Po Vánocích byla rodina na návštěvě u příbuzných v Jablonci nad Nisou a stačila malá nepozornost. Pád, který zdravému člověku neublíží, dívence způsobil vážné zranění páteře.

Rodiče měli velký strach, aby nedošlo k porušení míchy. „I z toho důvodu se lékař rozhodl provést magnetickou rezonanci. Mícha naštěstí zůstala neporušená,“ říká maminka Kamila.

Video
Video se připravuje ...

Radost z vánočních dárků skleněné Adélce zkazil vážný úraz: Má zase zlomenou páteř! Markéta Malá

Statečná Adélka

Adélka, která má v důsledku vzácné nemoci extrémně křehké kosti, v bytě příbuzných uklouzla. Důsledek banálního pádu je krutý – několik zlomených obratlů. Další měsíc musí holčička ležet v posteli, i sezení je pro ni nebezpečné.

„Následně bude chodit tři měsíce s korzetem, který pro ni vyrobili na míru, a poté další tři měsíce musí absolvovat rehabilitace,“ upřesňuje Kamila.

Holčička je tak opět připoutaná na postel. „Na narozeniny, které budu mít brzy, bych si přála živou kočičku a abych už zase mohla chodit. Stýská se mi po dětech ve školce,“ říká Adélka, která své těžké zranění snáší velmi statečně.

Rodina pomoc oceňuje

Rodina Adélky, která nyní ve svých šesti letech prodělala už 12 zlomenin, včetně tří vážných poranění páteře, se neustále potýká s finančními problémy. Vánoce si mohli užít i díky pomoci dárců, kteří posílají příspěvky na transparentní účet Adélky. Peníze jsou ale stále potřeba na nákup rehabilitačních a ortopedických pomůcek či pobyt v lázních, který stojí desetitisíce korun.

Nádherný dar dostala Adélka před Vánoci i od Honzy (40) ze severní Moravy, který se vzdal dárků ke svému jubileu. „Pan Honza, jeho manželka, přátelé, rodina, všichni chtěli Adélce pomoci. Samozřejmě mě to velmi dojalo, že je někdo ochotný nezištně pomoci právě tímto způsobem. Celkem Adélce poslali úžasných 25 tisíc korun,“ říká dojatá maminka.

Pomůže speciální léčba?

Rodina se obává, že Adélka bude mít v důsledku jednoho ze svých vážnějších zranění porušenou míchu a zůstane na vozíčku. Holčička proto podstupuje alternativní terapii bisfosfonáty. 

V České republice se tímto způsobem léčí několik desítek dětí. Dlouhodobá terapie pomáhá předcházet kompresivním zlomeninám obratlů a omezuje výskyt fraktur dlouhých kostí končetin. K dosažení hlavního cíle, poklesu počtu zlomenin, se ovšem stále hledá optimální dávkování a načasování terapie.

Pokud byste chtěli Adélce pomoci, můžete poslat peníze na transparentní účet 000000-3196976083/0800.