Radek Touš vyrazil na houby na Kladensko. „Už jsem nebyl měsíc na houbách a ani jsem to už neměl v plánu, ale když jsem jel kolem lesa a tam na každém metru auto, neváhal jsem a skočil jsem se taky kouknout. No a paráda,“ přiznává Radek, který si přinesl dva plné koše. „Krájím, čistím, všechny zdravé,“ popsal pro Blesk.cz houbař, který svůj úlovek z části nasuší a z části rozdá.
Radek v lese uspěl i přes to, že dané místo vůbec neznal. „Je to podle mého i o citu k tomu lesu, výběru místa, kde by je člověk očekával. Je to jako s rybami. I když v rybníku jsou, tak je každý nechytí,“ dodává.
Bedly do koření
Do lesa pravidelně vyráží i partner Jany Kaňkové z Benešovska. I jeho poslední nález stál za to. Kromě hřibů přinesl i bedly. „Nejsme jejich úplní fanoušci, ale na výrobu koření jsou skvělé. Takže je většinou usuším v sušičce, pak rozemelu, rozdrtím v hmoždíři a koření s opravdovou houbovou chutí je hotové,“ vysvětlila paní Jana, která bedly jinak ještě připravuje jen tak narychlo na pánvi s kmínem.
„Občas dělám i bedlový guláš. To je klasika, takže cibule, špek, trochu červené papriky a lehce například chilli, guláš z bedel by měl být trochu pikantní," uzavírá.
Vlhko houbám prospívá
Mykolog Michal Mikšík má pro houbaře zatím dobrou zprávu. „Houby rostou rovnoměrně po celém Česku, všude je relativně teplo a hodně vlhkosti. To je i důvod, proč se tak daří bedlám. Mají hodně vody, takže také vytvářejí velké plodnice. Hřibovité houby ale letos už opravdu pomalu končí. Najdeme je spíše v listnatých lesích, pod duby či buky. Jako poslední zřejmě zůstanou kozáci a hřib hnědý, ale už to bude ustupovat,“ vysvětlil odborník.
Podle něj by se lidé měli přeorientovat na podzimní houby, jako jsou právě bedly, ryzec smrkový, pýchavky, václavky, strmělka mlženka nebo čirůvky. „Radím hledat spíše v nižších polohách, kde ještě nehrozí mrazíky. Také doporučuji nesbírat přemrzlé houby,“ dodal Mikšík.