Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zdanění církevních restitucí: Ústavní soud je proti! Zrušil část zákona

Autor: Jiří Nováček - 
15. října 2019
14:19

Ústavní soud se postavil proti zdanění finančních náhrad z církevních restitucí. Spornou část zákona v úterý zrušil. Zdanění prosadila vláda s KSČM a SPD.

Ústavní soud v úterý zrušil zdanění církevních restitucí. „Restituce slouží k odčinění některých majetkových křivd, spáchaných v období let 1948 až 1989, tedy v době, kdy byl režim založený na komunistické ideologii, který rozhodoval o řízení státu a osudech občanů v Československu,“ řekl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Faktickým smyslem snažení poslanců, kteří navrhli zdanit restituce, bylo podle ústavního soudu snížení faktické restituční náhrady. „Zákonodárci tím porušili principy právní jistoty, důvěru v právo a jeho předvídatelnost,“ konstatoval soudce Jirsa.

Snížili finanční náhradu

„Zákonodárci, kteří prosazovali zdanění církevních restitucí, nepřípustně retroaktivním způsobem (zpětně – pozn. red.) nerozhodli o zdanění, nýbrž o faktickém snížení finančních náhrad za křivdy způsobené komunistickým režimem. Daňová oblast je svěřena státu, který „ze své vrchnostenské pozice může dělat cokoliv. Nejde zde ale o daně, ale o snížení restituční finanční náhrady," konstatoval soudce Jirsa.

Podle Ústavního soudu nešlo poslancům „o nějaký čestný úmysl naplnit státní pokladnu, ale o něco zcela úplně jiného“.

Video  Poslanec Marek Benda o úloze Ústavního soudu  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Majetek církvi zabavila komunistická Gottwaldova vláda po únoru 1948. Rozpustila církevní sbory, mnišské řády a převedla je pod kontrolu státu. Činnost církve komunisté utlumili a část duchovních poslali do pracovních lágrů.

Schváleno za Nečase

Zákon o náhradách církvi schválila vláda Petra Nečase (ODS) po dlouhých debatách v roce 2012. Podle něj byly vyhodnoceny majetky církve a vznikla dohoda o navrácení majetků a finanční odluce církve od státu.

Video  Soudce zpravodaj Jaromír Jirsa o rozhodnutí ÚS v otázce zdanění restitucí  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Na popud KSČM, tedy následnické organizace, která majetky zabrala, se ovšem současná vláda rozhodla přiznané náhrady církvím zdanit. Hnutí ANO, ČSSD a SPD souhlasily, komunisté totiž zdaněním restitucí podmínili toleranci Babišovu menšinovému kabinetu ANO s ČSSD.

 

zdravymozek ( 15. října 2019 14:56 )

Obávám se,až se odváže mlčící většina,to se budou dít věci !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa