V rodině byly drsné výstupy vždy opilého tyrana na denním pořádku. Nadávky, výhrůžky, útoky pěstmi, kopance. Postupně se násilí stupňovalo.

„Obžalovaný mimo jiné udeřil manželku pánvičkou do hlavy, ohrožoval ji kuchyňskými noži, u hlavy jí držel plynovou pistoli,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Krajského soudu v Brně Šárka Dufková.

„Trpí emoční nestabilitou a je chronicky závislý na alkoholu,“ uvedla ve znaleckém posudku psychiatrička Marta Holanová. Peklo trvalo necelý rok, žena ve strachu z dalších útoků nikdy nenavštívila lékaře.

Když se šílené dění v bytě provalilo, začali spontánně vypovídat členové rodiny. Nezletilý syn, sestra týrané ženy i matka tyrana.

Opilý i u soudu

Letos na jaře měl Martin předstoupit kvůli obžalobě z týrání a nebezpečnému vyhrožování před městský soud. Jenže přišel k jednání zcela opilý. „Přístroj odhalil více než dvě promile, jednání tak zmařil,“ řekla Dufková. Sotva se vrátil domů, honil podle obžaloby manželku po bytě a vyhrožoval jí smrtí!

Při dalším jednání tak vyfasoval dva roky vězení natvrdo, soud rozhodl o zabavení nožů a plynové pistole. Jenže tyran místo, aby zpytoval svědomí, se odvolal a ve středu u odvolacího senátu žádal nižší trest.

Platí na něj jen represe

„Soud prvního stupně vyhodnotil důkazy správně, k dispozici jsou věrohodná svědectví i znalecký posudek. O rozsudku není pochyb. Pan obžalovaný nemá žádnou sebereflexi, platí na něj jen represe,“ prohlásila soudkyně Dufková a odvolání zamítla.

Tyran během jednání vinu nepřiznal, neprojevil ani náznak lítosti. „Mám problémy s pamětí. Nikdy jsem nikomu nevyhrožoval,“ zmohl se na pouhé dvě věty. Rozsudek je pravomocný.

VIDEO: V Česku chybí byty pro týrané oběti.