Houby můžete zpracovat nejen do tradiční smaženice. Připravit si můžete i sekanou. Recept vyzkoušel i vášnivý houbař Jiří z Kutnohorska. A pochlubil se výsledkem. „Drží pohromadě a výborně chutná,“ liboval si.
Zatímco jarním houbám se daří, na první hřiby si asi ještě chvíli počkáme. Loni přitom první křemenáče přinášeli houbaři z lesa už kolem 20. května.
Hřiby potřebují k růstu teplé noci, ideálně okolo deseti stupňů. Dva dny s tropickými teplotami, které jsme právě prožili, jim stačit nebudou. A současné ochlazení, kdy teploty nad ránem klesnou i ke čtyřem stupňům, jim také nepřeje. Žádné velké oteplení nás podle předpovědi nečeká ani v příštím týdnu.
Sekaná z čirůvek a kačenek českých
Houby očistíme a podusíme v mírně osolené vodě. Pak je umeleme se slaninou v masovém strojku. Housky nakrájíme a namočíme v mléce, přidáme k houbám spolu s vajíčkem a promícháme. Osolíme, opepříme a zahustíme podle potřeby strouhankou. Vytvoříme šišku, potřeme ji bílkem a dáme do pekáče vymazaného sádlem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 45 minut.
Největší nesmysly a mýty o sbírání hub? Podívejte se!