„Zvykli si opravdu velmi rychle. Od začátku neměli žádný problém s adaptací na naši krmnou dávku, nebáli se chovatelů a v cizím prostředí se orientovali, jako by se tu narodili,“ řekla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Zejména Candra baví zoology svým mimořádně vyrovnaným přístupem k životu. „Celou cestu se cpala banánem. Když jsme ji v zahradě vypustili do připravené ubikace, proběhla se, všechno očichala a usadila se v plné misce, kterou podrobila důkladné kontrole. Následně spokojeně usnula, znavená cestou přes půl světa,“ doplnila Gremlicová.

Jezevec hnědý je lasicovitá šelma s domovem v lesnatých oblastech ostrovů Jáva a Bali. Má hebkou šedohnědou srst s načervenalými a žlutými odstíny. Typickým znakem jsou bílé pruhy nejen na hlavě a tvářích, ale s občasnými žlutými odstíny také na krku, hrudi a břichu.

„Jezevec hnědý dorůstá délky 35 až 40 centimetrů a váží obvykle od 1 do 2 kilogramů. Loví drobnější živočichy, ale nepohrdne ani mršinou nebo přezrálým ovocem. Za potravou se vydává nejčastěji brzy po ránu nebo pozdě večer a výborně šplhá. Také ti, kdo by chtěli vidět naživo Panjiho a Candru, nejpravděpodobněji uspějí, když budou hledat ve větvích,“ dal tip návštěvníkům mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Brněnská zoo se může pochlubit mnoha unikáty, například i rybími pistolníky.