Radek Touš vyrazil na houby na Kladensko. „Už jsem nebyl měsíc na houbách a ani jsem to už neměl v plánu, ale když jsem jel kolem lesa a tam na každém metru auto, neváhal jsem a skočil jsem se taky kouknout. No a paráda,“ přiznává Radek, který si přinesl dva plné koše. „Krájím, čistím, všechny zdravé,“ popsal pro Blesk.cz houbař, který svůj úlovek z části nasuší a z části rozdá.

Radek v lese uspěl i přes to, že dané místo vůbec neznal. „Je to podle mého i o citu k tomu lesu, výběru místa, kde by je člověk očekával. Je to jako s rybami. I když v rybníku jsou, tak je každý nechytí,“ dodává.

Bedly do koření

Do lesa pravidelně vyráží i partner Jany Kaňkové z Benešovska.  I jeho poslední nález stál za to. Kromě hřibů přinesl i bedly. „Nejsme jejich úplní fanoušci, ale na výrobu koření jsou skvělé. Takže je většinou usuším v sušičce, pak rozemelu, rozdrtím v hmoždíři a koření s opravdovou houbovou chutí je hotové,“ vysvětlila paní Jana, která bedly jinak ještě připravuje jen tak narychlo na pánvi s kmínem.

 „Občas dělám i bedlový guláš. To je klasika, takže cibule, špek, trochu červené papriky a lehce například chilli, guláš z bedel by měl být trochu pikantní," uzavírá.

Nález Jiřího Dubce.
Autor: Jiří Dubec

Vlhko houbám prospívá

Mykolog Michal Mikšík má pro houbaře zatím dobrou zprávu. „Houby rostou rovnoměrně po celém Česku, všude je relativně teplo a hodně vlhkosti. To je i důvod, proč se tak daří bedlám. Mají hodně vody, takže také vytvářejí velké plodnice. Hřibovité houby ale letos už opravdu pomalu končí. Najdeme je spíše v listnatých lesích, pod duby či buky. Jako poslední zřejmě zůstanou kozáci a hřib hnědý, ale už to bude ustupovat,“ vysvětlil odborník.

Bedly rostou ve velkém
Autor: čtenářka Blesku

Podle něj by se lidé měli přeorientovat na podzimní houby, jako jsou právě bedly, ryzec smrkový, pýchavky, václavky, strmělka mlženka nebo čirůvky. „Radím hledat spíše v nižších polohách, kde ještě nehrozí mrazíky. Také doporučuji nesbírat přemrzlé houby,“ dodal Mikšík.

Fotogalerie
18 fotografií