020

V Jihomoravském kraji zůstává v úterý ráno 493 potvrzených případů nemoci covid-19. Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně zůstávají dva pacienti s koronavirem ve vážném stavu.

 
18:11
11. 5. 2020

V Jihomoravském kraji se od začátku pandemie až do pondělního večera nakazilo koronavirem 493 lidí. Z nich je již vyléčeno 345 osob. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví a krajské hygieny. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí v průměrném věku 75 let, kteří měli více vážných chorob. „Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně jsou dva lidé s koronavirem ve vážném stavu, oba jsou připojeni na umělou plicní ventilaci,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Testy v kraji podstoupilo 6899 lidí. Nejvíce aktuálně nakažených je na Břeclavsku (47), na Hodonínsku je pouze jeden člověk nakažen koronavirem covid-19.

 
15:09
11. 5. 2020

Nedočkaví přátelé populárního brněnského jazzového klubu U kouřícího králíka se v pondělí dočkali. Jenže pozor, místo hudební produkce si mohli užít zatím jen posezení na zahrádce. Šest stolečků v povinných odstupech stačilo pojmout dvacítku fanoušků. Došlo na grilování a pivo, a tudíž i na roušky na půl žerdi.

 

Programová ředitelka klubu Pavla Střechová spočítala, že od vypuknutí koronavirové epidemie „padlo“ 20 koncertů. „Dnes je tady zahrádka, 25. května už první koncert naživo. Vystoupí swingový kvartet Bezruký Frantík, po něm legenda Záviš,“ prozradila Střechová. Klub má kapacitu 70 návštěvníků, striktní omezení pro 100 návštěvníků hudebních produkcí proto hravě splní.

 
14:42
11. 5. 2020

Hodonín otevřel mateřské školy. Hodonín jako první okresní město na jižní Moravě dnes obnovil činnost mateřských škol. Podle mluvčího radnice Josefa Horníčka zamířila do nich přibližně třetina ze 700 dětí. O týden později otevřou některé školky v Brně a v Břeclavi, za dva týdny pak školky v Blansku, Vyškově a Znojmě, zjistila ČTK od mluvčích radnic.

 
14:27
11. 5. 2020

Do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně byla v pondělí po poledni z ostravské nemocnice převezena žena (51) s těžkým průběhem koronaviru. „Paní je napojena na umělou plicní ventilaci a její zdravotní stav je vážný. Je první nemocnou na ARO v Brně, které bude podáván lék remdesivir,“ řekla mluvčí kliniky Dana Lipovská.

 
12:37
11. 5. 2020

Kyjovská nemocnice se vrací do běžného režimu. Provoz kyjovské nemocnice se výrazně přiblížil režimu před vypuknutím koronavirové pandemie. Pacienti se mohou znovu objednávat na vyšetření, zdravotníci se vracejí k naplánovaným, avšak nuceně odloženým operacím. „V uplynulých osmi týdnech jsme u hospitalizovaných pacientů nezaznamenali jediný pozitivní případ na covid-19. Přesto máme připravené testovací sady. Pacienty s příznaky jsme tak schopni vyšetřit sami a výsledky bychom znali v řádu několika hodin,“ uvedl ředitel nemocnice Lubomír Wenzl.

 
12:24
11. 5. 2020

Špilberk otevřel brány. Jen procházkou po vnějším areálu brněnské dominanty museli od pondělního  dopoledne vzít za vděk návštěvníci hradu Špilberku. Ale už v úterý budou moci navštívit výstavu výtvarníka Jiřího Běleckého, kterou „zbrzdil“ nástup koronavirové nákazy.Místo březnové vernisáže ji tak zpřístupníme veřejnosti až nyní,“ prozradil mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

 

Občerstvení nabízí venkovní zahrádka zámecké restaurace a také oblíbené Babinský bistro s 10 stolečky pro hosty. „Nuceně jsme zavřeli 12. března. Už se na hosty moc těšíme,“ svěřila se jeho vedoucí Květa Látalová. Hlavní atrakci hradu, proslulé kasematy, budou moci příchozí navštívit až od 25. května.

 
11:58
11. 5. 2020

Více než dvouhodinovou frontu na ostříhání stáli v Brně před kadeřnictvím ve Václavské ulici muži různých profesí i věku. Dvě holičky vařící se v ochranných štítech se od rána nezastavily. Jejich hbité ruce stačily odbavit v průměru dva chlapy za čtvrt hodiny. „Pokecali jsme. Jako u holiče,“ usmíval se Petr Konečný, který vstoupil do oficíny vlasatý a ven vyšel úplně holohlavý. 

 
9:23
11. 5. 2020

Na pondělní otevření zahrádky rodinné hospůdky v Křižanovicích na Vyškovsku v rámci rozvolňování vládních opatření proti koronaviru se těší i její provozovatelka Jana Bébarová (59).  „Dostávám podporu 500 korun na den, což je hrozně málo. Jediné štěstí, že jsme rodinná hospoda. Ty dva měsíce pauzy jsem hodně pocítila. Ale už se těším, až zase přijdou na pivo známí, přátelé a sousedé,“ svěřila se Blesk.cz.  

