Prádlo si roztřiďte

Než zapnete žehličku, oblečení roztřiďte podle materiálu. „Syntetické materiály, pro které jsou vhodné nižší teploty, žehlete jako první a postupně přecházejte k materiálům, které snesou vyšší teploty,“ radí Hanuš Zvolský z české online čistírny. Třídění je důležité proto, že žehlička na začátku ještě není tak horká a vy nebudete ztrácet čas čekáním, až se rozehřeje.

Zkontrolujte cedulky

Stejně jako při praní, tak i při žehlení se nejprve podívejte na cedulky na oblečení. Značka ve tvaru žehličky vám poradí nejen to, jestli oblečení můžete žehlit, ale i na jakou teplotu. Obláček páry o obrázku pak napoví, jestli smíte oblečení napařovat.

Kropte teplou vodou

Kropení prádla zdaleka není přežitek. „Když prádlo před žehlením pokropíte teplou vodou, bude se vám lépe žehlit,“ potvrzuje Zvolský, podle kterého by voda měla být teplá, protože se lépe vsakuje do látky.

Oblečení naruby

Žehlení po rubové straně je lepší, protože některé materiály žehlení z lícové strany nesnáší. Například džínovina, manšestr nebo bavlna při žehlení na lícové straně vytváří nepěkné lesklé plochy. A pokud máte na oblečení potisk nebo aplikaci, zničili byste ji.

Autor: iStock

Hlídejte směr

Důležité je udržet při žehlení správný směr. Zapomeňte na krouživé pohyby, naopak žehlete oblečení lineárně pěkně tam a zpět. Jedině tak se látka nevytahá.

Nechte ho dýchat

Když dožehlíte poslední kousek, neuklízejte oblečení hned do skříně, nechte ho chvíli vydýchat. Kdybyste ho teplé hned uložili do skříně, pomačkalo by se a v horším případě by mohlo začít plesnivět. „V ideálním případě nechte poskládaná trička a pověšené košile tak hodinu vychladnout, teprve potom je ukliďte do skříně,“ říká odborník.

Zkust parní kartáč

Nekamarádíte se s žehličkou, ale přesto po ní některé kousky vašeho šatníku volají? Zkuste parní kartáč. Funguje na principu horké páry a prodává se mnoho typů, od ručních po stojanové.

Při výběru se rozhodujte podle příkonu a výkonu. Ty s vyšším výkonem se hodí i pro těžké látky, případně pro několik vrstev, ty s nižším si poradí s poddajnými materiály, jako jsou bavlna, hedvábí a podobně. Práce s napařovacími kartáči je jednoduchá, prostě pověsíte oděv na ramínko a přejíždíte po něm kartáčem, dokud není látka hladká.

Jak vyčistit myčku bez chemie? Pomůže vám ocet i jedlá soda