Po sladkém toužíme od narození

Sladká chuť prostě symbolizuje, že je potravina plná energie, a proto ji naše tělo chce, přemíra cukru ve stravě ale vede ke zdravotním problémům. „Řešením není vyškrtnout sladkou chuť, ale snížit konzumované množství rafinovaného bílého cukru,“ říká nutriční specialistka Hanka Střelečková.

Co je glykemický index?

Glykemický index určuje, jak moc a jak rychle zvyšuje potravina koncentraci cukru v těle. Čím vyšší má potravina hodnotu GI, tím spíš naruší vyváženou hladinu glukózy.

Stévie (nízký GI 0) 

Rostlina, která sladí bez jediné kalorie. Také snižuje hladinu krevního cukru a snižuje tlak. Má ale specifickou dochuť.

Erythritol (nízký GI 1)

V přírodě ho najdeme ve fermentovaných potravinách, koupíte ho i v obchodech. Má zhruba dvacetinu kalorií běžného cukru, ale sladí skoro stejně.

Čekankový sirup  (nízký GI 5) 

Tento sirup je vlastně rozpustná vláknina, chutná sladce, i když má s cukrem málo společného. Čekanka pozitivně ovlivňuje vyprazdňování a aktivitu enzymů ve střevě.

Xylithol (nízký GI 7) 

Získává se třeba z kukuřice nebo březové šťávy (proto se mu občas říká březový cukr). Má polovinu kalorií co běžný cukr, navíc snižuje možnost zubního kazu.

Agávový sirup  (nízký GI 15) 

Patří mezi módní sladidla, ale pořád je to cukr. Jeho glykemický index je jen 15, ale vzbuzuje pocit hladu, což není žádoucí.

Fruktóza aneb ovocný cukr  (nízký GI 25) 

Má nižší glykemický index než glukóza nebo sacharóza, ale podporuje produkci hormonu ghrelinu, po kterém máme hlad.

Sušené ovoce (střední GI 30 – 40)

Nejčastěji ve stravě jako hrozinky a křížaly, ideálně je přimíchejte do snídaně. Pokud počítáte kalorie, raději sáhněte po čerstvém ovoci.

Datlový sirup (střední GI 47) 

Celé datle jsou skvělým zdrojem vlákniny a minerálů (draslík, hořčík, selen) a obsahují také vitaminy skupiny B.

Med (střední GI 50)

Med sice obsahuje řadu nutričně potřebných látek (vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen), ale pořád je to cukr – hlavně fruktóza a glukóza. Nezhubnete po něm.

Javorový sirup (střední GI 54)

Má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (asi 35 %). Obsahuje mangan, železo a vápník.

Melasa (střední GI 55)

Tmavě hnědá šťáva obsahuje zhruba 18 až 20 % cukru. Je však zdrojem železa, dále obsahuje i vápník, chrom, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.

Řepný, třtinový i hnědý (střední GI 65) 

Je to cukr, jen různě zpracovaný.

Glukózo-fruktózový sirup /kukuřičný sirup (vysoký GI 75) 

Používá se při výrobě cukrovinek, nemá oproti cukru žádná pozitiva.

5 rad pro chytré hubnutí. Co je důležitější než jídlo a pohyb?