V době zvýšené potřeby roušek David Škaroupka, Eva Fridrichová, Pavol Lupták a Arnošt Vespalec vyrobili prvních 70 kusů pro své kolegy. Připravili dva druhy.

„Roušku EasyOn laserový plotr vyřeže za patnáct vteřin a k dokončení je potřeba drobné šití. Roušku PiggyNOSE naopak lidé složí i bez šití pomocí tří pevnějších nití,“ vysvětlili svůj počin na sociálních sítích.

Vyrobte si na míru

Tvůrci z VUT připravili čtyři velikosti. Oba typy roušek si lidé nasadí přímo na uši bez vázací šňůrky. „Pokud by lidem nesedly, k roušce PiggyNOSE přikládáme skript vytvořený v jazyku Grasshopper pro program Rhino 6, pomocí kterého si data pro laser mohou rychle upravit na míru,“ upozornili.

Úlevu pro dobrovolníky vyrábějící roušky v podobě řezání textilií na jejich laseru nabídli pro změnu zaměstnanci univerzity z Fakulty architektury. Zařízení přitom vyrábí architektonické modely.

„Laser dokáže za minutu rozřezat jedno tričko, které se v tenkých proužcích používá místo šňůrek na zavazování roušek. Jedná se o zdlouhavou práci, takže se hodí stroj, který vše usnadní,“ vysvětlila chvályhodný počin tisková mluvčí univerzity Tereza Kadrnožková.

Video: Letoun Ruslan dopravil do Česka ochranné pomůcky.

Video
Video se připravuje ...

Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se. Aleš Brunclík

Fotogalerie
99 fotografií