Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:55
27. 3. 2020

Fakultní nemocnice (FN) Brno chce výrazně rozšířit počet testů na koronavir COVID-19. Ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba sdělil, že intenzivně pracuje na tom, aby nemocnice výrazně zvýšila počet testu na koronavir. Nemocnice jich nyní provádí cca 170 denně. "Chtěli bychom jich ale provádět několik tisíc denně," uvedl pro televizi NOVA ředitel. Štěrba je ředitelem FN Brno teprve od ledna letošního roku.

 
19:16
27. 3. 2020

Místostarosta Veselí nad Moravou má koronavirus. Mezi občany, kteří byli pozitivně testovaní na nemoc Covid-19, je i první místostarosta města Veselí nad Moravou Pavel Bouda (65, ODS). Společně s manželkou byli po návratu ze zahraničí v karanténě a v pátek u nich testy potvrdily výskyt nemoci. Manželka místostarosty je v nemocnici, Pavel Bouda zůstal v domácí karanténě.

Mohu potvrdit, že pan místostarosta nebyl v osobním kontaktu s nikým z veselské radnice, ani s nikým z našeho města. Oběma držíme palce, myslíme na ně a přejeme brzké uzdravení,“ uvedl starosta Petr Kolář (TOP 09).

VIDEO
Video se připravuje ...
 
18:02
27. 3. 2020

Šmejdi ze čtyř e-shopů zneužívají strach lidí z koronaviru. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Brně odhalila čtyři e-shopy, které prodávají potravinové doplňky a zneužívají současných obav lidí z nemoci COVID-19. Jde o prodejce Zapper-Club, který provozuje web www.parazitivnas.cz, prodejce BioBeauty, který provozuje stejnojmenný web, e-shop www.zelenazeme.cz. a Energy Czech Republic a web www.energy.cz/cz/!

 
17:31
27. 3. 2020

Aqualand Moravia hlásí velké problémy. „Dostáváme se do bezvýchodné situace. Určité rezervy si vždy děláme, ale na dlouhodobé uzavření jsme se nemohli předem připravit,“ uvedl Petr Pavlacký, ředitel Aqualandu. Akvapark přichází kvůli uzavření areálu přibližně o 10 milionů korun měsíčně. „Navíc musíme vynaložit šest milionů korun na mzdy zaměstnanců, energie, servis, pojištění a další věci,“ upozornil ředitel Petr Pavlacký. Podle Pavlackého je situace kritická.

 
17:17
27. 3. 2020

Slovensko zavřelo hranice pro kamiony. Kvůli kolapsu na maďarsko – slovenské hranici rozhodlo Slovensko, že až do odvolání nevpustí do země kamiony nad 7,5 tuny. Rozhodnutí komplikuje situaci v Lanžhotě na Břeclavsku, kde se kolem 16. hodiny vytvořila více než 12 kilometrů dlouhá kolona. „Řidičům doporučujeme odstavení vozidla na bezpečném místě a vyčkání na vyřešení situace,“ řekl mluvčí policie Bohumil Malášek.

 
14:56
27. 3. 2020

Omezte vyřizování na úřadě, žádá Brno. „S propadlým řidičským průkazem či změnou jména v občance si nyní vůbec nelamte hlavu. Není třeba s tím nyní chodit na úřad,“ vyzývá obyvatele Brna tamní magistrát. „Pokud to jde, vyřizujte vše elektronicky či telefonem, firmy mohou využít datové schránky,“ zdůraznila Markéta Vaňková (42, ODS), primátorka Brna. Opatření má zabránit šíření koronaviru COVID-19.

 
14:46
27. 3. 2020

Fakultní nemocnice v Brně poslala do karantény několik svých pracovníků. Reagovala tím na zjištění, že jeden z jejích zaměstnanců je nakažen koronavirem COVID-19. Nemocnice neupřesnila, zda se jedná o lékaře či zdravotní sestru. Jen, že k nákaze došlo při výkonu povolání. Nemocnice aktuálně léčí 10 lidí s COVID-19, připravených má ještě dalších 33 lůžek pro tyto pacienty.

 
14:19
27. 3. 2020

Zmrzlinu ani virus nespálí. V Brně se objevil první stánek se zmrzlinou. Na Halasovo náměstí na Lesné chodí lidé s nádobkami, do kterých jim obsluha zmrzku načepuje. Místní počin chválí, na chvíli vrací jejich životy do normálu.

 
14:10
27. 3. 2020

Obědy pro divadelníky. V brněnském Divadle Husa na provázku šijí už druhý týden zaměstnanci a další dobrovolníci roušky pro ostatní. To stejné i v Divadle Polárka a jinde. Z Cafe Pilát jim jako poděkování přivezli 55 obědů. „Najděme si takové místo, kde se roušky šijí a objednejme nebo zavezme jim oběd z nějaké místní restaurace. Poděkujeme tím dobrovolníkům a podpoříme drobné podnikatele,“ vyzval krajský zastupitel Michal Doležel (za Žít Brno).

 
12:52
27. 3. 2020

Lidé bez nasazené roušky hledají nejrůznější výmluvy. S řadou kuriózních situací se v minulých dnech potkali strážci zákona, když upomínali „zapomětlivce“ na povinnou ochranu obličeje. „Nejzajímavější si vyslechli od staršího Brňana. Bezelstně jim totiž sdělil, že žádnou nenosí, neboť prý není nemocný,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

 

Ve Slavkově u Brna zase reagoval napomínaný muž na výzvy policistů vulgaritami. „Po důrazném upozornění nakonec přišel hrubián k rozumu a začal s nimi spolupracovat,“ dodal mluvčí.

