Tři báječné večeře, které vás zahřejí: Brambory na pivu, vepřové s hruškami a zelňačka
-
Zahřejí, dodají vitamíny a navíc jsou báječně dobré. Máme pro vás tři rychlé recepty na neodolatelnou večeři, která se báječně hodí do chladných podzimních dní.
- 1.
Bramborová omeleta na pivě s klobáskou
Potřebujete na 4 porce: 0,5 kg brambor, 3 dl tmavého piva, 2 cibule, 2 ostré klobásy, 2 stroužky česneku, 6 vajec, petržel kudrnka, slunečnicový olej, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku. Osolte je, opepřete a zalijte je pivem. Nechte je péct při 200 °C, dokud nezměknou.
Cibuli a klobásy nakrájejte na kolečka a s prolisovaným česnekem orestujte na oleji.
Všechny suroviny poté smíchejte v míse s vejci, osolte je a opepřete a přeneste do pánve s nepřilnavým povrchem.
Pečte na mírném plamenu dozlatova, pak vše zasypte petrželkou.
- 2.
Vepřové kotlety na hruškách
Potřebujete na 4 porce: 4 vepřové kotlety, 200 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 hrušky, 1 červená cibule, čerstvý rozmarýn, čerstvá šalvěj, 1 lžíce kmínu, slunečnicový olej, sůl, mletý pepř
Postup: Kotlety z obou stran osolte a opepřete a z obou stran je také opečte v hluboké pánvi na slunečnicovém oleji – z každé strany cca 4 minuty. Poté je z pánve vyjměte.
Do pánve dejte na plátky pokrájené hrušky a nakrájenou cibuli. Ingredience orestujte, osolte a opepřete a přidejte bylinky a kmín.
Do směsi přidejte vývar smíchaný s hořčicí a nechte ho krátce provařit.
Poté do pánve opět vložte kotlety a nechte vše na mírném plamenu probublávat cca 5 minut.
- 3.
Zelňačka
Potřebujete na 5 porcí: 1 balíček bílého kysaného zelí, 1 litr zeleninového vývaru, 2 brambory, 2 nožičky oblíbené klobásy, 100 ml 33% smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, 1/2 lžíce cukru krupice, sůl, zakysaná smetana k servírování
Postup: Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.