Konflikt, který mohl skončit tragédií, vyvolal otec dítěte, když syna přivedl na plavání. Uvnitř se ale pohádal a byl vykázán z budovy. Začal však sprostě nadávat, což Hašek neunesl a vyběhl ven si vše „vyříkat.“

Zdeněk P. vytáhl pistoli a vystřelil třikrát do vzduchu, trenér plavání mu ale zbraň vyrval, na otce malého školáka vystřelil a vážně ho zranil.

„Uvědomuji si svoji míru spoluzavinění, stydím se za to, že jsem tak nadával na školu. Nelíbilo se mi, že musíme čekat venku. Připouštím, že tak se to řešit nemá a že to bylo nevhodné,“ uvedl už dříve Zdeněk P., který se léčil z průstřelu hrudníku několik měsíců.

Oba vyvázli s podmínkou

Soud celou kauzu rozdělil na dvě samostatná jednání. Nejprve se dostal na řadu otec dítěte. Toho senát uznal vinným jen z výtržnictví a uložil mu rok vězení s odkladem na zkušební dobu 24 měsíců. Jeho pistole, devítimilimetrový Lugger s 15 náboji, propadne státu.

Trenér Hašek, který dosud nebyl nikdy stíhán, byl původně podezřelý z pokusu o vraždu a po činu byl vzat také do vazby. Trest nakonec dostal za pokus o zabití, kde mu hrozila sazba tří až deseti let. Podle rozhodnutí soudu Hašek musí postřelenému zaplatit 180 tisíc korun, dalších 580 tisíc pak zdravotní pojišťovně.

„Chtěl jsem pána jen zpacifikovat,“ hájil se trenér a žádal zproštění obžaloby. Soud to však odmítl. Loňský verdikt je tak pravomocný.

VIDEO: Obhájce trenéra plavání Karel Schelle k loňskému rozsudku Krajského soudu v Brně.