Požár vypukl uprostřed studené noci začátkem prosince. Když vyšlehly plameny a dům začal plnit dusivý kouř, všichni jeho obyvatelé tvrdě spali. Hasiči měli na místě plno práce, plameny zachvátily převážně podkroví a střechu.

V tu chvíli už byli na místě i zdravotníci. Ti museli oživovat dva lidi. „Do nemocnic jsme převezli muže, dvě ženy a dítě. Muže a dítě museli ještě předtím záchranáři resuscitovat,“ uvedla tehdy mluvčí záchranky Michaela Bothová. S rodinou žila pod jednou střechou i jejich babička.

Odešli společně

I přes veškerou péči, které se zraněným dostalo, chlapeček zemřel pár hodin po požáru, tatínek ho následoval druhý den. Muž i chlapec měli pohřeb společně. Do nebe odešli z chrámu Páně sv. Bartoloměje, nedaleko od obce, kde žili.

Příčina požáru se stále vyšetřuje. „Máme stanovené vyšetřovací verze, oslovili jsme znalce pro zpracování posudku. Je to citlivá záležitost, více zatím nebudeme sdělovat,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Žena, která během pár hodin přišla o syna i manžela, podle dostupných informací obec opustila a bydlí u příbuzných.

Vyhlásí sbírku

Lidé v obci, kde je několik stovek obyvatel, jsou stále zdrceni. „Je to strašná tragédie. Pokud bude sbírka na pomoc, přispěje tady každý,“ řekla jedna ze sousedek.

Přípravu sbírky potvrdil místostarosta. „Dům není plně obyvatelný, bude potřeba dost peněz na opravu interiéru. Během krátké doby vyhlásíme sbírku s transparentním účtem,“ řekl.

VIDEO: Hasiči v akci. Likvidovali požár chatky v Brně.