Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 rad, jak nenaletět při uzavírání »životka«: Pozor na triky s životním pojištěním!

/
  • 6 rad, jak nenaletět při uzavírání »životka«: Triky s životním pojištěním
    15. dubna 2019 ● 11:36

    Životní pojištění si uzavírají zodpovědní lidé, kteří věří, že jim peníze z pojistky ulehčí život v případě vážné nemoci nebo invalidity. Když ale dojde na »lámání chleba«, pojištěnec může zjistit, že na jeho nemoc se pojistka nevztahuje nebo v případě pobytu v nemocnici nezíská ani korunu.

  • 1.

    1. trik: Na tohle se pojistka nevztahuje

    Klasickou fintou pojišťoven jsou tzv. výluky. Tedy situace, na které se pojištění nevztahuje, a nic tak nedostanete, protože: Nemoc vznikla před uzavřením pojištění „Z pojištění jsou vždy vyloučeny nemoci, které vznikly nebo byly diagnostikovány přede dnem počátku pojištění, stejně jako operace či hospitalizace naplánované před počátkem pojištění,“ vypočítává právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz.

    Vyloučeny také bývají duševní poruchy a poruchy chování. Doporučil vám lékař kvůli vaší nemoci lázně? Tak nejspíš máte smůlu. Lázně nejsou nemocnice a za pobyt v nich vám pojišťovna nezaplatí. Pojištění pobytu v nemocnici se obvykle nevztahuje ani na pobyty v rehabilitačních centrech, v zařízeních s pečovatelskou službou, LDN, hospicech, ale i v psychiatrických či protialkoholních léčebnách. Musíte s rizikovým těhotenstvím trávit měsíce v nemocnici? Ne vždy vám ho pojišťovna proplatí, i když máte uzavřené pojištění pobytu v nemocnici.

    „V některých případech jsou z pojištění vyloučeny i komplikace při těhotenství, porodu či předčasném porodu, samovolném potratu a podobně,“ vysvětluje právník. 

    Nedůvěřujete očkovacím vakcínám? Tak můžete mít smůlu. „U některých nemocí je také pojistné plnění vypláceno pouze v případě, že jste vy či pojištěné dítě byli proti nemoci očkováni. Jde o nemoci, u nichž je očkování povinné, např. tetanus,“ uvádí Novák.

    6 rad, jak nenaletět při uzavírání »životka«: Triky s životním pojištěním
    Autor: Profimedia

  • 2.

    2. trik: Čekací doba

    Myslíte si, že na peníze máte nárok hned po uzavření pojistky? Kdepak! Existuje totiž tzv. čekací doba. Pokud vás během ní skolí nemoc, tak, přestože jste pojištění a řádně pojistku platíte, nedostanete nic. Pojišťovny se tím chrání před účelovým uzavíráním pojistných smluv, kdy pojištěný nemocí už trpí. Některé pojišťovny ale tuhle čekací dobu neúměrně natahují.

    „Za rozumnou čekací dobu lze považovat 3 měsíce, v některých případech bývá ale čekací doba sjednána např. až na 2 roky,“ popisuje právník. Takhle dlouhá čekací lhůta ale podle něj nemá žádnou oporu v zákoně a může být v rozporu s dobrými mravy. „Neslouží k naplnění smyslu čekací doby, ale k znevýhodnění pozice pojištěného,“ říká Novák.

    6 rad, jak nenaletět při uzavírání »životka«: Triky s životním pojištěním
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    3. trik: Není invalida jako invalida

    Máte uzavřené pojištění pro případ invalidity? Tak často záleží na tom, jakým způsobem se z vás invalida stal. „Většina pojištěných se domnívá, že pokud mají uzavřenou určitou pojistku pro případ invalidity a dosáhnou určitého stupně invalidity, automaticky jim bude pojistné plnění vyplaceno. Často ale existují skulinky, kterými může pojišťovna uniknout plnění,“ varuje právník Petr Novák. Tohle pojištění se většinou nevztahuje na invaliditu zapříčiněnou provozováním rizikových sportů nebo požíváním alkoholu nebo získanou kvůli psychickým a psychiatrickým nemocem. Ani korunu nedostane pojištěný, když pojišťovna prokáže, že se jedná o invaliditu způsobenou například vrozenou srdeční chorobou. A nezáleží na tom, že o ní pojištěný při uzavírání pojistky nevěděl.

    6 rad, jak nenaletět při uzavírání »životka«: Triky s životním pojištěním
    Autor: scom

  • 4.

    6 rad, jak se nenechat doběhnout

    1. Promyslete, co chcete pojistit: Vždy si předem rozmyslete, na jaké situace chcete být pojištěni, a porovnejte svou představu s pojistnými podmínkami. „Na internetu jsou dostupné všeobecné i speciální pojistné podmínky mnoha pojišťovacích společností, kde si uděláte obrázek o tom, co je a není možné či obvyklé,“ vysvětluje právník.
    2. Nevěřte slibům: Slibuje vám pojišťovák, že vás pojistka ochrání v každé životní situaci? Nevěřte slibům. Závazné jsou (pro vás i pro pojišťovnu) jen podmínky obsažené v smlouvě.
    3. Čtěte každé slovo:  Důležité je každé slovo smlouvy. Nenechte si namluvit, že není potřeba je číst. „Na jaké nemoci jste pojištěni a na jaké nikoliv, zjistíte v pojistné smlouvě a na ni navazujících pojistných podmínkách v ujednání o rozsahu pojištění,“ říká právník Novák.
    4. Zajímejte se o podrobnosti: Ptejte se na tzv. výluky. Tedy na situace, za kterých pojištění neplatí. Ženy, které plánují otěhotnět, by třeba mělo zajímat, jestli se pojištění pobytu v nemocnici vztahuje i na rizikové těhotenství.
    5. Nebojte se ptát: Pokud něčemu nebudete rozumět, nebojte se na to zeptat. Pojistné smlouvy tohoto charakteru jsou dlouhodobé, není proto radno nic podcenit. Nejste-li si s něčím jistí nebo nebude-li se vám něco líbit, smlouvu podepisovat nemusíte.
    6. Nepodepisujte hned: Nenechte si namluvit, že když pojistku uzavřete hned, dostanete lepší podmínky. Nikdy nepodepisujte smlouvu bez čtení. Vyžádejte si čas k jejímu prostudování.

    6 rad, jak nenaletět při uzavírání »životka«: Triky s životním pojištěním
    Autor: Shutterstock

    Fotogalerie
    4 fotografie

Dnešní horoskopy