Synovi a dceři bylo divné, že se jim otec neozývá, a tak se společně vydali k jeho bytu do Černých Polí. „Uslyšeli odtamtud slabé volání. Do bytu se ale nemohli dostat, protože jejich otec měl klíče v zámku,“ vysvětlila mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Na místo tak hned přijely dvě jednotky strážníků. „Jedna byla speciálně vybavena na vstupování do bytů přes zamčené dveře. Druhá si všimla pootevřených balkonových dveří u jeho bytu. Soused bydlící o patro níže jim umožnil využít svůj balkón,“ pokračovala mluvčí strážníků.

Ležel na břiše a naříkal

Strážníci použili skládací žebřík a do bytu vylezli. „Naříkajícího seniora našli ležícího v obývacím pokoji na břiše. Strážníkům řekl, že prý spadl už před několika dny a bolí ho záda,“ upřesnila Kadrnožková.

Strážníci proto s mužem nemanipulovali a urychleně zavolali záchranáře. „Pacienta jsme vyšetřili a podali mu infuzi. Poté jej převezli na chirurgii do nemocnice u sv. Anny. Hlavně u seniorů hrozí v těchto dnech dehydratace. Ideální by bylo, kdyby je mohli jejich příbuzní kontrolovat třeba telefonicky dvakrát denně,“ uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová. Byt zajistily seniorovy děti.