I když začátek nového akademického roku studentům znepříjemnily nová vlna covid-19 a přerušení prezenční výuky, těm z Mendelovy univerzity i tak zůstal alespoň jeden příjemný zážitek. U kampusu se totiž ve středu křtilo „jejich" nové univerzitní pivo.

Experiment jako od Mendela

Zajímavostí nového speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů," upozornil vedoucí Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě Mendelu Tomáš Gregor, který recepturu dozoroval.

Video
Video se připravuje ...

Mendelu představila své univerzitní pivo TV Blesk Zdeněk Matyáš

Pivo v Moravii uvařil jeho žák Jan Grmela. „Chuťový profil nového piva zformovaly kromě atypického sladu osvědčené české chmely Premiant a Žatecký červeňák," prozradil Grmela.

Vychovávají sládky

Mendelova univerzita v Brně vychovává sládky už několik let. Má také svůj zkušební pivovar, který ale svou kapacitou neumožňuje dodávky do brněnských restaurací. V loňském roce škola uspěla s výročním Ležákem 1919 na soutěži Pivex, kde získala 3. místo v kategorii minipivovarů.

Nejnovější počin, MendelBier, už se čepuje v univerzitním Klubu Green, od pátku pak i v Yacht clubu na kolejích Vysokého učení technického. Lahvové pivo se prodává v Moravii a bude k mání i ve vybraných pivotékách.

Fotogalerie
8 fotografií