Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
21:55
7. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibylo od středečního večera devět nových případů nemoci covid-19, celkem je jich 470. Víc než třetina je v Brně, nejméně, deset, na Hodonínsku, vyplývá z webových stránek ministerstva zdravotnictví. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 319 lidí, 16 s nemocí zemřelo.

 

Testy v kraji podstoupilo skoro 6701 lidí. V karanténě je kolem 30 lidí, v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů je přes 110 lidí. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí za prací, repatrianti se zase vrátili z ciziny do vlasti.

 
15:34
7. 5. 2020

Od 25. května Brno zpřístupní celý hrad Špilberk, včetně kasemat a rozhledny, venkovní i vnitřní expozice. Otevře se i pavilon VIDA! science centra, již otevřený venkovní areál doplní i vnitřní pavilony v ZOO Brno a brněnské podzemí. Předposlední květnový den přivítá první návštěvníky hrad Veveří a 2. června i vila Tugendhat.

 
15:32
7. 5. 2020

Od 25. května se lidé opět podívají do brněnského podzemí. V běžné otvírací době bude možné navštívit Labyrint pod Zelným trhem i Kostnici u sv. Jakuba, od pátku do neděle pak bude možné sestoupit i do Mincmistrovského sklepa.

 
15:29
7. 5. 2020

Zastupitelstvo městské části Brno-střed schválilo prominutí nájmů provozovatelům stravovacích služeb, maloobchodního prodeje a dalších služeb dotčených vyhlášením nouzového stavu. Nájemné se bude promíjet na základě konkrétních žádostí a týkat se bude období od 13. března až do dne, kdy formálně skončí úplné nebo výrazné omezení činnosti konkrétní provozovny.

 
15:26
7. 5. 2020

Od 15. května bude v Brně fungovat Hvězdárna a planetárium Brno. Od 18. května bude následovat v denním režimu také Kapucínská hrobka. 

 
15:05
7. 5. 2020

Od 12. května Brno otevře hradní výstavy na Špilberku a stálé městské expozice. Lze znovu zajít do Technického muzea v Brně, Moravského zemského muzea, Letohrádku Mitrovských, Domu umění města Brna nebo do Galerie TIC. A hned den poté otevře i Moravská galerie v Brně.

 
14:42
7. 5. 2020

Brno od 11. května opět zpřístupní v denním režimu věž Staré radnice. Kromě výhledu nabídne lidem na dalších 11 dní možnost návštěvy za zvýhodněné vstupné 1+1 zdarma.

 
14:02
7. 5. 2020

Sklizeno ohlásilo: Vyklizeno. Obchod s farmářskými produkty a drahými dovozovými pochutinami na Zelném trhu neustál koronavirovou krizi a stáhl rolety. Podobně dopadla i nejstarší prodejna hudebních nosičů v Brně, Indies v Poštovské ulici. Koronavirová opatření zasadila kamennému obchodu po 30 letech fungování definitivní ránu z milosti.

 
13:55
7. 5. 2020

Život v centru Brna se ve středu dostával stále více do svých normálních kolejí. Kolem Zelného trhu otevřely krámky s jídlem. Lidé čekali na své porce u okýnek v dlouhých frontách. V otevřených prodejnách byl nával. Káva se popíjela všude. 

 
10:30
7. 5. 2020

Jihomoravský kraj chce k 18. květnu obnovit přeshraniční regionální linky IDS JMK s Rakouskem mezi Znojmem a Retzem. Používají je desítky studentů při cestách do škol v rakouském Retzu a Laa an der Thaya i občanů Znojma za prací do Vídně.

 
10:19
7. 5. 2020

Fotbalisté a fanoušci Zbrojovky Brno podpořili zdravotníky z Fakultní nemocnice Brno. Přidala se i SK Slavia Praha. Společně vybrali mezi sebou 1,2 milionu korun a předali je nemocnici. Peníze jsou určeny na podporu zdravotníků bojujících proti epidemii koronaviru v první linii.

 
9:09
7. 5. 2020

V Jihomoravském kraji nadále setrvává příznivý trend, z nemoci covid-19 se vyléčily dvě třetiny lidí z celkového počtu nakažených. Od středečního večera přibylo pět nových případů, celkem jde o 466 osob. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 307 osob, 16 s nemocí zemřelo.

