Nespoléhejte se na kupování jízdenek u řidiče

Nepříjemná situace může nastat v případě, že si budete chtít koupit lístek u řidiče. Ne všechny linky tuto možnost nabízejí, a když už ano, tak se může lehce stát, že řidič nebude mít dostatek hotovosti na vrácení. Situaci jednoduše předcházejte zakoupením měsíční nebo roční jízdenky, která vám ušetří spoustu starostí a s velkou pravděpodobností i peníze. Pokud cestujete jednorázově na větší vzdálenosti například vlakem, tak je dobré si naplánovat cestu předem a koupit si lístek online, abyste předešli případným frontám na nádraží a zbavili se obavy, že spoj nestihnete.

Mějte po ruce vždy aktuální jízdní řád

Časy nepřehledných a sáhodlouhých jízdních řádů v papírové podobě jsou tytam. Mějte po ruce vždy mobil s internetem. Každý seriózní dopravní podnik má už svůj jízdní online portál, ve kterém stačí zadat vaši polohu a cíl vaší cesty. Pokud se ale nechcete omezovat jen na určitou oblast a dopravní podnik, tak je dobré používat například www.bileto.cz, kde stačí zadat pouze váš cíl. Chytrý systém vám vmžiku vyjede spoje s nejméně přestupy nebo ty nejrychlejší. Po registraci si pak můžete své oblíbené a nejčastější spoje také pohodlně ukládat. Jízdní řády Bileto je odteď možné používat pohodlně i přes aplikaci, která je zdarma ke stažení na App Store a Google Play.

Zabavte se aneb Jak se skrýt před ostatními

Pro některé komunikativní a extrovertní lidi může být veřejná doprava dobrou příležitostí poznat někoho nového a navázat rozumnou konverzaci. Mějte ale na paměti, že ne každý si chce povídat. Odhadnout tu správnou situaci je klíčové. Ale co ti z nás, kteří chtějí mít svůj klid? Možností je hned několik! Poslech hudby a koukání z okna vás může oprostit doslova od všeho, co se kolem vás děje. Upovídaní lidé si pak budou muset najít jinou oběť.

Nezapomínejte ale, že je nutné, abyste aspoň v jisté míře měli přehled o dění kolem sebe a neignorovali úplně vše. V takovém případě je pro introverty lepší předstírat spánek. Kdo by totiž otravoval „spícího“ člověka? A pokud vám případný střet s lidmi až tak nevadí, tak si čtěte knížku. Možná se vás někdo zeptá, o čem ta kniha je, a konverzace může začít!

Na závěr je nutno připomenout, že ať už cestuje kamkoli a čímkoli, mějte u sebe vždy mobil s navigací a nainstalovanou chytrou aplikací, se kterou se nikdy neztratíte, protože za vás zjistí i název a místo nejbližší zastávky. Během cesty se pak snažte něčím zabavit, ale nerušte ostatní. A o tom, že máme pouštět starší, invalidní nebo maminky s plnými taškami sednout, nemusí být snad ani řeč. Příjemnou cestu!