Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Právnička: Zákon fandí nájemníkům, ale...na tohle si dejte pozor!

/
  • 19. prosince 2018 ● 09:11

    Existují poctiví pronajímatelé bytů i slušní nájemníci. Narazit se ale dá i na různé vykuky. Naštěstí ale rozletu jejich fíglů většinou brání občanský zákoník. Přesto se vyplatí znát svá práva a trvat na nich.

    Pronajímatelé i nájemníci by měli vědět, že občanský zákoník »nadržuje« slabší straně. „Občanský zákoník chrání nájemce více nežli pronajímatele,“ potvrzuje JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany DAS. To se projevuje například tím, že nájemní smlouva nesmí nijak omezovat zákonná práva nájemníka. „Pokud je nájemní smlouva obsahuje, v případě sporu by se k nim nepřihlíželo, byla by soudem považována za neplatná,“ dodává právnička.

  • 1.

    Ohlídejte si nájemní smlouvu

    Ať už jste nájemník nebo pronajímatel, zásadním dokumentem je pro vás nájemní smlouva. Měla by být uzavřena písemně. „Pokud tomu tak není, pronajímatel nemůže vůči nájemci namítnout neplatnost smlouvy z tohoto důvodu,“ vysvětluje právnička Pospíšilová. A dodává, že pokud nájemník tři roky bydlí v bytě sice bez nájemní smlouvy, ale v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou. Vždy je ale lepší nájemní smlouvu písemně uzavřít.

    Autor: Profimedia

  • 2.

    Na tohle si dejte pozor!

    ● Výše nájemného

     

    Nájemné stanovte pevnou částkou. Pamatujte, že pokud to není ve smlouvě výslovně napsané, tak částka uvedená v nájemné smlouvě je považována za měsíční nájemné.

     

    ● Termín platby

     

    Nájemník obvykle platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné domluvené platební období. Nejpozději by ale měl zaplatit do pátého dne příslušného platebního období. Pokud se domluvíte na jiném způsobu platby, výslovně ho uveďte do smlouvy. Společně s nájemným se platí také zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel.

     

    ● Zvyšování nájemného

     

    V nájemní smlouvě může být také zakotveno každoroční zvyšování nájemného či naopak vyloučení jeho zvyšování.

     

    ● Upřesnění zajišťovaných služeb

     

    Dohodněte si, které služby zajistí pronajímatel a které nájemce. „Jestliže tato dohoda chybí, pak musí pronajímatel ze zákona zajistit nezbytné služby, a to dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu,“ vypočítává právnička Pospíšilová.

    Autor: Zdroj: Profimedia

  • 3.

    Trvejte na předávacím protokolu

    Spoustu budoucích starostí vám ušetří předávací protokol. Uveďte do něj, co se v bytě nachází (nábytek, spotřebiče, poškození podlahy…) a v jakém stavu. Napište tam i údaje na měřičích vody, elektroměru, měřičích plynu atd. „Není výjimkou, že při končení nájmu zkouší pronajímatel požadovat náhradu za poškození bytu, které již způsobil někdo předtím, popř. tvrdí, že součástí zařízení bylo něco, co tam ve skutečnosti vůbec nebylo, např. pračka a žádá tuto tam ponechat, proplatit atd.,“ varuje právnička.

    Autor: Foto – scom

Dnešní horoskopy