„Pozorování krajiny je paráda, ale něco tomu dřív scházelo. Naše volba padla na fotografování. A dobře jsme udělali. Často žasnu, jak se určité místo dokáže během ročních období změnit. A vždycky stojí za to zmáčknout spoušť,“ svěřil se Petr, který do své životní vášně už zasvětil i neteř Lenku (16). „Až se dostatečně zalétá, vyfasuje taky foťák.“

Oba piloti nejprve vsadili na motorové křídlo, později přešli na rogalo. „Zajímají nás hrady, zámky, voda. Ale také pole, louky nebo lesy. V proměnách různých ročních období. I proto celý projekt nazýváme Barvy z nebe,“ prozradil Pavel Lazárek, který nyní působí ve farnosti v Adamově.

Každý má svá oblíbená místa

Každý z kamarádů má prý své oblíbené místo. „Mě lákají Račice-Pístovice, kde se klikatí nádherné Rakovecké údolí,“ svěřil se Petr. A Pavel?„Mým nejoblíbenějším místem, kam létám, je Velehrad. Často kroužíme nad Moravským krasem a také na jihu Moravy v okolí Pálavy.“

Obal letci aktuálně připravili výstavu v adamovském kulturním centru na sídlišti Ptačina. Při výběru měli prý těžké srdce? „Vybrat 34 nejlepších momentek z tisíců snímků, to je fuška,“ vysvětlil s úsměvem Petr.

Ohlas předčil všechna očekávání. „Na zemi si toho ani nevšimnete, ale z ptačí perspektivy je to neskutečná krása,“ svěřila se jedna z návštěvnic výstavy. Fotografie z nebe budou k vidění v Adamově pouhý týden.

VIDEO: Výstava militárií na Špilberku

Video
Video se připravuje ...

Na hradě Špilberku otevřeli výstavu militárií Zdeněk Matyáš