 

Testy v kraji podstoupilo skoro 6700 lidí. V karanténě je kolem 30 lidí, v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů je přes 100 lidí. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí za prací, repatrianti se zase vrátili z ciziny do vlasti.

 

 
8:53
7. 5. 2020

Brno očekává kvůli krizi způsobené epidemií koronaviru propad příjmů i více než miliardu korun, uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Město chce podle ní šetřit na provozních výdajích, ne na investicích, na druhé straně by propad příjmů mohl ohrozit třeba stavbu atletické haly u univerzitního kampusu za téměř 700 milionů korun. Brno má na letošek schválený rozpočet 16 miliard korun.

 
18:26
6. 5. 2020

Pouze dva pacienti ve vážném stavu zůstávají ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Kromě nich zůstává v kraji 150 nakažených lidí koronavirem covid-19, kteří se léčí v domácích podmínkách. Za posledních 24 hodin přibyli tři nově nakažení, nikdo nezemřel a devět lidí se vyléčilo. Nejvíce nakažených zůstává na Břeclavsku (58) a v Brně (45). Naopak nejméně nemocných je na Blanensku (2) a Hodonínsku (4). V karanténě je včetně pendlerů 144 lidí. Až dosud se celkově nakazilo 459 lidí, 16 z nich zemřelo (ve všech případech se jednalo o pacienty s mnoha jinými chorobami a průměrným věkem 75 let). V kraji bylo provedeno celkově 6 679 vyšetření.

 
15:49
6. 5. 2020

Po téměř dvouměsíční pauze kvůli koronavirové nákaze začíná Filharmonie Brno opět veřejně hrát. V rámci kampaně Díky Brno!, kterou brněnský magistrát děkuje svým obyvatelům za zvládnutí posledních týdnů, odehraje dva netradiční koncerty v centru města. 

 

První z koncertů se uskuteční tento pátek 8. května v 19:00 na věži Staré radnice. Pět filharmonických žesťařů představí ve dvacetiminutovém programu takzvanou věžní hudbu. „Budeme hrát v obsazení dvě trumpety, trombon, horna a tuba. Lidé se mohou těšit na fanfáry od baroka po současnost. Připravili jsme si i naše vlastní skladby či díla v naší úpravě,“ uvedl trumpetista Ondřej Jurčeka.

 

Druhý koncert se odehraje v pondělí 25. května na střeše tržnice na Zelném trhu.

 
13:12
6. 5. 2020

Brněnské zoo během 42 dnů, kdy byla uzavřená kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, její příznivci poslali téměř 340 tisíc korun prostřednictvím adopcí. Ve srovnání se stejným obdobím v přechozím roce je to o 215 tisíc korun více.

 

„Nesmírně si této podpory vážíme. Nebyla to pro nás snadná situace. Sice jsme se na řadě míst snažili šetřit, ale bez ohledu na zavřené brány zoo jsme se museli postarat o všechna zvířata úplně stejně, jako kdyby bylo otevřeno. Finanční ztráty sice počítáme v řádech milionů korun, ale také právě proto si každého příspěvku na náš provoz nesmírně ceníme,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Martin Hovorka.

 

Po znovuotevření přišlo do Zoo Brno zatím 7 328 návštěvníků.

 
12:26
6. 5. 2020

Veřejný ochránce práv dosud přijal přes 200 podnětů, které se týkaly vládních opatření proti šíření nového typu koronaviru, nejvíce se jich týkalo cestovních kanceláří a zájezdů. Třetinu z celkového počtu zatím vyřídil, uvedla mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

 

Podnětů k cestovním kancelářím a zájezdům přijal ombudsman dosud 55. Celkem 45 přijatých podnětů se týká uzavření hranic. Nejde o takzvané pendlery, ale o problém rodinných příslušníků-cizinců a otázku jejich příjezdu, případně vycestování za nimi. Z dalších témat jde o podněty týkající se přijímacích zkoušek na střední školy, těch je 12, či přítomnosti otců u porodu, kterých bylo 11. 

 
9:49
6. 5. 2020

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně obdržela v úterý lék remdesivir na léčbu nemoci covid-19. Má dávku pro deset pacientů, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Zařízení pečuje o pacienty s koronavirem ve vážném stavu.

 

„Nyní máme dva takové pacienty, ale ani jeden není vhodný pro podání remdesiviru. Lék tak bude připravený pro další pacienty," upozornila mluvčí.

