Na událost upozornil strážníky kolemjdoucí. „Hlídka v pátek odpoledne nenašla nikde v okolí žádné stopy znečištění krví ani zbytek zvířecího těla,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Ve středu si však strážníci všimli, že ztvárnění Krista někdo omotal vnitřnostmi, jejichž původ nebyl v danou chvíli jasný. „Ke kříži, který Maloměřičtí nechali postavit v roce 1860, přivolali státní policisty a případ jim předali pro podezření z trestného činu,“ dodal Ghanem.

Podle policejního mluvčího Davida Chaloupky vyšetřuje republiková policie událost jako výtržnictví. „Vztahuje se na ni část tohoto paragrafu o hanobení historických a kulturních památek, pachateli hrozí až dva roky vězení,“ řekl mluvčí.

Znalec: Protest, frajeřina, neúcta

Religionista z Masarykovy univerzity David Václavík se přiklání spíše k aktu lidské neúcty či svéráznému protestu. „Neznám přesně kontexty, ale k satanismu bych se nepřiklonil. Může jít o vyjádření protestu přes kříž vůči systému, ale i o frajeřinu jednotlivce či skupiny lidí,“ řekl Václavík.

Čin vyvolal v brněnské městské části pobouření, hovoří se o útoku na křesťanství či rovnou o satanismu. „Ukázka, kam až ve své ubohosti dokáže klesnout člověk,“ reagovala na sociálních sítích jedna z diskutujících.

„Napadají mě jen dva důvody, proč by někdo udělal něco takového. Buď může jít o nemístný exhibicionismus, nebo o snahu zhanobit křesťanské symboly. V každém případě je to politováníhodný exces,“ vyjádřila se starostka městské části Obřany a Maloměřice Klára Liptáková.

Fotogalerie
4 fotografie