Tragédie, při které zemřel mladík milující silové sporty, šokovala místní obyvatele. Viník i oběť bydleli jen několik stovek metrů od sebe.

Ivo byl místní sportovní ikonou, řadu vrstevníků získal pro silové sporty, v obci rozjel posilovnu. Miloval soutěže svalovců známé jako Strongman. Loni 11. srpna nad ránem se vracel z oslavy narozenin. Na okraji obce Iva Š. převálcoval a smrtelně zranil autobus. Další dva šoféři v osobácích se „předmětu“ ležícímu na silnici vyhnuli.

Řidič: Nic jsem na silnici neviděl

Ivo se vracel z oslavy narozenin, podle pitevního protokolu měl v krvi 1,7 promile. V okamžiku, kdy se blížil autobus, nejspíš na silnici seděl nebo ležel. Profesionální řidič Petr F. (47) se ale dušoval, že na žádnou překážku nenajel, ničeho si při cestě směrem na Vysočany nevšiml. „Na místě té nehody nic nebylo, do ničeho jsem nenarazil,“ dušoval se šofér se šestadvacetiletou praxí.

Bez šance přežít

„Poškozený utrpěl devastující zranění lebky a mozku, srdce, obou plic, jater, sleziny a pánve, ztratil velké množství krve,“ konstatovala soudní znalkyně Svatava Duchoňová. Náraz těžkého vozidla přišel ve chvíli, kdy se mladý muž podle znalkyně nacházel v poloze vkleče, vsedě nebo vleže. „Následně došlo k posunu a převalování těla autem, k jeho smýkání,“ doplnila znalkyně.

Podle dopravního znalce Alberta Bradáče záznam z tachografu ukázal, že Petr F. v reakci na událost přibrzdil na 2-3 vteřiny za místem střetu. „Jednoznačně lze vyloučit osobní vůz. Jednalo se o nákladní vůz či autobus," upozornil znalec. „Jezdím 26 let, nikdy bych od nehody neujel,“ dušoval se obžalovaný šofér. 

Na podvozku autobusu se našly stopy krve a mladíkovy vlasy. „Tyto stopy se tam mohly dostat poté, co řidič projížděl později místem nehody,“poznamenal obhájce řidiče Roman Řezáč.

Teorii o neznámém terenním vozidle, které se mělo v době tragické události v místě nehody také objevit, soud odmítl. „Znalecké posudky jsou pro soud věrohodné a důkazy jednoznačné. Žádný prostor pro jiné neznámé vozidlo jsme nenašli,“ dodala soudkyně Michaela Zummerová.

Nezastavili...

Kvůli úmrtí mladého muže, který utrpěl devastující zranění a nezachránila by ho ani okamžitá lékařská pomoc, čelili obžalobě z neposkytnutí pomoci ještě dva řidiči. Umírajícího mladíka minuli a nezastavili.

Markétu L. (42) soud pro nedostatek důkazů osvobodil. V trestním řízení i u soudu odmítla vypovídat. Soud tak kromě její svědecké výpovědi na policii nenašel důkaz, že by spáchala trestný čin. „Její trest tak zůstává v morální rovině,“ řekla soudkyně Michaela Zummerová.

Naopak Pavel V. (36) vyfasoval půlroční podmínku, řídit nesmí 18 měsíců.

Ten připustil, že se vyhýbal "objektu" na silnici a možná o něj zavadil. Když se dozvěděl o tragédii, poslal e-mail policii. „Že je to člověk, jsem netušil. Mrzí mě, že jsem nezastavil, budu si teď situací na silnicích víc všímat," řekl Pavel V. u soudu. Rozsudky nejsou pravomocné.

 

Fotogalerie
6 fotografií