 
8:58
11. 5. 2020

Dobrá zpráva. V noci na pondělí na jižní Moravě nepřibyl žádný nový případ nemoci covid-19. Zůstává 486 potvrzených případů. S nemocí zemřelo 16 lidí, vyléčilo se 325 osob.

 

Úmrtí jednoho ze dvou vážně nemocných pacientů oznámila v sobotu mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. Testy v kraji podstoupilo skoro 6742 lidí. V platné karanténě zůstává 98 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je 95 osob.

 

 
22:45
10. 5. 2020

Pozitivní vývoj koronavirové epidemie přinese i znovuotevření brněnského nákupního centra AVION Shopping Park a obchodního domu IKEA. V pondělí 11. května nákupní centrum opět přivítá po téměř dvouměsíční pauze první zákazníky a otevřou všechny obchody s výjimkou restaurací či kaváren – ty by měly zahájit svůj provoz 25. května. Otevření obchodního centra přitom bude provázet řada preventivních hygienických opatření.

 

„Bezpečnost našich zákazníků, nájemců a spolupracovníků je naší hlavní prioritou, proto jsme zavedli zvýšená hygienická opatření, při maximálním zachování komfortu nás všech. Při každém vstupu do centra a u hypermarketu Tesco jsme instalovali dávkovače dezinfekcí a jejich obsah denně doplňujeme. Dezinfekce je umístěna i na toaletách, v kojící místnosti a na dalších místech,“ upozornil ředitel centra Petr Navrátil. 

 
18:30
10. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibyly od sobotního večera 4 nové případy nemoci covid-19, celkem je jich 485. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 325 lidí, 16 s nemocí zemřelo. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny zůstává jeden pacient ve vážném stavu.

 

Testy v kraji podstoupilo skoro 6742 lidí. V platné karanténě zůstává aktuálně 98 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je nyní 95 osob. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí za prací, repatrianti se zase vrátili z ciziny do vlasti. Dosud byly tyto karantény nařízeny 3388 osobám.

 
14:04
10. 5. 2020

Rada města Brna podpořila dotací 227 tisíc korun vysílací studio, které z budovy bývalé káznice na Cejlu přenáší živě koncerty, divadelní představení, ale i diskuze či mše. Studio Káznice LIVE by tak mělo pokračovat v činnosti až do uvolnění opatření přijatých proti šíření nového typu koronaviru.

 

Projekt je podle magistrátu přínosem pro umělce, kteří nyní nemohou normálně vystupovat, i pro jejich fanoušky. „Nejen občané města tak mohou zažít kulturu z pohodlí svého domova v této složité době,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

 
9:13
10. 5. 2020

Dobrá zpráva. V noci na neděli na jižní Moravě nepřibyl žádný nový případ nákazy koronavirem, celkový počet tak zůstává na čísle 481. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 323 lidí, 16 s nemocí zemřelo.

 

Úmrtí jednoho ze dvou vážně nemocných pacientů oznámila v sobotu mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. Testy v kraji podstoupilo skoro 6727 lidí. V platné karanténě zůstává 79 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je nyní 50 osob.

 
9:04
10. 5. 2020

Dominanta Brna, hrad Špilberk, po uzavírce vynucené koronavirovou nákazou otevře už v pondělí 11. května své brány návštěvníkům, byť jen venkovní areál hradu. Od 12. května ale přibudou výstavy a stálé expozice a od 25. května se otevřou také kasematy, rozhledna a jihozápadní bastion.

 
18:15
9. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibylo od pátečního večera 5 nových případů nemoci covid-19, celkem je jich 481. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 323 lidí, 16 s nemocí zemřelo. Úmrtí jednoho ze dvou vážně nemocných pacientů oznámila v sobotu mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

 

Testy v kraji podstoupilo skoro 6727 lidí. V platné karanténě zůstává 79 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je nyní 50 osob. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí za prací, repatrianti se zase vrátili z ciziny do vlasti. Dosud byly tyto karantény nařízeny 3371 osobám.

 
16:01
9. 5. 2020

Prvního letošního farmářského trhu na jižní Moravě se dočkaly stovky zájemců v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Produkty od drobných farmářů, výrobců pečiva, uzenin a lahůdkových paštik doplňovaly také bylinky či přísady do zahrady.

 

Organizátoři napočítaly 35 stánků, na pořádek dohlížel prvorepublikový četník, pochopitelně s rouškou. Zájem nakupujících byl natolik značný, že ještě před koncem akce většina prodejců svůj sortiment vyprodala. 

 

 
14:15
9. 5. 2020

Hudební kluby v Brně včetně těch nejznámějších, jako jsou Fléda nebo Sono, centrum zatím ani po uvolnění opatření proti šíření koronaviru neobnoví provoz. Kulturní akce se sice podle vládního harmonogramu mohou konat od 11. května, ale za podmínek, které lze v klubech podle provozovatelů těžko splnit. Počet účastníků nesmí překročit 100 a lidé musí dodržovat rozestupy.

