Motiv katedrály sv. Petra Pavla v Brně je vydán v sérii CZAB v nákladu 10 tisíc kusů. Cena je 70 korun za kus. Do čísla 1 000 bude možné zakoupit maximálně 5 kusů pro osobu, od čísla 1 001 pak 10 kusů pro osobu. Jedná se o první Euro Souvenir v Brně,“ zdůraznila mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Bankovka vstupenkou

Nejde přitom jen o sběratelský skvost. Jeho majitelé mohou podstatně ušetřit. „Kdo se do 31. ledna 2020 prokáže na pokladně tímto Euro Souvenirem, získá mimořádnou slevu 50% ze vstupného do stálé expozice Vita Christi v Diecézním muzeu. V něm je instalován například jeden z nejvýznamnějších gotických deskových obrazů u nás - Madona z Veveří,“ upozornil ředitel muzea Martin Motyčka.

Kromě toho si mohou zájemci koupit v sobotu i další Euro Souvenir. „Ten bude mít motiv 30. výročí sametové revoluce. Také on bude naražen v emisi 10 tisíc kusů, v Brně bude k dispozici ale jen dva tisíce kusů. Zájemce může koupit maximálně pět kusů. Cena je 80 korun,“ doplnil Motyčka.

Prodej bude probíhat v otevírací době Diecézního muzea od 23. listopadu 2019 v čase 10:00 - 17:00 hodin. Dalším dnem prodeje bude pondělí 25. listopadu 2019. V souladu s provozní dobou muzea nebude prodej probíhat o nedělích a svátcích.

VIDEO: Na speciální bankovku s Karlem Gottem stáli zájemci dlouhé fronty.