Pro brněnské děti naplánovali pedagogové pestrou nabídku táborů, ty se však nemohou letos uskutečnit. Na vině je epidemie koronaviru. „Vymysleli jsme proto náhradní program o jarních prázdninách. Pět dní, pět kontinentů a nespočet zážitků i za hranicemi domova. Namísto dvou desítek příměstských a pobytových táborů, které se s ohledem na situaci nemohou uskutečnit,“ říká mluvčí Střediska volného času Kristýna Kolibová.

Lapač snů a bubny

Lektoři vytvořili balíčky s online aktivitami, tvořivým materiálem a interaktivní trasou, které jsou inspirované kulturou a zvyky obyvatel z pěti světadílů. „Rodiny s dětmi tak budou moci i v této době cestovat za hranice domova a poznat svět. Program je koncipovaný jako týdenní zájezd anebo jednotlivé cesty. Přes tematické tvoření, vaření, sázení, cvičení, příběhy a procházky pomyslně procestují celý svět,“ vysvětluje Kolibová.

„Děti si vyrobí potisky na batůžky inspirované australskými Aboriginci, poletí za oceán plnit sny přes lapač snů, z kokosu si vytvoří hudební nástroj a poveselí se u afrických bubnů, zažijí také čajový obřad a stínové divadlo. Na konci čeká cestovatele polární expedice, kde vztyčí vlastnoručně vyrobenou vlajku,“ upřesnila vedoucí lužáneckého pracoviště Lidická Kateřina Děkaníková. 

Cvičení i audio příběhy

Každý den o jarních prázdninách, které pro Brno-město a Brno-venkov letos končí 28. února, budou pro zájemce připravené tvořivé balíčky. „Materiály si mohou rodiny rezervovat na webu a následně vyzvednout v největším lužáneckém pracovišti Lidická,“ doplňuje mluvčí. Návody obsahují zábavné materiály, interaktivní procházku, video lekce s cvičením, audio příběhy, recepty. 

VIDEO: Ve volném čase si můžete vyrobit třeba dekoraci na na blížící se velikonoce.

Video
Video se připravuje ...

Dílnička: Velikonoční dekorace ve tvaru zajíčka 

Fotogalerie
11 fotografií