Chléb, rohlíky, koláčky, buchty. Ale třeba i škvarkové placky. Toto zboží každé ráno naloží pekaři z Dubí do speciálně upravené dodávky. S tou pak vyráží Hana Chraščová (60) za svými zákazníky.

„Zajíždíme ve dvou linkách týdně do 51 obcí. Dodržujeme samozřejmě veškerá protiepidemická nařízení a zároveň zajistíme základní potraviny pro lidi, kteří to mají do obchodu daleko,“ přibližuje prodavačka a řidička v jedné osobě.

Samá chvála

O zákazníky nemá pojízdná pekárna nouzi. „Jsem ráda, že právě v této době se k nám zaváží tohle výborné pečivo i další zboží, nakoupíme přímo před domem a nemusíme se mačkat někde v supermarketu,“ chválí si službu Dáša Procházková (61) z Hrobčic. Někteří lidé jsou ochotní zajet si pro chleba nebo housky i z vedlejší vesnice.

„U nás jsem to nestihl, ujela mi, tak jsem sedl do auta a pro ty dva chleby si zajel sem,“ usmívá se František Hrdlička (74) z Razic.

Bochník na objednávku

Během jedné směny projede pekárna i 10 obcemi. Aby na všechny vystačilo, přijímá na pečivo i objednávky. „Mohlo by se totiž stát, že v poslední vesnici už nebude chleba, o který je veliký zájem, tak je lepší si ho objednat dopředu,“ vysvětlila prodavačka Hana.

Rozkvět za socíku

Veliký rozmach pojízdných prodejen zažilo Československo v dobách socialismu. Nejčastěji zajišťovaly zásobování vesnic, v sezoně i rekreačních oblastí, jejich pracovníci zaskakovali za stálou prodejnu v případě dovolené, nemoci nebo při nepředvídaných okolnostech.

Fotogalerie
4 fotografie

Velikonoční beránek. Krásně vláčné těsto téměř bez tuku!