 
9:08
6. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibyly od úterního večera dva nové případy nemoci covid-19, celkem je jich od začátku pandemie 458.  Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 298 lidí, 16 s nemocí zemřelo. Testy v kraji podstoupilo přes 6500 lidí. V karanténě je kolem 30 lidí, v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů je přes 100 lidí.

 

Dva ze čtyř pacientů ve vážném stavu ve svatoanenské nemocnici v Brně se vyléčili z covidu-19, uvedla mluvčí zařízení Dana Lipovská.  Zbylí dva pacienti ve vážném stavu zůstávají připojení na umělou plicní ventilaci. Dva vyléčení pacienti s negativními testy budou dál na anesteziologicko-resuscitační klinice kvůli jiným zdravotním problémům.

 

 
18:54
5. 5. 2020

Počet vyléčených z nemoci covid-19 na jižní Moravě je k úternímu večeru 298. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí, byli v průměrném věku 75 let s více vážnými nemocemi. V kraji dle údajů ministerstva zdravotnictví bylo od začátku pandemie zaznamenáno celkem 456 potvrzených případů.

 

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně zůstávají podle posledních informací čtyři pacienti s koronavirem ve vážném stavu, všichni čtyři jsou na umělé plicní ventilaci. Nemocnice je určena k péči o pacienty s covidem-19 v těžkém stavu, má na to připravených 12 lůžek s možností plicní ventilace.

 

Celkem bylo v Jihomoravském kraji provedeno 6502 vyšetření, z aktuálně 158 nemocných připadá nejvíce na Břeclav (59) a Brno (46), nejméně případů se týká Hodonína (4). 

 
18:19
5. 5. 2020

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně poskytla nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením v době koronaviru kolem 450 studentů, uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. I když v pondělí 11. května končí těmto studentům pracovní povinnost, v zařízeních mohou pokračovat dobrovolně nebo na dohodu. Například ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je 40 mediků, v Nemocnici Znojmo 18.

 

O skončení povinnosti k 11. květnu rozhodla vláda. „Studenti mohou v nemocnicích pracovat i nadále. Vyzýváme je ale k tomu, aby se dohodli na placené formě spolupráce formou pracovních dohod. Je na jejich zvážení, zda budou chtít v nemocnici pokračovat jako dobrovolníci. Myslíme si, že si za svou práci plat zaslouží,“ řekla Fojtová.

 
15:40
5. 5. 2020

Letiště Brno stále zůstává bez pravidelných i charterových letů. Obnova pravidelných letů závisí nejen na tom, od kdy povolí vláda provoz mimopražských komerčních letišť, ale také na společnosti Ryanair, která zajišťuje lety do Londýna a italského Bergama, uvedl v tiskové zprávě mluvčí letiště Jakub Splavec.

 

Provozovatelé sezónních letů do dovolenkových destinací vyčkávají na vývoj situace a reakci trhu se zahraničními leteckými zájezdy. Již od pondělí by mělo fungovat pozemní spojení do Vídně, které zajišťuje z Brna RegioJet.

 
13:46
5. 5. 2020

Pořadatelé pouličního festivalu Ghettofest odehrávajícího se ve vyloučené lokalitě přezdívané „brněnský Bronx“ oznámili, že kvůli koronavirové nákaze přesunuli akci na sobotu 27. června. Letošní devátý ročník se uskuteční ve speciálním režimu.

 

„Podle aktuálních plánů bude tou dobou umožněno pořádat kulturní akce maximálně pro 100 osob. Byť to není velké číslo, věříme, že i tak má smysl akci uspořádat. Zvolili jsme formát několika menších oddělených scén rozmístěných v dostatečné vzdálenosti. Učiníme vše pro to, aby si účinkující i diváci mohli festival užít i ve ztížených podmínkách,“ uvedl za pořadatele David Oplatek.

 

 
13:05
5. 5. 2020

Masarykův onkologický ústav chce do konce května plně obnovit provoz. Kvůli koronaviru omezil hlavně mamografická vyšetření a vyšetření samoplátců, naopak minimálně škrtal operace nebo chemoterapie, řekl v úterý ředitel ústavu Marek Svoboda.

