Češka: Stačí jen jeden lékař

„Každý pacient by měl mít jednoho lékaře, který se o něj bude starat a bude mít přehled o ostatních specialistech a předepsaných lécích. Může se totiž stát, že několik odborných lékařů pacientovi předepíše, z hlediska svého oboru a diagnózy, správné léky. Pacient se jim však nesvěří s tím, jaké léky už bere, a může si jejich případnou nevhodnou kombinací způsobit vážný problém,“ varuje prof. MUDr. Richard Češka z 1. LF a VFN a spoluzakladatel projektu Srdce v hlavě.

Především senioři v ohrožení

Zejména starší pacienti věří informacím z internetu, které se tváří jako odborné. Pokud je berou jako doplněk ke své terapii a dodržují léčbu předepsanou lékařem, nehrozí jim velké nebezpečí. V případě kardiovaskulárních onemocnění však může nedodržování léčby a nespolupráce s lékařem na základě nekompetentních rad z internetu vést k závažným komplikacím a ohrožení života.

Pozor na rady z internetu

Základem správné léčby je správná diagnóza. Pokud se pacient rozhodne konzultovat svůj zdravotní stav a léčbu s tzv. zaručenými radami na internetu, může si přivodit zbytečné potíže. Podle průzkumu projektu Srdce v hlavě se 40 % dotázaných kardiaků řídí informacemi, které jsou dostupné na internetu.

„Někdy k nám chodí pacienti vyzbrojeni články, které psal nelékař, že například zvýšený cholesterol není až tak velký problém. Odmítají pak brát léky, což může přinášet velké komplikace,“ upozorňuje prof. MUDr. Richard Češka.

Nebezpečné kombinace léků

Řada pacientů pravidelně navštěvuje nejen svého praktického lékaře, ale také ambulantní specialisty, kterých je často několik. To s sebou může přinášet jedno velké riziko – nadměrné nebo zdvojené předepsání léků.

Pro bezpečnou a účinnou léčbu onemocnění srdce a cév platí tato pravidla:

•Otevřeně komunikujte se všemi svými ošetřujícími lékaři.

•Zapište si názvy všech předepsaných léků i s dávkovacím schématem, ideálně i se jménem lékaře, který medikaci předepsal. Seznam noste s sebou na kontroly.

•Užívejte předepsanou léčbu pravidelně.

•Informace na internetu čerpejte z ověřených zdrojů.

VIDEO: Dcera pana Jaroslava pro Blesk.cz popsala, jak metoda ECMO zachránila otci život.

Video
Video se připravuje ...

Dcera pana Jaroslava pro Blesk.cz popsala, jak metoda ECMO zachránila otci život Iva Dvořáková