Odvolací soud v Olomouci vyhověl námitkám obhajoby obžalované ženy, Krajský soud v Brně tak musí v novém procesu doplnit dokazování. Evu G. u středečního jednání znovu podpořil její manžel a zároveň zamýšlená oběť. Od začátku tvrdí, že je nevinná a v útoku vůči jeho osobě má prsty jen Josef K.

Podle obžaloby se pokusil Josef K. (29) v listopadu 2017 shodit Františka Divokého (72) na okraji Brna v lomu Hády ze skály. Jenže útok se nepovedl, movitý podnikatel se zachytil za výstupek a voláním o pomoc si zachránil život.

VIDEO: Vysíleného Františka Divokého zachránili policisté.

Video
Video se připravuje ...

Policisté ve tmě zachránili ze srázu v lomu Hády zcela vyčerpaného seniora Františka Divokého. Jak se ukázalo, šlo o rafinovaný vražedný pokus, který se nezdařil. Policie ČR Brno

Milenec: Slíbila mi 50 milionů

Milenec manželky, která je o více než 30 let mladší než Divoký, neustále opakoval, že vražedný plán vzešel z její hlavy. Chtěla se dostat k majetku. Jemu prý slíbila odměnu 50 milionů korun, když se akce povede.

 

„Proč bych si podřezávala zlatou slepici,“ hájila se Eva G. s tím, že od manžela, se kterým má dospívajícího syna, ale už s ním nežila ve společné domácnosti, dostávala měsíčně tučnou rentu více než 100 tisíc korun.

Soud v Brně měl k dispozici přiznání Josefa. K. s tím, že ho žena k činu navedla. Eva G. to od počátku popírala. Soud se nakonec přiklonil k verzi obžalovaného. „Kromě jediného přímého důkazu, kterým je jeho výpověď, můžeme pracovat se sérií nepřímých důkazů, kterých ale není málo,“ uvedl soudce brněnského soudu Miloš Žďárský, proč vynesl tresty ve výši 16 let za mřížemi.

Zmínil například posudky z psychologie, ale také mobilní komunikaci mezi dvojicí nebo nelogické věci ve výpovědi obžalované. Soudce uvedl, že šlo jednoznačně o zištný motiv. „V případě jeho (poškozeného) smrti by všechny nemovitosti přešly na ni (manželku).“

To je poprava!

Eva G. u brněnského soudu letos v květnu označila verdikt za popravu v přímém přenosu. František Divoký řekl, že si připadá jak v 50. letech. „Tam byl jediný důkaz, výpověď pana K., která nic nevyjasnila. On hájil sám sebe. Vrahovi se věřilo a co jsem vypověděl já, tomu se nevěřilo. Státní zástupce ještě lustroval mě, místo aby se zajímal o vraha,“ nebral si servítky.

Eva zůstane ve vazbě

Vrchní soud v Olomouci zároveň rozhodl o požadavku obhájce, aby byla žena podnikatele propuštěna z vazby a dalšího jednání se zúčastnila na svobodě. Žádost zamítl s tím, že nadále hrozí, že se vyhne trestnímu stíhání útěkem do zahraničí.

František Divoký přitom už při brněnském jednání nabízel jako záruku za svou choť kauci ve výši pět milionů korun. 

Fotogalerie
17 fotografií