Přelijte ho horkou vodou

Místa v trávníku zasažená plevelem jednoduše zalijte horkou vodou. Nejlépe vám poslouží rychlovarná konvice, ze které se vám voda bude dobře vylívat, a zároveň se vám z ní bude lépe usměrňovat proud. Určitě je to lepší než třeba z velkého hrnce. Nesmíte totiž zasáhnout trávník nebo ostatní rostliny. Horká voda si nevybírá a zničí všechno, čeho se dotkne.

Vyrobte si postřik

Pokud nezabere trik s vroucí vodou, další babskou radou je sůl a ocet. Namíchejte si tedy do rozprašovače speciální roztok, který si připravte smícháním 300 ml octa, 30 g soli a tří kapek saponátu na mytí nádobí. Plevelné rostliny postříkejte a počkejte, co to s nimi udělá. Pozor! I zde platí pravidlo – vyhněte se nezaplevelené části trávníku – mohli byste si ho nenávratně poškodit.

Odstraňte ho mechanicky

Vytrhávat plevel můžete i klasicky ručně. Mechanické odstraňování je rozhodně vhodnější než to chemické. Pamatujte ale, že je nutné ho vytrhnout (spíše tedy vydloubnout) i s kořínky.

Nejlepší doba, kdy se na to vrhnout? Když je půda mírně mokrá. Pomoci si můžete zahradnickou lopatkou nebo teleskopickým vytrhávačem plevelů. Pokud řešíte termín, nejvhodnější dobou pro vyčištění trávníku je květen a červen.

Pravidelné sekání

Nejlepší prevencí plevele v trávníku je pravidelná péče – tedy hnojení, zalévání a sekání. Dobré je si pamatovat velikost 4 cm. Proč? Trávu nesekejte na velikost menší, než jsou právě 4 cm. Jinak by nebyla schopna vytvářet stín, který zabraňuje klíčení plevele.

Sáhněte po alkoholu

Technický líh, nebo panák čistého alkoholu. I to zabírá na plevel. Znovu si budete připravovat takový domácí přípravek. Smíchejte dvě polévkové lžíce lihu s 250 ml vody a tuto vzniklou směs jednoduše nalijete na zasažená místa. Tohle funguje skvěle na spáry a štěrbinky mezi dlážděním kolem domu nebo na terase.

Víte, že...

...za plevel jsou nejvíce označovány dvouděložné rostliny? K těm nejznámějším patří sedmikráska, smetánka, řebříček, šťovík, kopřiva, pelyněk, pcháč, bršlice kozí noha, jitrocel, pryskyřník, jetel a rozrazil.

VIDEO: Jak se starat o svou zahradu v červnu? Tyto základní tipy vám rozhodně pomohou.

Video
Video se připravuje ...

Jak se starat o svou zahradu v červnu? Tyto základní tipy vám rozhodně pomohou! Videohub