Také vila Stiassni z roku 1929 na Hroznové ulici v Pisárkách je dílem Ernsta Wiesnera. Právě v ní letos vznikne expozice věnovaná jejímu tvůrci. Součástí bude i kavárna inspirovaná interiérem Café Esplanade. 

Stálá expozice se bude nacházet v prostoru bývalé kuchyně v přízemí vily, na kterou bezprostředně navazuje zastřešená venkovní lodžie vhodná pro letní terasu, kde bud emožné si kávičku i vychutnat. 

Prostor je na konci prohlídkové trasy a současně umožňuje samostatný vstup přímo ze zahrady.

„Kavárna by mohla být doplněna o kusy nábytku, repliky i originály z Wiesnerovy tvorby,“ uvedl radní pro kulturu Martin Fišer.

Ernst Wiesner patřil mezi nejvýznamnější osobnosti z generace zakladatelů brněnské moderní architektury. Je podepsán mj. pod podobou unikátního krematoria, paláce Morava a také kavárny Esplanade na roku Jezuitské a Rooseveltovy ulice.

 Místo odporného zločinu

Ve vyhlášené kavárně se scházela intelektuální smetánka a známé osobnosti 1. republiky. Po okupaci Českovenska se v květnu a srpnu 1939 místo stalo svědkem patrně nejbrutálnějších antisemitských útoků.

Ty měl na svědomí dav 800 českých fašistů, uniformovaných členů Wehrmachtu, SS a SA, za dozoru nečinně přihlížející německé pořádkové policie.

Čeští a němečtí antisemité oblehli kavárnu a následně začali bít přítomné Židy. Dav nejprve vyvlekl prokuristu Pavla Drexlera (†50), který zemřel na infarkt při pokusu uprchnout. Dalším napadeným byl účetní Leo Neubauer, z něhož strhali oblečení a poté byl s krvácející hlavou vyhozen na ulici, kde se do něj pustili přihlížející.

Sám Wiesner unikl z obsazeného zbytku republiky na poslední chvíli 15. března 1939. Nový domov našel v Anglii.

VIDEO: Slavná brněnská vila Tugendhat má svou platinovou minci.

Fotogalerie
10 fotografií