Vypadá to, že houbařská sezona letos neskončí, libují si houbaři, kteří i téměř v půlce listopadu stále nosí z lesa košíky hub. Úspěšný výlet má za sebou i Jiří Kotlář, který našel krásnou a zdravou hříbkovou nadílku v tomto týdnu v lese na Lounsku.  „Houby jsem dal tchýni a ta je zpracovala do mrazáku,“ popsal spokojený houbař.

Jiří houbařil na Lounsku.
Autor: Jiří Kotlář

Z letošní poslední návštěvy lesa si svůj koš odnesl i Radek Touš. „Mlha, zima, mráz, houby rostou jako ďas. Hříbci pod listím se zimě brání, pro nás houbaře prostě k pokoukání,“ okomentoval svůj nález vesele.

Co roste?

Kam se ale za houbami vydat a co sbírat? „Určitě vyrazte spíše do nižších poloh, pod buky narazíte na hřib sametový, roste čirůvka dvojbarevná, strmělka mlženka i typicky podzimní a zimní houby, jako je hlíva ústřičná, penízovka sametonohá nebo ucho jidášovo,“ vyjmenovává mykolog Michal Mikšík s tím, že posledním jmenovaným nevadí ani teploty do mínus pěti stupňů.

 „Tam, kde je tepleji, třeba na Moravě, stále najdete i bedly. A z lesa si ještě pořád můžete přinést i krásný a zdravý hřib hnědý,“ slibuje odborník.

Koš podzimních hub zkušeného houbaře Jiřího Dubce.
Autor: Jiří Dubec

Poznáte přemrzlou houbu?

Mrznout sice v nejbližších dnech podle předpovědi meteorologů nemá, i tak se ale vyplatí vědět, kdy už houby kvůli mrazíkům nesbírat. „Že hřibovité už v lese přemrzly, poznáte poměrně snadno. Mají hnědavé rourky, mohou na sobě mít bělavý povlak, také dužina je hnědavá až mozaikovitá, navíc není konzistentní, ale rozpadá se,“ popsal Mikšík.

Fotogalerie
15 fotografií