„Letošní počty respiračních infekcí u dětí jsou opravdu vysoké, ke klasickým virózám se v prosinci přidala i chřipka. Děti byly kvůli covidu poslední dva roky izolované, a přibrzdilo se tak jejich přirozené promořování v dětských kolektivech. Vzhledem k tomu, že se do těchto kolektivů často vrací po nedostatečné rekonvalescenci nebo se v nich znova potkají s nemocnými dětmi, mohou se infekce opakovat a děti se jich těžko zbavují,“ popisuje aktuální situaci MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Zákaz obchodů i hromadné dopravy

U Matěje z Prahy se z každého nachlazení rozvinul zápal plic, nutná byla antibiotika a hospitalizace v nemocnici. „Od plicní lékařky jsme měli proto zakázány jakékoli aktivity, při kterých by se mohl nakazit. Nesměl ani chodit do obchodu, nebo jezdit hromadnou dopravou. Malé dítě ale potřebuje kontakt s lidmi,“ vypráví Matějova matka Barbora, která pracuje jako učitelka na základní škole.

Nemoci ustupují

Na opakující se infekce, které jsou v tomto období obzvláště těžké a úporné, funguje podle odborníků kromě léků i dlouhodobý pobyt v krasových jeskyních, tzv. speleoterapie. Speleoterapie v Česku trvá přes 40 let a zakládá se na pobytu dětí v jeskyni, při kterém hrají hry, sportují nebo cvičí. Jedinečné prostředí, jež v jeskyni panuje, umí posílit imunitu, a děti pak lépe čelí jak své nemoci, tak nákazám. 

Na doporučení alergoložky se před sedmi lety rozhodla vyzkoušet Jihomoravskou dětskou léčebnu v Ostrově u Macochy i Matějova maminka. Od pobytu v krasových jeskyních očekávala alespoň částečné zlepšení synova zdravotního stavu. „A to se skutečně stalo. Ze šesti zápalů plic ročně jsme se postupně dostali na jeden během dvou let,“ pochvaluje si Barbora.

Do léčebny  tak jezdí s Matějem každé léto na tři až čtyři týdny. Kromě léčby si chlapec užívá i čas strávený s kamarády. „Jako největší plus vnímám snížení Matějovy nemocnosti. K antibiotikům musíme naštěstí přistupovat jen zřídka. Jako učitelka navíc pozoruji letošní obrovskou nemocnost dětí. S rýmou, se kterou by dřív byly doma pár dní, leží i tři týdny a nedaří se jim uzdravit. Syn byl zatím nemocný pouze jednou a léčbu jsme zvládli doma,“ popisuje s úsměvem Barbora.

Nová léčebna

Do Moravského krasu se s Matějem chystají i letos v létě. Kromě tradičního programu se těší na větší prostory nově postavené léčebny, která je také výrazně blíže krasové vodní jeskyni, kde se děti léčí. Otevře v Ostrově u Machochy už v březnu a pojme trojnásobně více malých pacientů s doprovodem než ta původní. Léčebnu obvykle využívají především děti s astmatem, alergiemi nebo atopickým ekzémem.

Pobyt ve zdejší krasové jeskyni je pro ně mimořádně přínosný. „Při opakovaných pobytech v jeskyni a dodržování léčebného plánu pozorujeme už od začátku používání této terapie celkové posílení imunity dětí. Netrpí tolik akutními respiračními infekcemi, bývají méně nemocné a nepotřebují tolik léků,“ dodává k účinkům terapie primářka dětské léčebny Hana Zmrzlá.

Léčivé ionty

A jak terapie funguje?  Prostředí přírodní krasové vodní jeskyně je podle odboníků čisté, klimaticky stálé, bez alergenů a s vlhkostí, jež dělá nemocným dobře. „V jeskyni je vysoký podíl lehkých iontů – 6× vyšší než v malých a 20× vyšší než ve velkých městech. Tyto ionty napomáhají lepšímu prokrvení orgánů, zrychlení evakuace hlenu z dýchacích cest a hrají roli v procesu vedoucímu k lepší imunitě. V jeskyni je také lehce zvýšená koncentrace radonu, který ničí bakterie a viry,“ vysvětluje ředitelka organizace Jihomoravské dětské léčebny Kateřina Bednaříková.

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Antibiotika a děti Videohub

Fotogalerie
4 fotografie