Jana je původní profesí květinářka a před rokem a půl se vrátila zpět do Čech, kde žije její otec, známý pěstitel kaktusů Rudolf Slaba. „Tatínek zde má soukromou botanickou zahradu, již není nejmladší, zatím to ale zvládá. Jednou však bude potřebovat následovníka,“ popisuje Jana.

Květinářka Jana Riebe z jižních Čech žije na polosamotě a z okolní přírody umí využít úplně vše.
Autor: Jana Riebe

Plný sklep a kouzelné fotky lesních úlovků

Jak sama říká, jako by měla před koronavirovou pandemií nějakou předtuchu. „Půl roku před první coronavirovou vlnou jsem se přestěhovala na polosamotu u lesa, zvolnila životní tempo, začala plnit sklep a začala s plánováním a osazováním zahrady tak, abychom byli z velké části soběstační,“ popisuje Jana, která svými kouzelnými fotkami přírodních darů i domácími výrobky „narvaného“ sklepa, zaujala fanoušky na sociální sítí.

„Trávíme hodně času venku a v lese. Můj partner je moc šikovný truhlář, který mě ve všem, co dělám, podporuje," popisuje dále svůj životní styl.

Dá se hodně ušetřit

Jana soudí, že o penězích život rozhodně není. Velkou část toho, co nasbírá a vyrobí, rozdá. „Pokud je člověk skromný a je ochoten stravovat se trochu netradičně, a navíc má dostatek času a nemusí vydělávat na nájem, dovolené a spoustu věcí, které vlastně vůbec k životu nepotřebuje, tak samosběrem ušetří hodně peněz,“ přemýšlí.

Luxus a svoboda

Moc dobře ví, že vše je o prioritách. V době, kdy sbírá a zpracovává přírodniny, by si totiž dokázala vydělat asi desetkrát víc peněz, než ušetří. „Ale já si vybrala tuto cestu, která sice znamená hodně práce, ale i tak ji považuji za naprostý luxus a svobodu,“ dodává Jana.

Trnkový nealko punč podle Jany

Trnky jsou perfektní na odhlenění, mám jich velkou zásobu v mrazáku a postupně z nich vaříme nealko punč s jablky.

Do hrnce dám asi 0,5 kg trnek z mrazáku, přidám 10 až 15 méně kvalitních jablek, celou skořici, badyán, hřebíček podle chuti.  Dolijeme dvěma až třemi litry vody. Mírně povaříme, scedíme, dosladíme podle chuti, nejlépe medem. Chutná i studený, ale pro organismus je výhodnější v zimě pít teplý. Trnky s jablky a kořením můžeme zalít a povařit opakovaně, pokaždé bude punč chutnat jinak.

Načapali jsme obratnou zlodějku hřibů přímo při činu!

Fotogalerie
54 fotografií