 

Všem přistiženým přitom ve správním řízení hrozí citelné pokuty, a to v řádu tisíců korun. Jenom od začátku mimořádného opatření byly takto jihomoravskými policisty oznámeny téměř tři desítky přestupků.

 
11.04
27. 3. 2020

Brněnský dopravní podnik přichází v současné situaci, kdy dramaticky klesl zájem o cestování v MHD kvůli epidemii nemoci COVID-19, o dva miliony korun na tržbách denně. Běžné denní tržby se pohybovaly zhruba na úrovni 2,7 milionu. Největší propad je v prodeji jednorázových jízdenek, a to o 90 procent. I u předplatních se projevil pokles, a to o 40 procent.

 

„Ztráty zatím sčítáme a soustředíme se na zajištění chodu dopravy a na další krizová opatření. Tedy, aby zaměstnanci měli roušky, dezinfekční gely a další ochranné pomůcky. Také je potřeba, aby zaměstnanci byli rozděleni do týmů, které se nepotkávají,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

 

Zatímco při běžném provozu je denně potřeba 981 řidičů, při současném prázdninovém provozu pouze 816. „Šetříme však hlavně na palivu a elektřině, ostatní úspory související s omezeným provozem včetně mzdových jsou zanedbatelné,“ dodala Tomaštíková.

 
10:37
27. 3. 2020

Chystají se speciální masky pro děti! Rozsáhlá databáze trojrozměrných snímků obličejů, kterou vytvořili antropologové z Masarykovy univerzity v Brně, pomůže k vývoji ochranných masek pro děti. Experti během týdne spolu s kolegy z ČVUT certifikovali prototyp nové ochranné polomasky „CIIRC RP95-3D“ s nejvyšším stupněm bezpečnosti FFP3. Dětské obličeje mají totiž jiné proporce než u dospělých a většina dostupných masek a respirátorů dětem nevyhovuje.

 
10:18
27. 3. 2020

V Brně bojují o život čtyři muži. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, specializovaná na nejtěžší případy koronaviru, přijala ve čtvrtek večer na anesteziologicko resuscitační kliniku muže (74). Lékaři jej převezli z infekční kliniky FN Brno. Je napojený na umělé dýchání a jeho stav je vážný,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Na anesteziologicko resuscitační klinice leží nyní dohromady čtyři pacienti s onemocněním COVID-19 ve velmi těžkém stavu. Zdravotní stav dvou z nich se zlepšil. „Mohli být odpojeni od plicní ventilace. Stále však zůstávají ve vážném stavu.

Stav třetího pacienta se, bohužel, zhoršil. Lékaři ho museli napojit na přístroj ECMO (extrakorporální membránová oxygenace).

 
9:55
27. 3. 2020

Hamáček nechápe. Na stěží uvěřitelný případ hospodského a několika štamgastů, kteří přes zákaz ve středu vesele popíjeli v brněnské hospodě na ulici Veveří, nevěřícně reagoval na facebooku ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

 

„Naprosto nepochopím. Mám pocit, že některým lidem pořád nedochází, o co tady jde a o co se všichni snažíme. To vážně musí někdo v rodině umřít, abyste si na chvíli odpustili tři dvanáctky? #spolutozvladneme jen tehdy, pokud se nebudeme chovat takhle nezodpovědně,“ napsal ministr.

 

Podle policie se v hospodě veselo popíjelo a kouřilo, hosté seděli na baru se staženými rouškami. Těm hrozí podle vládního nařízení pokuta až 20 tisíc, nesvědomitý provozovatel může ve správním řízení vyfasovat až třímilionovou sankci.

 
9:06
27. 3. 2020

Zapomněl na stav nouze, hrozí mu vysoký trest. Nakoupit bez placení se pokusil povedený „zákazník“ v Bučovicích. V prodejně potravin si naplnil nákupní košík zbožím za téměř dva tisíce korun a u uzavřené pokladny posunul ven do uličky za pokladnami. „Trik mu však nevyšel. Jeho chování si všiml jiný zákazník, který upozornil zaměstnance,“ uvedla policejní mluvčí Alice Musilová.

 

Přivolaní policisté zjistili, že zloděj (36) není žádným nováčkem. Za krádež byl totiž v posledních třech letech už odsouzen. Protože se nejnovějšího skutku dopustil v době vyhlášeného stavu nouze, hrozí mu až 8 let za mřížemi.

 
8.42
27. 3. 2020

Na D2 u hranic se Slovenskem lze opět počítat s problémy. Řidiči musejí na dálnici D2 u přechodu Lanžhot-Brodské směrem na Slovensko v pátek po ránu počítat s kolonou kamionů, která před 8. hodinou už byla tříkilometrová. Vyplývá to z údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic Dopravniinfo.cz. Problémy vznikají už na hranicích Slovenska s Maďarskem. Maďaři zavedli na přechodech přísná opatření kvůli šíření koronaviru. Dlouhé kolony na hranici byly i minulý týden.

 

Kolona začíná za Lanžhotem, podle dálniční informační tabule je mezi 57. až 60. kilometrem.