„Navrhujeme vypracovat psychologický posudek o věrohodnosti poškozené Kvitové,“ požaduje obhájkyně Radima Ž. Lucie Janovská Nejedlá a dodala: „Žádáme posudky biomechaniky, směry řezných ran, palce a ukazováčku levé ruky. Chceme zjistit, zda je možno toto zranění způsobit jedním tahem.“

Obhájkyně jako by naznačovala, že si Kvitová mohla celé přepadení vymyslet a vážná zranění, která jí mohla ukončit tenisovou kariéru, si způsobila sama…

„V případě psychologického posudku opravdu netuším a nechápu, kam tím obhajoba míří,“ uvedl mluvčí tenistky Karel Tejkal.

„Trváme na doložení, zda byla slečně Kvitové vyplacena pojistka. Přijde nám to nelogické, že se nepřipojila k návrhům na náhradu škody,“ uvedla obhájkyně. Obžaloba navíc požaduje i rekonstrukci útoku na místě a krev chce nahradit barvou.

Obžalovaný: Kvitovou obdivuji

Obžalovaný Radim Ž. se měl ke Kvitové do bytu v Prostějově vloudit pod záminkou revize kotle. Obvinění z útoku ale odmítá a trvá na své nevině. „Skutku jsem se nedopustil. Nikdy jsem poškozenou živě neviděl. Kvitovou znám z přenosů, obdivuji její výkony. Osobně jsem se s ní nikdy nesetkal. Nikdy jsem na místě jejího bydliště nebyl,“ hájil se. Hrozí mu totiž až 12 let vězení.

Po útoku, kdy tenistce pachatel přeťal na ruce šlachy i nervy, byla Kvitová schopna sestavit jeho identikit. V momentě, kdy policie zadržela podezřelého, měla Kvitová při rekognici (poznávání osob v utajení za sklem), údajně ukázat s jistotou právě na Radima Ž. jako pachatele.

„Trváme na tom, aby u soudu vypovídala osobně,“ požaduje obhájkyně Janovská Nejedlá.

Rozladěná soudkyně

To, že se pondělního jednání nezúčastnila Petra Kvitová, ale ani její zmocněnec Martin Paštika, soudkyni Dagmar Bordovskou nemile překvapilo. „Mým zájem je začít dokazování výslechem slečny Kvitové,“ uvedla. Na její přítomnosti trvá. Dokud nepřijde Petra Kvitová osobně, případ se dál rozplétat nebude. Soud byl odročen na začátek ledna.

Přijde Petra Kvitová v lednu?

Začátkem příštího roku totiž už startuje první grandslam sezony v Austrálii. „Budeme hledat takovou formu spolupráce, aby se Petra, vzhledem k traumatizujícímu zážitku, který prožila, nemusela zúčastnit soudu osobně a výslech mohla podstoupit na dálku,“ uvedl mluvčí Karel Tejkal.

Pondělního líčení se tenistka nezúčastnila proto, že leží doma v horečkách.