 

Ústav na druhé straně zjistil za březen a duben více nových onkologických pacientů než za stejnou dobu loni. V nemocnici zůstanou opatření jako dezinfekce, roušky nebo měření teploty. Zatím zůstanou zakázané návštěvy.

 
10:17
5. 5. 2020

Zbrojováci zdravotníkům v první linii. Více než jeden milion korun vybrali fotbaloví fanoušci brněnské Zbrojovky při mimořádné sbírce v rámci epidemie koronavirusu pod názvem Zbrojovácká výzva – mychcemzpatkyzaluzanky.cz.

 

Během března a dubna se prodaly vstupenky do virtuálního prostředí na historický zápas FC Boby Brno versus SK Slavia Praha z roku 1996. Vybraná částka bude věnována pro zdravotníky Fakultní nemocnice Brno bojující v první linii. Slavnostní předání se uskuteční ve čtvrtek 7. května.

 

 

 
8:43
5. 5. 2020

Počet vyléčených z nemoci covid-19 na jižní Moravě je k úternímu ránu 292. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí, byli v průměrném věku 75 let s více vážnými nemocemi. Aktuálně je v kraji dle údajů ministerstva zdravotnictví 456 potvrzených případů, od pondělního večera nikdo nově nakažený nepřibyl. Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně zůstávají podle posledních informací čtyři pacienti s koronavirem ve vážném stavu, všichni čtyři jsou na umělé plicní ventilaci. Nemocnice je určena k péči o pacienty s covidem-19 v těžkém stavu, má na to připravených 12 lůžek s možností plicní ventilace.

 
18:28
4. 5. 2020

Z nemoci covid-19 se v Jihomoravském kraji aktuálně vyléčilo 292 osob, zemřelo 16 lidí, kteří byli v průměrném věku 75 let a s více vážnými nemocemi. Podle posledních informací zůstávají ve Fakultní nemocnici u svaté Anny čtyři pacienti ve vážném stavu.

 

V průběhu pondělí přibylo pět nových případů, počet pozitivně testovaných od počátku pandemie v kraji tak stoupl na 456 lidí. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví. 

 

Testům se v kraji podrobilo podle posledních informací hygieniků kolem 6400 lidí. V karanténě je necelá padesátka lidí, dalších asi 140 je v takzvané karanténě pendlerů, kteří cestují do zahraničí za prací, a repatriantů, kteří se vrátili do vlasti z ciziny.

 
16:24
4. 5. 2020

Koronavirová pandemie negativně ovlivnila i 23. ročník mezinárodní ohňostrojné přehlídky IGNIS BRUNENSIS. „Původně plánovaný termín a program pro období od 29. května do 21. června jsme nuceni částečně zrušit, ale hledáme možnosti pro uspořádání alespoň několika dílčích akcí,“ uvedl Jiří Morávek, generální ředitel pořádající společnosti SNIP & CO.

 

„Vzhledem k obrovské návštěvnosti zejména soutěžní části festivalu a nemožnosti limitovat volně přístupné výhledové plochy není v aktuálních podmínkách reálná jakákoliv produkce na Brněnské přehradě. Dalším faktem je, že například mnoho ohňostrojného materiálu se vyrábí v Itálii a Španělsku. A do Česka nyní ani nejsme schopni dopravit zahraniční ohňostrojné specialisty,“ upozornil Morávek.

 

Produkční tým připravuje ve spolupráci s městem Brnem, Jihomoravským krajem a dalšími partnery alespoň upravený čtyřdenní program do centra Brna. Předběžný termín, pokud to aktuální situace dovolí, je od čtvrtka 20. srpna do neděle 23. srpna 2020. 

 
14:42
4. 5. 2020

Jihomoravské nemocnice zřizované krajem po omezení kvůli koronaviru postupně obnovují provoz, fungují asi na 75 až 80 procent, uvedl v pondělí krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).

 

Asi na 60 procent výkonů se dostala Fakultní nemocnice Brno, podle jejího mluvčího Pavla Žáry obnovuje provoz ambulancí, zatím však nikoliv plánované operace. Na 90 procentech chce do půli května být Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

 
13:30
4. 5. 2020

Život v Brně se dostával v pondělí pomalu k normálu. Na ulicích se objevily na obvyklých stanovištích zase pojízdné stánky s kávou. Restauratéři v Pekařské ulici nabízeli zákazníkům i obědová menu, která si zákazníci vyzvedli a snědli doma či v parku stranou.