 

Některé kluby se zapojily do iniciativy pražské radní pro kulturu Hany Třeštíkové Nic 2020. Lidé mohli podpořit své oblíbené kluby, divadla, kina nebo festivaly zakoupením vstupenek na symbolickou akci, která se konala 1. května. Z brněnských klubů se projektu zúčastnily Vibe club, Faval Music Circus, Metro Music Bar, Sono centrum a Fléda.

 
9:08
9. 5. 2020

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zemřel v pátek pacient s covidem-19. Zůstává zde ležet jediný nakažený v těžkém stavu na plicní ventilaci, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

 

V noci přibyli na jihu Moravy dva lidé s prokázaným onemocněním, od začátku epidemie jich bylo 478, vyplývá z webu ministerstva zdravotnictví. Podle zprávy jihomoravských hygieniků z pátečního večera zemřelo v kraji s covidem-19 zatím 16 lidí, jejich průměrný věk byl 75 let a všichni trpěli dalšími nemocemi. Z nemoci se již vyléčilo přes 320 lidí.

 

Testy v kraji podstoupilo přes 6700 lidí. V karanténě je téměř 80 lidí, v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů je dalších více než 50 lidí.

 
18:22
8. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibylo od čtvrtečního večera 7 nových případů nemoci covid-19, celkem je jich 476. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 323 lidí, 16 s nemocí zemřelo.

 

Testy v kraji podstoupilo skoro 6713 lidí. V platné karanténě zůstává 79 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je nyní 50 osob. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí za prací, repatrianti se zase vrátili z ciziny do vlasti. Dosud byly tyto karantény nařízeny 3371 osobám.

 

 

 
13:43
8. 5. 2020

Kuriózní situaci prožila hlídka městské policie. V centru Brna pomohla seniorovi (85), který doma upadl. Muž si však stěžoval na bolest kloubů, podle manželky navíc několik dní trpěl vysokými teplotami a upadl poté, co náhle zkolaboval. Přivolaní zdravotníci rozhodli o převezení seniora na infekční oddělení a lékař v nemocnici připustil, že by muž mohl být nakažený koronavirem.

 

Strážníci proto zamířili k dekontaminaci veškerého oblečení, vybavení i vozidel a nastoupili do preventivní karantény, kde vyčkávali na výsledky mužových testů. Podezření na onemocnění covid-19 se však naštěstí nepotvrdilo.

 
12:36
8. 5. 2020

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se aktivně zapojilo do boje proti pandemii nemoci covid-19 také testováním roušek. Kvůli situaci v Itálii, kde bylo obtížné sehnat volné kapacity pro testy k certifikaci, se v Brně testovaly roušky právě italského výrobce.

 

Firma MODA Impresa s.r.l. ještě nedávno šila doplňky pro světové značky Dolce Gabbana, Versace, Ferré a další. Po začátku pandemie rychle přeorganizovala výrobu a začala vyrábět roušky ve velkém. Problém byl ale s jejich certifikací pro použití v nemocnicích. Laboratoře v Itálii byly plně využity pro testování pacientů, a ani na univerzitách nebylo možné zkoušky k certifikaci provést. Díky dobrým kontaktům v Itálii, konkrétně na Florentské univerzitě, se tak roušky brzy dostaly do Brna.

 

Laboratoře Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA se ukázaly jako ty nejvhodnější, takže testování mohlo začít. „Prováděli jsme zejména mikroskopické analýzy struktury povrchu i filtru a také testy integrity, které pomohly při vlastní certifikaci. Nyní už je mohou používat i lékaři v italských nemocnicích,“ uvedl Giancarlo Forte, vedoucí Centra translační medicíny a náměstek FNUSA-ICRC.

 
10:02
8. 5. 2020

Festival pro židovskou čtvrť v Boskovicích na Blanensku se letos neuskuteční v tradičním termínu na začátku července. Důvodem jsou pokračující opatření proti šíření koronaviru. Organizátoři zvažují omezený program na konci srpna.

 

„Příznivce a ani sebe nechceme o unikátní festivalovou atmosféru Boskovic ochudit, proto jsme se rozhodli, pokud to podmínky dovolí, uspořádat alternativní třídenní variantu ve dnech 28. až 30. srpna,“ uvedl šéfdramaturg Antonín Kocábek.

 
9:21
8. 5. 2020

Na jižní Moravě přibyl v noci na pátek jeden nakažený covidem-19. Od začátku epidemie jich bylo 471, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví na webu. Dva pacienti v nemocnici u sv. Anny zůstávají ve vážném stavu na plicní ventilaci. Podle posledních informací hygieniků ze čtvrtečního večera se v kraji vyléčilo z nemoci 319 lidí, 16 s nemocí zemřelo.

 

Testy v kraji podstoupilo přes 6700 lidí. V karanténě je kolem 30 lidí, v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů je přes 110 lidí. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí za prací, repatrianti se zase vrátili z ciziny do vlasti.