Nejstarší exponát letošní výstavy je dřevěný králický betlém z počátku 20. století. „Poprvé prezentujeme velké celky betlémů ručně malovaných. Výjimečná je letošní expozice i v tom, že jsou betlémy tvořeny z mnoha jednotlivých drobnějších figurek, je jich celkem asi tisíc,“ upřesňuje kurátor výstavy Jan Maroušek.

Video
Video se připravuje ...

V hispterském betlému nechybí technologie jako tablet, mobil, sluchátka. Markéta Malá

Hipsterská recese

„Mezi rarity rozhodně patří hipsterský betlém z roku 2016, kde si trochu nezvykle pořizuje Josef mobilním telefonem selfie a tři králové přijíždějí do Betléma na segwayích,“ říká vedoucí produkce letohrádku Petr Lucas a dodává, že betlém pochází z USA. Na výstavě jsou k vidění exponáty i z jiných zemí, jako je Rusko či Etiopie.

Jak by narození Ježíška vypadalo dnes? Hipsterský betlém ukazuje, jak si současní výtvarníci představují scénu z Betléma zasazenou do moderního světa plného technologií. „Jedná se o novodobou až utopickou představu betléma,“ vysvětluje kurátor. V hispterském betlému nechybí technologie jako tablet, mobil, sluchátka. Marie pije kávu ze Starbucks.

Ručně malovaný

K dalším lákadlům letošní výstavy patří ručně malovaný betlém z roku 1933 od Josefa Václavů z Železnobrodska, který obsahuje neuvěřitelných 250 částí. „Zajímavostí je, že tento betlém byl za celých osmdesát šest let zatím veřejně prezentován jen jednou, ve Zlíně. V Brně ještě vystaven nikdy nebyl,“ tvrdí Lukas.