Nenáročný, ale čas potřebuje

Chovatelé doporučují, abyste si králíčka vzali jako mládě a začali ho hned zvykat na život s člověkem. Pokud tomu tak není nebo se mu dostatečně nevěnujete, hrozí, že z něj vyroste ustrašené zvířátko, se kterým se moc nepomazlíte. Reagovat bude jinak i na vypuštění z klece, začne utíkat a horko těžko jej chytnete a vrátíte zpět do klece...

Mláďata králíčků si nejde nezamilovat.
Autor: Profmedia.cz

Naučí se na záchod

Co možná málokdo ví, pokud králíčkovi věnujete kus svého času, je učenlivý. Například ho dokážete naučit chodit »na záchod« – tedy ne doslova, ale pochopí, že vykonávat potřebu má na jednom místě.

Ať už je v kleci, nebo ho necháváte volně hopsat po bytě – v tom případě pak chodí jako kočky na jedno určené místo – např. na kočičí záchod (s pro něj vhodnou podestýlkou, tj. dřevitou).

POZOR! Záchod je třeba čistit denně nebo obden. Když králíčkovi čistota záchůdku nevyhovuje, umí to dát najevo – třeba ho vyhrabe, nebo vykoná potřebu vedle.

Tip: Hned po příchodu domů dejte králíkovi do klece podestýlku pouze do toalety a do zbytku klece kobereček. Pokud bude mít králík podestýlku jak v kleci, tak v toaletě, nebude mezi tím rozlišovat a na toaletu se nenaučí.

Přiběhne na zavolání

Záchod není vše, co můžete králíčka naučit. Časem pochopí, že šustění sáčku znamená něco dobrého pro něj. Naučí se i »přiběhnout« na zavolání. Králíčci nerozumí lidské řeči, dobře ale chápou intonaci, takže stačí zvýšit hlas. Fyzické tresty na něho rozhodně neplatí, ty nepraktikujte!

Jídelníček

Zakrslý králíček je, co se týče stravy, nenáročný – jí převážně seno, které potřebuje každý den. Pak obilí, jež je často součástí různých hotových krmných směsí či je v granulích. Poslední důležitou složkou je čerstvá zelenina a ovoce. Zelené a čerstvé krmivo je pro králíčky nejzdravější stravou, protože má vysoký obsah živin a je bohaté na vlákninu a vápník.

Králík bude milým společníkem pro vaše dítě.
Autor: Profimedia.cz

7 bodů o chovu chlupáčků

● Odstraňte z dosahu všechny kabely a šňůry (králíci je rádi hlodají), nebo je schovejte do tzv. husích krků.

Nevystavujte králíka přímému slunci bez možnosti úkrytu (na zahradě v ohrádce nebo v kleci na balkoně).

● Pokojové květiny dejte do vyšších míst, nebo úplně pryč. Bývají jedovaté, což králíci nepoznají, a velice rádi je okusují.

Při vymýšlení, kam mu dáte jeho zázemí, si uvědomte, že jsou aktivní především vpodvečer, večer a ráno. Přes den pospávají.

● V žádném případě ho nenechávejte celé dny zavřeného »za mřížemi«. Měl by být alespoň čtyři hodiny denně mimo klec. Potřebuje se totiž dostatečně proběhnout.

Pokud se cítí osaměle, trpí. Dokonce může i začít dělat naschvály a ničit vybavení bytu.

● Neučte králíka skákat na postel nebo na sedačku. Moc rádi totiž do měkkých a savých věcí močí

Co mu udělá radost?

● listy pampelišek ● jetel ● mladé kopřivy ● mrkev ● listy ředkviček nebo kedlubny ● listy a košťál květáku ● petržel ● listy hrachu a fazole ● jablka a hrušky