Mladý muž si viditelně oddechl, za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozila perspektiva až pěti let natvrdo. Vzniklou škodu uhradila pojišťovna. Při požáru 18. prosince 2016 lehla popelem celá výrobní část, před plameny se naštěstí podařilo uchránit sklady.

Nedostatečné proškolení

Podle vyšetřovatele muž manipuloval s horkovzdušnou pistolí v malé místnosti, kde byl uskladněný také technický benzin. A právě výpary benzinu se následně vznítily. Dělník pistolí odstraňoval lep na trubkách stroje. Podle obhájce jako zaměstnanec firmy dostal jen povšechné instrukce od svých kolegů a nikdo ho řádně neproškolil.

Soudkyně: Nebezpečí ohně měl předvídat

„Obžalovaný, pokud použil horkovzdušnou pistoli v blízkosti výbušných látek, mohl předvídat možnost vzniku požáru,“ podtrhla předsedkyně senátu Kateřina Stýblová. Na druhou stranu jeho jednání nelze podle soudkyně hodnotit jako exces, navíc šlo o pracovní náplň zaměstnance, je to tudíž zaměstnavatel, který odpovídá za škodu vzniklou zaměstnancem.

Mladík události litoval. „Lituji všeho, co se stalo, do papírny jsem chodil rád. Dnes bych jednal jinak, i kdybych nebyl proškolen a nedostal poučení,“ řekl Rudolf L. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si na rozdíl od obhajoby ponechal lhůtu na odvolání.

Video: Muž se vrátil do hořící továrny pro mobil

Video
Video se připravuje ...

Video jen pro otrlé: Muž se vrátil do hořící továrny pro mobil! Youtube

Fotogalerie
5 fotografií