Práce na silnici číslo II/420 v Dolních Věstonicích směrem na Strachotín začaly v září. „Během následujícího víkendu bude průtah zprovozněn a pak začne demolice mostu. Během prací na mostě bude provoz veden po téměř souběžném mostním provizoriu,“ uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Práce na rekonstrukci silnice a stavbě mostu stojí přes 53 milionů, skončit mají v květnu příštího roku.

Sesunul se svah

V Dolních Věstonicích zároveň pomalu končí práce na sanaci svahů, což je nutné pro zprovoznění silnice směrem na Pavlov. V roce 2014 se tam sesunul svah pod krajskou silnicí.

„Statické zajištění by mělo být hotovo do konce listopadu. Termín dokončení stavby je polovina prosince. Ovlivnit to může nepříznivé počasí,“ uvedla Brindzáková.

V místě je částečná uzavírka, auta jezdí kyvadlově, což by se mělo do konce roku změnit. Silnice byla po sesuvech neprůjezdná asi tři a půl roku, částečně je otevřená od loňského dubna.

Na podzim roku 2014 řešil kraj několik sesuvů půdy na Břeclavsku. Ve Věstonicích se sesunul svah a zasypal rybářskou oblast, sesuvy zaznamenaly i obce Bulhary a Strachotín, kde byly v ohrožení i rodinné domy.

VIDEO: Silničáři otevřeli loni před Vánoci nový most u Černé Hory. Ten starý byl kvůli dezolátnímu stavu zavřený takřka z hodiny na hodinu.