Letošní Den svatého Valentýna se blíží a oslavit jej hodlá zhruba 44 % Čechů a Češek. „Nejvíce jsou slavení tohoto svátku nakloněni lidé od 18 do 26 let, oslavit jej letos plánuje asi 56 procent z nich,“ komentuje výsledky průzkumu odborník na sexuální problematiku Adam Durčák.

Co kupujeme nejčastěji?

Pokud lidé plánují svou drahou polovičku obdarovat, nejčastěji se chystají koupit dárek do 500 korun, právě tolik má v plánu utratit necelých 49 % mužů a téměř 71 % žen.

Bezmála třetina mužů a asi 18 % žen pak hodlá utratit od 501 do 1 000 korun. Dražší dárky či zážitky plánují pořizovat výrazně častěji muži, ženy se dle průzkumu v utrácení drží při zemi.

Z darů je nejběžnější čokoláda, bonboniéra nebo jiná sladkost, volí ji téměř 39 % respondentů. Květinu své partnerce nadělí zhruba dvě třetiny mužů. Asi 18 % lidí podaruje partnera či partnerku vínem či jiným alkoholem, necelých 12 % zvolí pro svátek typickou valentýnku, kolem 7 % respondentů daruje šperk.

Jen asi 4 % z celkového počtu oslovených volí jako dar erotické spodní prádlo či sexuální pomůcku. O něco raději tyto dárky nakupují muži a lidé mezi 27 a 35 lety.

Mladí slaví sexem i společným sledováním filmů

Co se týče způsobu oslavy, nejvíce, asi 54 % lidí si svátek zamilovaných připomene polibkem. Zhruba 31 % lidí si dopřeje romantickou večeři, necelých 29 % partnerovi či partnerce popřeje.

Oslavit Valentýna vášnivou nocí pak plánuje asi pětina respondentů, v kategorii mladých lidí do 35 let pak tento podíl narůstá zhruba ke třetině. Téměř 19 % párů zasedne ke společnému sledování filmu nebo seriálu – mezi mladými to bude opět více, necelých 31 %.

„Někteří lidé slaví samozřejmě i méně tradičně, například tím, že za partnerku umyjí nádobí nebo ji vezmou na dlouhý a drsný výšlap na kopec,“ uvádí Adam Durčák příklady, které se v odpovědích respondentů rovněž vyskytly.

Výsledky vyplývají z čerstvého průzkumu, který pro e-shop Ruzovyslon zrealizovala průzkumná agentura Ipsos a jehož se zúčastnilo 1 028 lidí od 18 do 65 let.
Autor: istock.com

Takzvaní feťáci lásky jsou zvláštním fenoménem – chtějí být neustále zamilovaní. Co o nich prozradí psychoterapeut Jan Vojtko?