„Vždy jsem měla blízko k dětem, pracovala jsem proto v mateřské škole nejdřív jako učitelka, později jako ředitelka. Šití bylo ale pro mne obrovským koníčkem. Když bylo cokoliv potřeba, dokázala jsem si to ušít sama,“ uvedla usměvavá babička.

Oprášila šicí stroj

Když nyní nastala krizi vyvolaná koronavirem COVID-19, neváhala ani chvilku. Rychle oprášila léty prověřený šicí stroj. Začala šít roušky, kterými zásobila nejen rodinu, ale i kamarády a známé.

Obyvatelé města jsou na svou nejstarší obyvatelku patřičně hrdí a na sociálních sítích to dávají najevo. „Naše paní ředitelka, stále usměvavá, pilná jako včelička!“ „Já měla tu čest s ní pracovat v Kněždubě v MŠ, úžasná žena, od které jsem přibrala hodně moudra,“ zní obdiv z téměř dvou stovek komentářů na facebooku.

Motivuje ostatní

Nadšení neskrývá ani veselská radnice. „Je to neuvěřitelně čiperná a milá paní. Ani se nechce věřit, že v zimě oslavila kulaté narozeniny. Pro nás pro všechny je obrovským motivátorem,“ uvedla mluvčí radnice Žaneta Jančaříková.

Ludmila Klaudová se narodila 18. prosince 1919 ve Veselí nad Moravou. Měla sestru Marii a nevlastní sestru Vlastu. Když bylo paní Klaudové dva a půl roku, její maminka byla zavražděna.

Pohnutý osud

Naštěstí ji tatínek našel novou maminku v Domaníně, která byla na dívky velmi hodná. Její dobrota se pak promítla i do povahy Ludmily Klaudové. V roce 1954 následovala další tragédie. Vyhořel dům, ve kterém ve Veselí nad Moravou rodina bydlela.


Klaudová měla vždy ráda přírodu. Milovala horské tůry a ještě ve svých osmdesáti letech absolvovala výstup na Vesuv. Přestože měla celý život blízko k malým dětem, nikdy se nevdala a neměla děti. O nápadníky přitom neměla nouzi. Jedním z nich byl František Fajtl, pozdější válečný hrdina, který proslul jako stíhač v anglické RAF.

VIDEO: Veselí nad Moravou, kde Ludmila Klaudová (100) žije má rouškomat, tedy automat, kde se dají koupit roušky. Je umístěn na budově kulturního domu.
Video
Video se připravuje ...

Rouškomat ve Veselí nad Moravou nabízí širokou škálu roušek Hynek Zdeněk, blesk.cz