Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Den dětí oslavte sladce! Recept na eklérky, zmrzlinu i jahodový dezert

/
  • Přinášíme recepty, kterými potěšíte nejen dětské mlsné jazýčky...
    1. června 2021 ● 10:37

    Dnešní den má patřit dětem! A co by to bylo za oslavu bez mňamek, ze kterých budou mít vaše ratolesti boule za ušima. Přinášíme recepty, kterými potěšíte nejen dětské mlsné jazýčky...

  • 1.

    Třešňová zmrzlina

    INGREDIENCE (NA 10 NANUKŮ): 2 hrnky vypeckovaných třešní + 7 rozpůlených vypeckovaných třešní, šťáva z jednoho citronu, ½ hrnku medu, 2 hrnky bílého jogurtu.

     

    POSTUP: Dva hrnky vypeckovaných třešní rozmixujte dohladka. Vzniklé pyré přeceďte přes síto a vmíchejte citronovou šťávu. V misce smíchejte jogurt s medem a polovinu vlijte do třešňového základu. Připravte si tvořítka na nanuky.

     

    Polovinu třešňové směsi rozlijte do formiček, poté rozlijte zbylou jogurtovou směs a na závěr zbylou třešňovou směs. Do formiček vměstnejte rozpůlené třěšně a dejte alespoň na 4 hodiny do mrazáku.

  • 2.

    Barevné eklérky

    INGREDIENCE (NA 10 AŽ 12 EKLÉREK) – NA TĚSTO: 125 ml vody, 60 g másla, ¼ lžičky soli, 1½ lžičky krystalového cukru, 75 g hladké mouky, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 vejce, moučkový cukr na posypání;

     

    NA KRÉM: 250 g mascarpone, 300 g krémového čerstvého sýra, 100 g moučkového cukru, ½ lžičky modrého a ½ lžičky červeného potravinářského barviva;

     

    NA OZDOBU: barevné cukrové sypání

    POSTUP: V kastrůlku smíchejte vodu, máslo, sůl a cukr a nechte rozpustit. Poté vmíchejte mouku, míchejte zhruba 2 – 3 minuty, a jakmile se těsto přestane přichytávat ke stěnám, dejte vychladnout. Troubu předehřejte na 185 °C. Pomocí metličky kuchyňského robotu těsto promíchejte, aby zcela vychladlo, a postupně do něj přidejte vanilkový cukr a vejce (jedno po druhém). Vymíchejte hladké těsto, které přendejte do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou.

     

    Na plechu vyloženým pečicím papírem vytvořte eklérky cca 10 cm dlouhé. Pocukrujte moučkovým cukrem a dejte do trouby. Pečte cca 20 – 25 minut. Mascarpone a čerstvý sýr smíchejte, přisypte moučkový cukr a vyšlehejte dohladka. Polovinu krému naplňte do zdobícího pytlíku s menší kulatou špičkou. Zespoda udělejte do eklérky na každé straně jednu dírku a pomocí nich eklérky naplňte.

     

    Zbylou polovinu krému rozdělte na dvě poloviny a obarvěte. Krémy naplňte do zdobících pytlíků s ozdobnými špičkami a ozdobte plněné eklérky. Na závěr ozdobte cukrovým zdobením.

  • 3.

    Jahodovo-jogurtová smoothie bowl

    INGREDIENCE: 2 mražené banány, 150 g jahod, 6 lžic bílého jogurtu, 30 g sušeného bílku, lžička medu;

     

    NA OZDOBU: banán, jahody a lžička jáhlových pukanců

     

    POSTUP: Banány nechte lehce povolit a spolu s jogurtem, medem a jahodami je rozmixujte do jednobarevné směsi. Vmíchejte balení sušeného bílku a promíchejte dohladka. Dejte do dvou menších misek, ozdobte nakrájenými jahodami a banánem a posypejte jáhlovými pukanci.

Dnešní horoskopy