Podle Benešové totiž soudy čin nesprávně přísněji kvalifikovaly. „Smyslem a účelem ustanovení zákoníku totiž podle mého názoru není postihovat zvýšenou trestní sazbou všechny krádeže, k nimž dojde v době vyhlášení nouzového stavu, ale pouze takové krádeže, které se vyznačují vyšší mírou společenské škodlivosti s ohledem na jejich bližší souvislost s nouzovým stavem," uvedla Benešová na webových stránkách ministerstva.

Nejvyššímu soudu navrhla, aby rozsudky obou městského a krajského soudů zrušil a věc vrátil k projednání zpět k Městskému soudu v Brně.

Schizofrenik a invalidní důchodce

Kalinova obhájkyně Petra Žilková loni při odvolacím řízení žádala pro svého klienta zastavení trestního stíhání nebo alternativní trest. „Je schizofrenik a invalidní důchodce, bez domova. Přiznal se, k činu ho dohnal hlad, byl bez peněz, žil na ulici. Dva roky ve vězení, to je s ohledem na stav mého klienta nepřiměřeně přísné,“ argumentovala.

Video
Video se připravuje ...

Obhájkyně mladíka Petra Žilková ke trestu za krádež housek. 

Mladík sám přiznal, že před činem vypil láhev vína a že je závislý na alkoholu. Jen dva týdny před krádeží pizza bulek si přitom u Městského soudu v Brně vyslechl trest za jinou nepravost. Z plochy obchodu vzal dvě přepravky na láhve, vložil je do stroje a získal doklad na 200 korun..

Kalina byl jeden z prvních přestupců zákona, kterému soudy za drobnou krádež uložily trest vězení kvůli tomu, že ji spáchal v době nouzového stavu. Například na konci loňského července poslal brněnský krajský soud na 26 měsíců do vězení muže za krádež salámu a krabicového vína.

Fotogalerie
3 fotografie