Česká správa sociálního zabezpečení eviduje v posledních osmi letech ročně zhruba 100 000 žádostí lidí o starobní důchody. Přibližně 10 % z nich kvůli nedostatečným odpracovaným rokům zamítne. A co je nejhorší: 10 000 lidí ročně se tak octne v pasti, ze které není prakticky úniku.



Tito lidé se musejí v pokročilém stáří někde nechat zaměstnat nebo si mohou chybějící léta strávená na pracovním úřadě zaplatit. Přijde je to ovšem – pokud mají našetřeno nebo když vypomůže rodina - na 1 700 korun měsíčně!

Dlouhá doba zápočtu
Česku se tak jako bumerang vrací politické rozhodnutí, zvyšující počet let potřebých pro penzi. Dříve bylo zapotřebí k vzniku starobního důchodu odpracovat 25 let, dnes je zákonný výhled 35 let a možná se bude zvyšovat až na 37 let. „To je výsostná politická záležitost. Je potřeba nad tím rychle otevřít společenskou diskusi,“ tvrdí ombudsmanka.


Zvláště ohrožení jsou invalidé. Česká správa sociálního zabezpečení má totiž rezervy při práci s posudky, které určují invaliditu člověka. Pacienti nemají často papíry pohromadě a posudkoví lékaři pak chybují u celé třetiny případů. „Lidé pak nedostanou invalidní důchod vůbec nebo je nižší, než jaký by měli mít,“ vysvětlila Šabatová. Invalidé pak musejí živořit s 3 400 korun dávek v hmotné nouzi.